De kruidige Atjar Ketimoen van Bep Vuyk

by Jan Scherders
Atjar Ketimoen

Deze Atjar Ketimoen – oftewel Atjar Komkommer – maak je door schijfjes komkommer in een kruidig en (zoet)zuur papje te bewaren.

Atjar Ketimoen Bep Vuyk

Atjar Ketimoen valt in het boek van Bep Vuyk onder de noemer van Zuren / Atjars in de Indonesische keuken. Bij de vaak kruidige en/of pittige vis/kip/vlees gerechten is het lekker om ook wat frisse bijgerechten te serveren. En dit is dan een Atjar van komkommer, naast Atjar Tjampoer denk ik één van de meest populaire atjars.

Bep Vuyk maakt een soort kruidig papje van azijn met de toevoeging van oa ui, knoflook, lomboks, kemiri noten, gemberpoeder, kurkuma en suiker. Wat betreft die suiker….Bep Vuyk noemt Atjars zuren. En haar Atjars zijn aan de zure kant. Dus als je een zoetzure atjar Ketimoen wilt doe er dan niet 1 eetlepel suiker bij maar 2 of drie. Beste even proeven voordat je alles in de pot giet.

Overigens, je ziet op de foto schijven komkommer van zo’n twee centimeter breed. Dat is niet mijn boerse stijl van snijden, maar dat hoort zo 😉

Dit recept is goed voor twee potten van een halve liter

Ik heb dit recept voor Atjar Ketimoen uit het aloude boek van Bep Vuyk een heel klein beetje aangepast. Oorspronkelijk stond er 3 dl azijn. Ik heb daar 4 dl van gemaakt, want anders heb je net te weinig vocht om alle komkommers onder water te zetten. En in plaats van 1 theelepel suiker doe ik 1 eetlepel suiker, maar voor meer zoetzuur dus 2-3 eetlepels suiker toevoegen.

Als je deze atjar volgens recept maakt dan heb je ongeveer een liter atjar. Handigste is dan twee potten van 500 ml te nemen en die beiden tot de rand te vullen. Het voordeel van deze atjar is dat ie een stuk langer houdbaar is dan veel andere atjars. In één pot zit denk ik voor 2-3 personen atjar.

Atjar Ketimoen
Recept afdrukken
No ratings yet

Atjar Ketimoen

Deze Atjar Ketimoen - oftewel Atjar Komkommer - maak je door schijfjes komkommer in een kruidig en zoetzuur papje te bewaren.  

Ingrediënten

  • 2 komkommers
  • 1 el olie
  • 4 dl azijn
  • 5 el uien gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook gesnipperd
  • 4 kemiri noten geroosterd
  • 4 lomboks ontzaad en in reepjes
  • 1 el suiker of 2-3 eetlepels suiker meer als je een meer zoetzure atjar ketimoen wilt
  • 2 tl gember poeder
  • 2 tl kurkuma
  • zout

Instructies

  • Was de komkommers goed, snijd ze langs de lengte in tweeën en doe er dan de zaadjes uit. Snijd de komkommers dan in stukjes van 2 cm. Bestrooi ze flink met zout en leg ze dan op een zeef enige uren te lekken. Dop dan droog met een schone doek
  • Wrijf de uien, knoflook, kurkuma, suiker, kemiri, en gemberpoeder tot een pasta in een vijzel en fruit deze pasta dan met wat olie in een pannetje. Voeg dan de azijn en de lomboks toe en laat dit even stevig koken. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen
  • Neem een jampot en doe daarin de stukjes komkommer en overgiet die met de afgekoelde azijn. Zet in de koelkast en bewaar het voor gebruik

Notities

Deze atjar ketimoen is op een oud recept van Bep Vuyk gebaseerd. Haar atjars zijn meer zuur dan zoetzuur. Dus als je een echt zoetzure atjar wilt dan beste twee of drie eetlepels suiker toevoegen. 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept