Dahl Tadka restaurant stijl

by Jan Scherders

Deze versie van van Dahl Tadka vindt je in India in restaurants en in kleine eettentjes langs de weg. Daarom noemen we het Dahl Tadka restaurant stijl.

Homestyle vs Restaurant versie.

Dahl Tadka is een zeer populair Indiaas gerecht. Dahl Tadka is een soepachtig gerecht van linzen, tomaten, ui, gember, pepers en specerijen. Het wordt vaak met Toor Dal gemaakt. Dahl Tadka wil zeggen dat je de groenten met de dahl meekookt, in tegenstelling tot Dahl Fry waarbij je de groenten tezamen met de specerijen bakt en dan aan de dal toevoegt.  Er is een zogenaamde Home Style Dal Tadka en in dit artikel wil ik een recept geven van de Dahl Tadka restaurant stijl.

Dal Tadka restaurant stijl

Keuken: Indiase keuken
Porties: 4

Ingrediënten

  • 1 cup toor dal OF: 1/2 cup toor dal + 1/2 cup rode linzen
  • 1-2 groene pepers fijngehakt of in de lengte gehalveerd (minder pittig)
  • 1 middelgrote ui gesnipperd
  • 2 tomaten in blokjes
  • klein stukje gember van ca 1 cm fijngehakt
  • 1 tl kurkuma
  • snufje asafoetida
  • mespunt garam masala
  • 2 1/2 cup water
  • 1 tl gedroogde fenegriekblaadjes verkruimeld
  • 1-2 el room optioneel
  • 1 el gehakte korianderblaadjes
  • zout naar smaak

Voor de tadka

  • 2 el olie of 1 1/2 el ghee
  • 1 tl komijnzaad
  • 5-6 knoflooktenen fijngehakt
  • 2-3 gedroogde rode pepers
  • een flinke snuf asafoetida
  • 1/2 tl rood chili poeder

Garnering

  • 1 el gehakte korianderblaadjes

Instructies

Weken

  • Als je de linzen in een gewone pan gaat koken dan wordt aanbevolen de linzen een uur of twee te weken voordat je ze gaat koken. Dan zijn ze sneller gaar

Dal koken

  • Was de linzen en controleer of er geen dingetjes tussen zitten. Doe de linzen in een pan met de groenten (ui, tomaat, groene pepers, gember), de kurkuma, de asafoetida en 2 1/2 cup koud water. Breng aan de kook, schuim af, en laat dan drie kwartier tot een uur pruttelen (totdat de linzen zacht en gaar zijn). Kijk dan of je de gewenste consistentie hebt, en voeg anders maximaal 1 1/2 cup water toe (in mijn ervaring heb je dan een soepachtige dal; ik houd meer van een dikkere dal en doe veel minder water erbij). Breng weer aan de kook en voeg dan de room (optioneel), de garam masala, korianderblaadjes en de fenegriek blaadjes toe. Zet dan het vuur uit

De tadka maken

  • Je maakt het tadka prutje door eerst het komijnzaad in hete olie/ghee toe te voegen em zp gauw het komijnzaad kraakt voeg de knoflook en rode pepers toe. Bak op matig tot laag vuur en als de knoflook bruin is en de pepers donker geworden voeg je de asafoetida en de chili poeder toe. Roer een keer door mekaar en voeg dan de tadka toe aan de dal. Je kunt alles een keer door mekaar roeren maar dat hoeft niet. Garneer met korianderblaadjes
  • Eet het met rijst of met naan/roti's, of phulka's

Notities

Vergrecipesofindia geeft aan dat deze dal een gemiddelde consistentie behoort te hebben, dus niet dun als soep en niet dik maar er tussenin. Maar het gaat uiteraard ook om persoonlijke voorkeur. Daar kom je achter als je dit soort gerechten wat vaker eet

Voor meer leuke Dahl recepten zie mijn Indiase Dahl is de vleesvervanger bij uitstek

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment