Deze heerlijke ossenstaart stoofpot van Jamie Oliver kun je combineren met pasta of aardappelpuree. En je kunt er zelfs een soep van maken.
Kijk hoe Jamie Oliver deze ossenstaart stoofpot maakt
Deze stoofpot van Jamie Oliver maak je met een paar ossenstaarten, wortel, bleekselderij, prei, verse kruiden, tomaten en bier of wijn. En wat bloem voor binding van de saus. Alles eerst even aanbakken en dan urenlang in de oven. Jamie geeft je de keuze of je er runderbouillon of water bij doet. Het leuke is ook dat je in dit filmpje kunt zien hoe Jamie zelf deze ossenstaart stoofpot maakt.
Jamie zegt in het filmpje om de ossenstaart 5-6 uur op 150 graden in de oven te laten garen. Recentelijk hebben ze het op de website van Jamie Oliver in 170 graden verandert. Ik houd de 150 graden aan. Daarnaast zegt Jamie 10 minuten groenten bakken en op de site staat 20 minuten. Mij lijkt een minuut of 10 prima. Als jullie het anders zien hoor ik het wel.
Tijdens de uren dat het gerecht in de oven staat vult je huis zich met heerlijke geuren. En dan komt er inderdaad na vijf uur een heerlijke stoofpot uit de oven en precies zoals Jamie zegt, valt dan het vlees zowat van het bot af. Je kunt als de stoofpot klaar is en je het vlees geplukt hebt, er ook wat extra water bij doen en dan heb je een lekkere ossenstaartsoep.
Overigens, als je het recept bekijkt dan kan het bijna niet anders dan dat dit een variatie op de beroemde Italiaanse Coda alla Vaccinara is. Ook heel lekker 🙂
Recept voor deze stoofpot
Als je het gerecht volgens recept maakt heb je echt wel een grote pan nodig. Ik heb het gemaakt in zo’n 30 cm cocotte van Staub. En voor de foto heb ik het overgeschept in een lage pan van 28 cm. Maar die is eigenlijk te klein voor de bereiding. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon 1 ossenstaart kopen en dan alles in het recept halveren. Dan heb je een prachtige ossenstaart stoofpot voor 4 personen. Ik moet je wel zeggen dat het zo lekker is dat wat meer maken en dat invriezen zeker de moeite waard is.
Je kunt de stoofpot met aardappelpuree en groenten eten, maar volgens Jamie is het meer dan lekker om een schep door pappardelle pasta te doen en dan nog wat Parmezaanse kaas erover 😉
Janie Oliver maakt trouwens wel meer overheerlijke winters stoofpotten. Kijk maar eens naar Varkensgoulash met kleurige paprika’s 😉
Runderstoof van ossenstaart Jamie Oliver
Ingrediënten
- 2 1/2 kilo ossenstaart in stukken dat zijn ongeveer twee ossenstaarten
- olijfolie
- zout en vers gemalen zwarte peper
- 2 preien
- 2 stelen bleekselderij
- 4 middelgrote wortels
- 4 kruidnagels
- peper en zout
- paar twijgjes verse tijm
- paar twijgjes verse rozemarijn
- 4 (verse) laurierbladeren
- 2 volle eetlepels bloem
- 275 ml porter (Engels bier) of rode wijn
- 2 blikken pruimtomaten
- 1 liter runderbouillon (of water)
- paar flinke scheuten Worcestershire sauce
Instructies
- Verwarm de oven op 220 graden
- Neem een ovenschaal en leg daarop de stukken ossenstaart. Bestrooi de stukken ossenstaart royaal met zout en versgemalen zwarte peper en besprenkel met de olie. Schep alles goed om zodat de stukken ossenstaart allemaal "in de olie" zitten. Zet de ovenschaal dan 20 minuten in de oven om de ossenstaart te laten bruinen. Haal de ossenstaart na 20 minuten uit de oven en zet de oven op 150 graden.
- Ondertussen snijd je de groenten. Wortel, bleekselderij grof in stukken en de prei eerst over de lengte en dan in stukken van circa 2 cm. Voeg een een eetlepel olijfolie toe aan een grote ovenbestendige pan en zet op het vuur. Voeg de groenten toe, de kruidnagels, en strooi er peper en zout overheen. Voeg nu ook de rozemarijn, tijm (beiden grof gehakt) en laurierblad toe aan de groenten en bak de groenten ca. 10 minuten op tamelijk hoog vuur (regelmatig roeren)..
- Roer nu twee echt volle eetlepels bloem door de groenten en voeg dan eerst het bier (of de rode wijn) toe en schraap de aanbaksels los. Dan ook de gepelde tomaten, prak die in de pan. Voeg dan de ossenstaart toe, en giet net zo veel bouillon (of water) erbij dat alles goed onder water. Breng aan de kook.
- Zet nu de pan met de deksel erop in de oven en laat de ossenstaart een uur of vijf, zes garen. Op het eind moet het vlees zo gaar zijn dat het letterlijk van het bot afvalt.
- Haal de pan dan uit de oven en laat een minuut of 10 afkoelen. Haal het vlees van de botten en doe dat terug in de pan. De botten kunnen weggegooid worden. Proef en breng op smaak en voeg een paar scheuten Worcestershire sauce toe
2 comments
Ieder jaar weer een groot succes met kerst. En de dagen ervoor een heerlijk geurend huis. Kan niet mislukken, ook lekker met risotto, of restjes op brood.
Echt vreselijk leuk om te horen. En ook jouw feedback op mijn advertenties.
Dank je wel !!