Dahl Tadka (ook wel dahl tarka genoemd)

by Jan Scherders
Dahl Tadka met toor dal

Dahl Tadka gemaakt met toor dal is een zeer populair Indiase dahl. Het is een soepachtig gerecht van linzen, tomaten, ui, gember, pepers en specerijen.

Twee manier om dahl met Toor Dal te maken

Je kunt op twee manieren dahl met toor dal maken, de ene manier heet dahl fry en de andere manier heet dahl tadka. Ze zijn allebei heel erg lekker en volgens Vegrecipesofindia.com zijn beide dahl gerechten zeer populair in India.

Ook voor mij is toor dal mijn favoriete pot met linzen waar ik vaak dahl mee maak, en met een kachumber salade en wat naan heb ik dan heerlijk gegeten. Je moet wel van een spicy gerecht houden anders gaat het ‘m niet worden voor jou. Voor meer info over toor dal zie mijn artikel over Linzen in de Indiase keuken.

Ik heb in dit verhaaltje twee recepten voor het maken van Dahl Tadka opgenomen, één recept voor de alledaagse bereiding en een ander recept is een zogenaamde restaurant versie. Overigens, als je vragen over sommige ingrediënten hebt kijk dan op mijn artikel over Ingrediënten voor de Indiase keuken.

Dahl Tadka (of ook wel Dahl Tarka)

Dahl Tadka wil zeggen dat je de groenten met de dahl meekookt, in tegenstelling tot Dahl Fry waarbij je de groenten tezamen met de specerijen bakt en dan aan de dal toevoegt. Dal Fry is ook een zeer populair gerecht in India.

Bij de Tadka bereiding wordt de dal gekookt totdat de linzen zacht zijn in een pan water waar ook uien, tomaten en specerijen zijn toegevoegd. Parallel wordt in een klein pannetje een zogenaamde tempering – of ook wel tadka  of tarka genoemd – van specerijen (zoals komijn, mosterd zaad, rode pepers) gebakken en die tadka wordt dan aan de gare linzen toegevoegd voor smaak.

Deze dahl wordt gewoonlijk met witte rijst of brood (naan, chapati, phulka) gegeten. Vaak met een eenvoudige salade. Heerlijk!!

Punjabi Dahl Tadka

Tot voor kort had ik hier een zogenaamd Home style recept van VegrecipesofIndia staan en dat beviel me zeer. Maar ik realiseerde me laatst dat de curry blaadjes die zij daarin gebruikt niet zo makkelijk verkrijgbaar zijn. En daarnaast zijn curry blaadjes eigenlijk meer iets van Zuid-India.

En dahl tadka met toor dal is toch eigenlijk meer iets van Noord-India. Dus ik ben maar eens op wat andere favoriete sites van mij gaan kijken en heb het onderstaande recept wat meer in lijn gebracht met de Punjabi bereiding. Het zijn overigens kleine aanpassingen.

Indiase kokers gebruiken heel veel een snelkookpan en zeker voor de bereiding van Dal. Ik doe het gewoon in een normale pan en dat duurt wat langer maar ik heb de tijd 🙂 Er wordt dan wel aanbevolen om de toor dal 1 tot 2 uur te weken. Eerlijk gezegd doe ik dat bijna nooit.

Dahl Tadka met toor dal
Recept afdrukken
No ratings yet

Punjabi Toor Dal Tadka

Dahl Tadka gemaakt met toor dal is een zeer populair Indiase dahl.
Porties: 4

Ingrediënten

Voor de dahl

  • 1 el ghee
  • 1 cup toor dal
  • 1 middelgrote u in dunne plakjes
  • 2 groene pepers gehakt (meest pittig) of in de lengte doorgesneden
  • stukje gember van 2,5 cm
  • 1-2 middelgrote tomaten (ik gebruik meestal roma tomaten) in blokjes
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1/2 tl rood chilipoeder
  • 1/2 tl garam masala
  • een snuf asafoetida
  • 3 cups water (en later eventueel nog wat water)
  • zout naar smaak

Voor de tadka

  • 2 el olie of ghee ghee is echt het lekkerste
  • 1 tl bruin mosterdzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 4-5 teentjes knoflook, geplet
  • 2 gedroogde rode pepers

Gerecht afmaken

  • 1 el citroensap
  • gehakte korianderblaadjes

NB 1 cup = 250 ml

    Instructies

    Dahl maken

    • Spoel/was de linzen zorgvuldig en doe ze dan in de pan. Als je een gewone pan gebruikt dan adviseert Dassana om de linzen dan een uur of twee uur te weken voordat je dahl gaat maken. Mijn ervaring is dat de dahl dan iets eerder gaar is maar ik doe het meestal niet.
    • Verhit nu een eetlepel ghee in een kookpan en fruit daarin de uien, gember en groene pepers totdat de uien zacht zijn. Voeg dan de tomaten, kurkuma, chilipoeder, garam masala, korianderpoeder en zout toe. Bak totdat de tomaten zacht zijn en papperig zijn.
    • Voeg dan twee cups water toe en kook de dal in onegeveer drie kwartier gaar.
    • Once done add the tomatoes, turmeric powder, red chilli powder, coriander powder, garam masala powder and salt to taste. Saute until the tomatoes are soft and mushy.
      After the tomatoes are soft add the toor dal along with two cups of water. Stir well to combine and cover the pressure cooker. Change the nozzle to the pressure mode. 
    • Voeg ui, tomaten en groene pepers toe en voeg dan ook 3 cups water toe. Voeg dan de kurkuma, chilipoeder en asafoetida toe en roer alles een keer goed door. Breng aan de kook en zet het vuur dan wat lager. Volgens mij moet je bij toor dal ongeveer drie kwartier koken voordat je de beoogde consistentie hebt bereikt.
    • De linzen moet dan zacht en romig zijn. Je neemt dan een houten lepel of garde en prakt/klopt de dal tot een soort romige soep. Mocht de dahl te dik zijn dan kun je een beetje water toevoegen. Daarna voeg je wat zout toe. Laat de dal daarna nog een paar minuten pruttelen. Zet nu het vuur uit.

    De Tadka

    • Pak een klein koekenpannetje en verhit daarin de ghee (lekkerste) of de olie. Voeg nu eerst het mosterdzaad toe en zo gauw dat gaat kraken ook het komijnzaad. Weer een paar seconden bakken en dan kun je de knoflook een halve minuut meebakken. Voeg dan ook de rode pepers, de curry blaadjes en bak totdat de rode pepers verkleuren.
      Het maken van de tadka doe je het beste op laag vuur zodat niets verbrandt en het handigste is om dat in de laatste fase van het koken van de dahl te doen.

    Gerecht afmaken

    • Giet dan de tadka bij de dahl. Laat de smaken mengen.
    • Garneer eventueel met wat korianderblaadjes en eet het met rijst of naan, kachumber salad, raita, pickles.

    Restaurant versie Dahl Tadka

    Deze versie van Dahl Tadka vindt je in India in restaurants en in kleine eettentjes langs de weg. Daarom noemen we het Dahl Tadka restaurant stijl.

    Dahl Tadka met toor dal
    Recept afdrukken
    No ratings yet

    Dahl Tadka met toor dal - restaurant versie

    Keuken: Indiase keuken
    Porties: 4

    Ingrediënten

    • 1 cup toor dal OF: 1/2 cup toor dal + 1/2 cup rode linzen
    • 1-2 groene pepers fijngehakt of in de lengte gehalveerd (minder pittig)
    • 1 middelgrote ui gesnipperd
    • 2 tomaten in blokjes
    • klein stukje gember van ca 1 cm fijngehakt
    • 1 tl kurkuma
    • snufje asafoetida
    • mespunt garam masala
    • 2 1/2 cup water
    • 1 tl gedroogde fenegriekblaadjes verkruimeld
    • 1-2 el room optioneel
    • 1 el gehakte korianderblaadjes
    • zout naar smaak

    Voor de tadka

    • 2 el olie of 1 1/2 el ghee
    • 1 tl komijnzaad
    • 5-6 knoflooktenen fijngehakt
    • 2-3 gedroogde rode pepers
    • een flinke snuf asafoetida
    • 1/2 tl rood chili poeder

    Garnering

    • 1 el gehakte korianderblaadjes

    Instructies

    Weken

    • Als je de linzen in een gewone pan gaat koken dan wordt aanbevolen de linzen een uur of twee te weken voordat je ze gaat koken. Dan zijn ze sneller gaar

    Dal koken

    • Was de linzen en controleer of er geen dingetjes tussen zitten. Doe de linzen in een pan met de groenten (ui, tomaat, groene pepers, gember), de kurkuma, de asafoetida en 2 1/2 cup koud water. Breng aan de kook, schuim af, en laat dan drie kwartier tot een uur pruttelen (totdat de linzen zacht en gaar zijn). Kijk dan of je de gewenste consistentie hebt, en voeg anders maximaal 1 1/2 cup water toe (in mijn ervaring heb je dan een soepachtige dal; ik houd meer van een dikkere dal en doe veel minder water erbij). Breng weer aan de kook en voeg dan de room (optioneel), de garam masala, korianderblaadjes en de fenegriek blaadjes toe. Zet dan het vuur uit

    De tadka maken

    • Je maakt het tadka prutje door eerst het komijnzaad in hete olie/ghee toe te voegen em zp gauw het komijnzaad kraakt voeg de knoflook en rode pepers toe. Bak op matig tot laag vuur en als de knoflook bruin is en de pepers donker geworden voeg je de asafoetida en de chili poeder toe. Roer een keer door mekaar en voeg dan de tadka toe aan de dal. Je kunt alles een keer door mekaar roeren maar dat hoeft niet. Garneer met korianderblaadjes
    • Eet het met rijst of met naan/roti's, of phulka's

    Notities

    Vergrecipesofindia geeft aan dat deze dal een gemiddelde consistentie behoort te hebben, dus niet dun als soep en niet dik maar er tussenin. Maar het gaat uiteraard ook om persoonlijke voorkeur. Daar kom je achter als je dit soort gerechten wat vaker eet

     

    Dit vind je misschien ook leuk

    Leave a Comment

    Rating recept