Dahl Fry met Toor Dal

by Jan Scherders
Dahl Fry met Toor Dal

Dahl Fry met Toor Dal maak je door de groenten en de toor dal apart te bereiden en dan samen te voegen. Dit is één van de populaire Indiase dahl gerechten.

Dahl Fry

Toor Dal is een zeer veel gebruikte linzensoort in India. Er worden meerdere populaire Dahl gerechten mee gemaakt, onder andere Dahl Fry en Dahl Tadka. In principe kun je deze twee gerechten ook met andere soort linzen / bonen maken maar Toor Dahl is wel de meest populaire keuze. Bij Dahl Fry worden de groenten tezamen met de kruiden/specerijen in een apart pannetje even opgebakken met wat ghee/olie en dan aan de gekookte linzen toegevoegd.

Dahl Fry met Toor dal van Manjula’s Kitchen

Dit recept van Manjula’s Kitchen heb ik al vaak gemaakt en bevalt me erg goed. Gisteren heb ik een keer de tomaten vervangen door wat tomaten passata die ik nog in de koelkast had staan en ook dat was heerlijk. Afgezien van het feit dat je de benodigde ingrediënten voor de Indiase keuken in huis moet hebben is dit gerecht echt heel eenvoudig te maken en kost heel weinig bereidingstijd.

Dahl Fry met Toor Dal
Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Dahl Fry manjula's Kitchen

Dahl Fry met Toor Dal maak je door de groenten en de toor dal apart te bereiden en dan samen te voegen. Dit is één van de populaire Indiase dahl gerechten.
Porties: 2 -4

Ingrediënten

Dahl

  • 1 cup toor dal
  • 2 1/2 cup water
  • 1 tl zout
  • 1/4 tl kurkuma

Tadka/tarka

  • 3 el ghee of olie
  • 1 cup tomaten in blokjes ca. 3 tomaten
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 1/2 tl mosterdzaad
  • 1/8 tl asafoetida
  • 2 hele rode gedroogde pepers
  • 2 Indiase laurierbladeren
  • 1 el groene peper fijngehakt
  • 2 tl gember fijngehakt
  • 1/2 tl rood chili poeder
  • 1 tl suiker
  • 1/2 tl zout

Gerecht afmaken

  • 1/2 tl amchoor poeder
  • 1/4 tl garam malasa
  • 2 el korianderblaadjes gehakt

Instructies

  • Was de toor dal en laat die dan een uur weken in circa 3 cups water. Giet dan af
  • Doe de dahl met 3 cups water in een pan en voeg de andere ingrediënten toe. Breng aan de kook, schuim af en zet daarna het vuur lager en kook de dahl daarna in ongeveer 3 kwartier gaar. Als je de dahl wat te dik vindt dan kun je nu 1/2 - 1 kop water toevoegen en nog even laten koken. Je kunt nu de dahl wat prakken met een houten lepel.

De tadka

  • Verhit de ghee in een pannetje, bak dan kort het komijnzaad, mosterdzaad, asafoetida, en gedroogde pepers. Als de zaadjes knisperen dan kun je ook de groene peper, laurierblad, gember en chili poeder erbij doen.
  • Roer alles een keer door en voeg dan ook de tomaten, zout en suiker toe en bak dan op matig vuur. Als na 5-10 minuten je een soort prutje hebt, dan kan de amchoor, garam masala en de korianderblaadjes erbij. Bak nog een minuutje en giet dan het prutje op de dahl.

Serveren

  • Met rijst of een stuk naan en een eenvoudige salade heb je nu al een maaltijd

Restaurant versie Dahl Fry

Vegrecipesofindia.com heeft een enorme vracht toffe Dahl recepten op haar site staan en ik ben ze allemaal aan het uitproberen. Zo heeft ze ook van een aantal heel populaire Dahl gerechten een zogenaamde restaurant versie.  Deze restaurantversie van Dahl Fry met Toor Dal vraagt een redelijke waslijst aan ingrediënten. Maar je wordt beloont voor de moeite!!

Dahl Fry met Toor Dal
Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Dahl Fry met toor dal - restaurantversie

Porties: 4

Ingrediënten

Dahl

  • 1/2 cup toor dahl
  • 1 1/2 cup water
  • snufje kurkuma

Tadka/tarka

  • 2-3 el ghee of olie
  • 1 middelgrote ui fijngesnipperd
  • 1 middelgrote tomaat in blokjes
  • 2 groene pepers over de lengte gehalveerd of fijngehakt
  • 2-3 hele rode gedroogde pepers
  • 10-12 curry blaadjes diepvries
  • puree van stukje verse gember van 1/2 inch en 3-4 knoflooktenen maak daar een knoflook-gember puree van
  • 1/2 - 3/4 tl zwart mosterdzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 1-2 snufjes asafoetida
  • 1/2 tl gemalen kurkuma
  • 1/2 tl rood chili poeder
  • 1 tl gedroogde fenegriek blaadjes
  • 1/4 - 1/2 tl garam malasa
  • 1/2 - 1 tl citroensap
  • zout naar smaak
  • 2 el korianderblaadjes gehakt

Instructies

  • Was de toor dahl en doe de dahl met 1 1/2 cup water in een pan en voeg een snufje kurkuma toe. Breng aan de kook, schuim af en zet daarna het vuur lager en kook de dahl daarna in ongeveer 3 kwartier gaar. Je kunt dan de Dahl met een houten lepel wat kapot prakken of er een keer met de staafmixer doorheen gaan maar ik maal zeker niet alles kapot (mijn voorkeur).

De tadka

  • Verhit de ghee in een pannetje, bak dan kort mosterdzaad totdat het sputtert. Voeg dan ook het komijnzaad en bak dat ook kort mee. Als de zaadjes knisperen dan kun je de uien toevoegen en die fruiten totdat ze zacht en doorschijnend zijn.
  • Bak dan de knoflook/gember puree een paar seconden mee en voeg dan de groene peper, rode pepers en curry blaadjes toe. Roer een keer door en voeg dan alle gemalen specerijen toe (kurkuma, chili poeder, asafoetida) en bak een paar seconden.
  • Voeg nu de tomaten toe en bak totdat ze zacht zijn (een soort prutje). Voeg nu de tadka toe aan de pan met de Dahl. Voeg extra water (maximaal 1 - 1,5 cup) en het zout toe en roer alles door mekaar. Dahl Fry heeft een gemiddelde tot dikke consistentie.

Gerecht afmaken

  • Verkruimel nu de fenegriekblaadjes boven de Dahl en voeg de Garam Masala toe en laat een minuutje pruttelen. Breng op smaak met wat citroensap en garneer met de korianderblaadjes.

Serveren

  • Je kunt de Dahl serveren met Biryani rijst, gewone witte rijst, jeera rijst .... maar kan ook met brood (roti, Naan)
  • Je kunt het zo serveren en je kunt alles ook een keer doorroeren.

Serveren

  • Met rijst of een stuk naan en een eenvoudige salade heb je nu al een maaltijd

Notities

Als je vragen over ingrediënten hebt, raadpleeg dan even mijn Ingrediënten voor de Indiase keuken.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept