De Bijbel van de Nederlandse Keuken

by Jan Scherders
De Bijbel van de Nederlandse Keuken

Wil je een goed overzicht van de typisch Nederlandse gerechten van de afgelopen tientallen jaren dan is de Bijbel van de Nederlandse Keuken een aanrader.

Stortvloed van kookbijbels

De afgelopen jaren hebben we een stortvloed van kookbijbels gezien. En ik ben daar ook even in meegegaan en heb er een aantal gekocht. Maar ik ben eerlijk gezegd tamelijk teleurgesteld in de meeste van die bijbels. Ik zou ze gemiddeld amper een zes min geven. Maar er zijn er gelukkig een paar die ik echt de moeite waard vond. En dat was o.a. De Vleesbijbel van meesterslager Gertjan Kiers. En daarnaast De Bijbel van de Nederlandse Keuken van Janneke Vreugdenhil.

Uit het boek van Gertjan Kiers (en zijn YouTube filmpjes) heb ik mega veel geleerd over de delen van de koe, varken en lam en wat je daarmee kunt doen. En het boek van Janneke Vreugdenhil – die al jaren voor de NRC schrijft – geeft gewoon een ontzettend leuk overzicht van de Nederlandse Keuken van de afgelopen tientallen jaren.

En daarbij beperkt ze zich niet tot typisch Hollandse gerechten zoals hachee en zo, maar ook shoarma en andere gerechten, die de afgelopen jaren deel zijn gaan uitmaken van de Nederlandse volkskeuken.

Hoe gebruik ik De Bijbel van de Nederlandse Keuken?

Vaak neem ik een recept van haar voor het begin van een zoektocht naar mijn ideale recept, zoals bij Brabantse worstenbroodjes, maar soms neem ik haar recept (vrijwel letterlijk) over, zoals haar recept voor gehaktbrood met spek en oude kaas.

Het is gewoon een boek dat ik graag ik de kast heb staan en om de zoveel tijd weer eens open sla voor inspiratie. En dan maak ik soms haar recept en de andere keer ga ik op zoek naar een recept dat ik net een tikje beter vind. Want eerlijk is eerlijk, haar recepten zijn echt goed. Maar ja, ik heb ook zo mijn eigen voorkeuren en soms wil ik het net een tikje anders šŸ˜‰

Als je op zoek bent naar een boek over de Nederlandse keuken van de afgelopen tijd en daarin ook nog eens goede recepten wilt vinden dan kan ik dit boek van harte aanbevelen.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment