Daging Roedjak eindelijk naar mijn zin!!

by Jan Scherders

Daging Roedjak eindelijk naar mijn zin!! Na enkele experimenten denk ik dat ik nu door heb hoe je deze Indonesische runderstoof het beste maakt.

Daging Roedjak

De saus voor roedjak manis (een bijgerecht met vruchten overgoten met een pittige zoetzure saus) is men later ook voor andere bereidingen (vlees, kip, vis, eieren en tahoe/tempeh) gaan gebruiken. In de saus zitten de 5 basissmaken:

  • zoet (gula djawa, palmsuiker)
  • scherp (lombok, rawits of sambal)
  • zuur (tamarinde, citroensap, limoensap of azijn)
  • zout (zout of lichte sojasaus)
  • umami (trassi)

Je kunt Daging Roedjak goed combineren met andere gerechten, bijvoorbeeld als onderdeel van een nasi rames of rijsttafel.

Een beetje geëxperimenteerd

Ik ben ooit begonnen met het recept van Bep Vuyk uit haar uit Het groot Indonesisch kookboek. Dat is mij eerlijk gezegd niet zo goed bevallen. Daarom heb ik maar eens goed op Cookpad rond zitten neuzen. Dat is een soort Indonesische Smulweb waar heel veel recepten worden gedeeld. En google is zo vriendelijk om dat voor ons te vertalen. Daarnaast heb ik zitten kijken naar Kokkie Slomo, die heeft altijd goede raad 🙂

Wat mij opviel is dat redelijk wat mensen op Cookpad hun vlees eerst kookten en daarna aanbakten in de boemboe. Dat sprak mij aan en dat heb ik geprobeerd. En het resultaat was fantastisch!!

Dus eerst vlees in zijn geheel in kokosmelk (met limoenblaadjes, salam blaadjes en een spriet citroengras) laten stoven. Dan pas vlees in blokjes snijden. Vervolgens vlees aanbakken, boemboe erbij en even mee fruiten en dan een soeplepel kokosmelk in de pan en afmaken met palmsuiker, tamarinde water en een schep geraspte kokos. Even doorbakken en klaar 🙂

En omdat ik toch een heerlijk bouillon van kokosmelk heb gooi ik die niet weg maar maak daarmee een sajoer boontjes of sajoer lodeh. Zo heb ik lekker vlees en groenten. En is alles goed besteed.

Mijn daging roedjak recept

Hieronder dan mijn roedjak recept. Ik hoor graag wat jullie ervan vinden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Daging Roedjak

Daging Roedjak eindelijk naar mijn zin!! Na enkele experimenten denk ik dat ik nu door heb hoe je deze Indonesische runderstoof het beste maakt. 
Porties: 2

Ingrediënten

Vlees stoven / koken

  • 1 pond rundvlees bijvoorbeeld riblappen of sukade
  • 3 limoen blaadjes
  • 2 salam blaadjes
  • 1 spriet citroengras geplet en dan in een knoop
  • 1 liter kokosmelk, als het vlees onder staat is het genoeg, anders beetje warm water erbij zie Notities

Roedjak Boemboe

  • 5 rode sjalotjes (of 1 middelgrote ui) gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • 1 tl laos poeder (of een stukje laos)
  • 1/2 tl trassi bakar
  • 2 - 3 tl sambal oelek
  • 4 kemiri noten gepoft

Saus maken

  • 2 el olie
  • 1 el tamarinde papje gebruik daar een theelepel tamarinde voor
  • zout
  • 1 el Javaanse palmsuiker of meer naar smaak
  • een opscheplepel geraspte kokos om in te dikken

Instructies

  • Voeg de kokosmelk (al dan niet verdund met water) toe aan een soeppan en breng aan de kook. Voeg dan het vlees toe en ook het citroengras, de limoen blaadjes en de salam blaadjes. Zet het vuur wat lager en stoof het vlees dan 2,5 - 3 uur met de deksel op de pan.
  • Als het vlees gaar is schep je het vlees uit de pan, gooit je de limoen en salam blaadjes weg en bewaart de kokosmelk. Als het vlees is afgekoeld snij je het in flinke blokjes.
  • Ondertussen kun je de boemboe maken. Doe alle ingrediënten voor de boemboe in een keukenmachine, doe er een beetje olie bij, en draai de boemboe roedjak pasta.
  • Verhit nu de olie in een braadpan of wadjan en bak dan de blokjes rundvlees op hoog vuur rondom bruin. Zet dan het vuur wat lager en bak de boemboe enkele minuten mee op matig vuur.
  • Voeg nu circa 250 ml van de kokosmelk waarmee je het vlees hebt gekookt toe, als ook de geraspte kokos, het tamarinde papje, de suiker, wat zout. Breng aan de kook. Proef en breng eventueel op smaak met wat citroensap of wat meer suiker. Het moet een licht pittige zoetzure smaak hebben.
  • Laat nu de saus even zonder deksel op de pan indikken. Blijf erbij en roer af en toe. Als de saus voldoende is ingedikt is het klaar. Dit is eigenlijk zo gebeurd, want het vlees is al gaar en je voegt een bescheiden hoeveelheid kokosmelk toe.

Notities

Ik had twee blikken kokosmelk van 400 ml en dan nog wat water nodig om alles onder water te zetten. Dus ongeveer een liter vocht. Je zou misschien ook een 1/2 liter kokosmelk kunnen doen en een halve liter water. 

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept