Daging Smoor, Indonesische sudderlapjes

by Jan Scherders

Daging Smoor, Indonesische sudderlapjes, maak je door runderlappen in een eenvoudige ketjap saus te smoren. Net als Ajam Smoor.

Daging Smoor recept Bep Vuyk

De boeken die ik het meest gebruik zijn “De authentieke Indische keuken” van restauranthouder Lonny Gerungan en het alom bekende “Groot Indonesisch Kookboek” van Bep Vuyk, wat zal zo’n 30 jaar bij mij in de kast staat.

Hier Daging Smoor volgens Bep Vuyk. Het is eigenlijk een heel mild gerecht, want behalve wat ketjap, nootmuskaat, en kruidnagel is het vooral het vlees lekker langzaam gaar sudderen.

Je kunt Daging smoor natuurlijk prima combineren met andere Indonesische gerechten en er zo een Nasi Rames van maken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Daging Smoor

Daging Smoor, Indonesische sudderlapjes, maak je door runderlappen in een eenvoudige ketjap saus te smoren. Net als Ajam Smoor. 
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indische keuken
Porties: 4
Auteur: Bep Vuyk

Ingrediënten

  • 500 gr runderlappen in lapjes, reepjes of in blokjes
  • olie
  • 1 ui of een paar sjalotjes
  • mespunt nootmuskaat
  • 3 kruidnagels
  • 2 dl bouillon
  • 3 el ketjap manis
  • 1 tl asemwater tamarindewater of citroensap
  • zout en peper

Instructies

  • Maak een asempapje met zout en marineer hierin het vlees enkele uren. Wrijf het daarna droog en snijd het in brede plakken van ca 1 cm dikt. Bestrooi de plakken met peper, zout en nootmuskaat.
  • Snijd de ui in ringen.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de runderlappen (of in reepjes gesneden) aan beide kanten bruin. Bak de ui mee totdat ze goudbruin zijn en voeg de hete bouillon, ketjap en kruidnagels toe. Bestrooi met zout en peper. Breng aan alles aan de kook en laat het gerecht met de deksel op de pan een kleine drie uur pruttelen.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept