De lekkerste Indiase kipgerechten

by Jan Scherders
Indiase spinazie kip

Hier mijn overzicht van de lekkerste Indiase kipgerechten. Van huiselijke kipgerechten tot beroemde restaurantgerechten.

Ten geleide

Hier mijn overzicht van de lekkerste Indiase kipgerechten. Ik begin met een bescheiden lijstje, maar het is mijn bedoeling om dit overzicht regelmatig uit te breiden. Ik zal alleen recepten toevoegen als ik het gerecht enkele keren gemaakt en gegeten heb. In dit verhaaltje ga je dus alleen recepten vinden waar ik echt achter sta. Je zult hier de volgende Indiase kip gerechten vinden:

  • Huiselijke curries. Ik heb ervoor gekozen om te beginnen met een aantal huiselijke curries, die mensen thuis maken. Die zijn vaak zeer smakelijk en vaak veel gezonder dan de restaurantgerechten.
  • Streef food, Dhaba gerechten. In India barst het van de eenvoudige wegrestaurants waar je vaak fantastisch kunt eten. Met dank aan Indiase bloggers kan ik je de weg naar enkele van deze heerlijke gerechten wijzen.
  • Populaire / Beroemde Indiase kipgerechten. Indiase gerechten, die in India, UK of soms zelfs over de hele wereld populair zijn.
  • Mogol gerechten. Ik eindig met enkele Mogol gerechten, zoals kip korma en kip dopiaza. Deze verfijnde gerechten zijn weliswaar erg lekker maar vereisen vaak toch meer kookkunst. Althans de echt klassieke bereidingen. Daarom heb ik deze gerechten een apart plaatsje in dit verhaal gegeven.

Sommige van de recepten vind je op deze website – vooral recepten uit oude boekjes – maar voor andere recepten verwijs ik door naar andere websites. Dat doe ik vooral als ik vind dat de uitleg op deze websites eigenlijk zo goed is dat ik het alleen maar kan vertalen en er weinig aan toe kan voegen. De recepten die ik alleen in oude boekjes vind zal ik wel op mijn website zetten. Voordat we naar de recepten gaan eerst wat informatie over de typische Indiase kipbereiding en veel gebruikte kruiden en specerijen.

Indiase kipbereidingen

Bij Indiase kipgerechten wordt altijd kip zonder vel gebruikt. En veelal wordt kip met bot (hele kip, drumsticks, kippendijen) gebruikt. Soms kippendijen zonder bot of kipfilet, maar meestal stukken kip met bot.

Als wij een kip in stukken verdelen dan zijn dat meestal acht stukken. Bij de Indiase kipbereiding wordt de kip vaak in “curry size” stukjes gehakt, dat zijn zo’n 12-16 stukjes kip.

Bij dat opdelen houdt je de rug van de kip over en die gaat bij mij de vriezer in. En als ik dan genoeg karkas heb maak ik weer een pan kippenbouillon. Overigens, als je een kip met vel hebt dan moet je het vel beetpakken waar de kop gezeten heeft en dan kun je het in één haal van de kip aftrekken, ook over de poten heen.

Speciale ingrediënten, kruiden en specerijen

Omdat bij de bereiding van Indiase gerechten veel kruiden en specerijen worden gebruikt heb ik daar een verhaal over geschreven. Klik op link en je vindt het verhaal. Hieronder nog wat informatie over specifieke Indiase ingrediënten.

  • Laurierblad. In Engelstalige Indiase recepten zul je vaak bay leaf tegenkomen. Maar dat is niet het gewone laurierblad dat wij kennen. Wat je moet hebben is tejpatta, dat zijn de Indiase laurierbladeren. Dat zijn grote bladeren met een nerf eroverheen. De bay leaves van het merk TRS worden bij de meeste toko’s verkocht en deze zakjes bevatten de tejpatta blaadjes.
  • Ghee. Oftewel geklaarde boter. Bij vrijwel alle toko’s kun je blikken met ghee kopen. Ghee heeft een belangrijke bijdrage aan de smaak van een gerecht. Daarnaast heeft ghee een hoog rookpunt, wat betekent dat je het op hoge temperatuur kunt verhitten.
  • Mosterdolie. Mosterdolie wordt vaak in de Noord-Indiase keuken gebruikt en heeft net als ghee een belangrijke rol bij de smaakopbouw van je gerecht. Ook mosterdolie is bij de meeste toko’s te koop. Er is wel een belangrijk weetje bij het gebruik van mosterdolie, en dat is dat je deze olie eerst moet verhitten totdat de olie begint te roken. Dan even af laten koelen en dan net als alle andere olies gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om een andere plantaardige olie te gebruiken, maar dan mis je de specifieke smaak van mosterdolie.

Huiselijke curries – Murgh Masala / Chicken Masala

Deze huiselijke curry is niet alleen lekker maar ook makkelijk te maken. Je maakt dit gerecht met kippendijen en drumsticks (met bot en zonder vel). Koop gewoon wat kippenpoten, trek het vel eraf en maak er drumsticks en kippendijen van. Ik vind deze kip curry absoluut smakelijk, en zeker ook een aanrader voor beginners.

Murgh Masala

Ik vond dit recept op de website van Sinfully Spicy. Ik volg de website van Sinfully Spicy al zo’n 10 jaar. En ik vind het één van de allerbeste websites voor Indiaas koken. Je vindt er recepten voor bekende en klassieke gerechten, maar ook recepten voor huiselijke gerechten en street food. Deze kip curry is een goed voorbeeld van zo’n huiselijke curry.

Murgh masala or Chicken Masala is a classic, north indian curry of chicken in a chunky & thick onion-tomato, ginger & garlic, and aromatic spices-laden sauce. This homestyle chicken curry is one of the easiest curries that you can put together in a jiffy using pantry staples. Serve comforting one-pot murgh masala with rotis, naan, or steamed rice

Je zult in dit verhaal nog wel meer recepten van Sinfully Spicy gaan tegenkomen, want ik ben een enorme fan van haar. Niet alleen kan zij geweldig goed koken, maar ze heeft ook een grote kennis van de Indiase keuken. Klassiekers, maar ook street food en huiselijke gerechten. Veel heeft ze thuis geleerd. Daarnaast is de uitleg en achtergrond informatie op haar website enorm goed. Daarom verwijs ik direct door naar haar verhalen, ze zijn zo goed dat ik daar weinig aan toe te voegen heb.

Huiselijke Curries – Indiase kip curry volgens familierecept

Deze Indiase kip curry met warme specerijen is een familie gerecht van een andere Indiase blogster. Superlekker en makkelijk te maken. Ik vond deze huiselijke kip curry op de website van Indian Simmer, maar ik heb het recept vertaald en je vindt dit recept ook op mijn website.

Indiase kip curry volgens familierecept
Indiase kip curry volgens familierecept

Kennelijk heeft iedere familie In India zo zijn eigen kip curry recept en dit is de familie kip curry waar Indian Simmer zulke goede herinneringen aan heeft. Het is werkelijk de moeite waard om het verhaal van Prerna Singh over Chicken Curry Day eens te lezen. Dat waren de zondagen, waarop pa meestal de kip curry maakte.

Die herinneringen heb ik natuurlijk niet (hoewel bij ons ook vader op zondag het eten klaarmaakte), maar wat ik wel kan vertellen is dat dit familiegerecht smullen is. En door het gebruik van warme specerijen zoals kaneel, kruidnagel, zwarte kardemon is het een curry die heel goed in de herfst/winter en het vroege voorjaar op tafel past.

Kip Tandoori

Kip tandoori is één van de beroemdste Indiase gerechten. Het verhaal gaat dat Kundan Lal Gujral kip tandoori heeft uitgevonden. Deze man is in 1902 in Punjabi van het toenmalige India geboren. Dat deel maakt sinds 1947 deel uit van het huidige Pakistan. Misschien mede daarom verhuisde hij in 1947 naar Delhi en startte daar het restaurant Moti Mahal. En hij is de uitvinder van enkele beroemde Indiase gerechten. Allereerst kip tandoori, daarnaast boterkip (murgh makhani) en ook dal makhani.

Kip Tandoori
Kip Tandoori

Er zijn diverse manieren om kip tandoori te bereiden:

  • Kip tandoori tikka. Kleine stukje kip (tikka) die je aan een spiesje rijgt. Kip tandoori tikka wordt meestal als een voorgerecht geserveerd, met een lekker munt/koriandersausje.
  • Kip tandoori met stukken kip, meestal drumsticks.
  • Kip tandoori met een hele kip.

Op mijn website vindt je een uitgebreid verhaal over kip tandoori. En daarbij info over de authentieke tandoori bereiding, het oorspronkelijke recept voor kip tandoori, en moderne recepten voor diverse kip tandoori bereidingen.

Butter Chicken

Indiase butter chicken wordt in India Murgh makhani genoemd, en wij noemen het boterkip. Wereldwijd behoren butter chicken en Tikka Masala tot de populairste gerechten in de Indiase restaurants.

image

Indiase butter chicken is een boterzacht, romig kipgerecht en sommigen zeggen dat het eigenlijk hetzelfde is als Tikka Masala, anderen zeggen van niet. Rick Stein vindt van wel en zijn recept volg ik. Het recept uit zijn boek Rick Stein’s India vindt je op mijn website.

Spinazie Kip

Spinazie kip (Palak Chicken) is een gerecht, dat populair is in Noord-India. Het heeft een rijke en aromatische smaak. Ik heb enorm genoten van de spinazie kip van Sinfully Spicy en neem haar recept daarom graag op in dit overzicht.

Indiase spinazie kip
Indiase spinazie kip

Je bestrooit eerst kippendijen met een grof specerijen mengsel en dat laat je een nacht intrekken. Dan begin je de bereiding van dit gerecht met het koken van zo’n 400 gram verse spinazie en daar maak je een puree van. Vervolgens verhit je wat olie en daar voeg je een kaneelstokje, zwarte kardemom en een Indiaas laurierblad aan toe en daarin fruit je ui, knoflook en een beetje gember. Dan bak je de kip aan, voegt wat tomatensaus en de spinazie puree toe en al roerend bak je alles in 10 minuten gaar. Je maakt het gerecht af met wat garam masala en verkruimelde fenegriek blaadjes.

Overigens, je kunt ook gehakte spinazie toevoegen maar dan krijg je niet die mooie groene saus. Dat lukt alleen met spinazie puree of diepgevroren spinazie. Tenslotte, bij het invriezen van dit gerecht vind ik dat het veel van zijn smaak verliest. Dus ik zou dat niet (meer) doen.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment