Dahl Fry met Toor Dal maak je door de groenten en de toor dal apart te bereiden en dan samen te voegen. Dit is één van de populaire Indiase dahl gerechten.
Wat is Dahl Fry?
Toor Dal is een zeer veel gebruikte linzensoort in India. Er worden meerdere populaire Dahl gerechten mee gemaakt, onder andere Dahl Fry en Dahl Tadka. In principe kun je deze twee gerechten ook met andere soort linzen / bonen maken maar Toor Dahl is wel de meest populaire keuze. Bij Dahl Fry worden de groenten tezamen met de kruiden/specerijen in een apart pannetje even opgebakken met wat ghee/olie en dan aan de gekookte linzen toegevoegd.
Dahl gerechten op deze website
Mocht je op zoek zijn naar meer dahl gerechten dan zijn dit de recepten die ik inmiddels op deze websites heb staan:
- Dahl Tadka, gemaakt met toor dal
- Dahl Fry, ook gemaakt met toor dal maar nu worden de groenten en de dal apart bereid
- Dahl van rode linzen
- Chana dahl
- Sambar, dat is gerecht van dahl en gemengde groenten
Meer info over deze dal in mijn verhaal over Linzen en bonen voor Indiase gerechtten vindt je door op de link te klikken.
Dahl Fry met Toor dal van Manjula’s Kitchen
Dit recept van Manjula’s Kitchen heb ik al vaak gemaakt en bevalt me erg goed. Gisteren heb ik een keer de tomaten vervangen door wat tomaten passata die ik nog in de koelkast had staan en ook dat was heerlijk.
Dahl Fry manjula’s Kitchen
Ingrediënten
Dahl
- 1 cup toor dal
- 2 1/2 cup water
- 1 tl zout
- 1/4 tl kurkuma
Tadka/tarka
- 3 el ghee of olie
- 1 cup tomaten in blokjes ca. 3 tomaten
- 1/2 tl komijnzaad
- 1/2 tl mosterdzaad
- 1/8 tl asafoetida
- 2 hele rode gedroogde pepers
- 2 Indiase laurierbladeren
- 1 el groene peper fijngehakt
- 2 tl gember fijngehakt
- 1/2 tl rood chili poeder
- 1 tl suiker
- 1/2 tl zout
Gerecht afmaken
- 1/2 tl amchoor poeder
- 1/4 tl garam malasa
- 2 el korianderblaadjes gehakt
Instructies
- Was de toor dal en laat die dan een uur weken in circa 3 cups water. Giet dan af
- Doe de dahl met 3 cups water in een pan en voeg de andere ingrediënten toe. Breng aan de kook, schuim af en zet daarna het vuur lager en kook de dahl daarna in ongeveer 3 kwartier gaar. Als je de dahl wat te dik vindt dan kun je nu 1/2 – 1 kop water toevoegen en nog even laten koken. Je kunt nu de dahl wat prakken met een houten lepel.
De tadka
- Verhit de ghee in een pannetje, bak dan kort het komijnzaad, mosterdzaad, asafoetida, en gedroogde pepers. Als de zaadjes knisperen dan kun je ook de groene peper, laurierblad, gember en chili poeder erbij doen.
- Roer alles een keer door en voeg dan ook de tomaten, zout en suiker toe en bak dan op matig vuur. Als na 5-10 minuten je een soort prutje hebt, dan kan de amchoor, garam masala en de korianderblaadjes erbij. Bak nog een minuutje en giet dan het prutje op de dahl.
Serveren
- Met rijst of een stuk naan en een eenvoudige salade heb je nu al een maaltijd