Curry house favoriet Kip Tikka Masala

by Jan Scherders

Kip Tikka Masala, kleine stukjes gegrilde kip in een mild pittige tomaten curry saus, is wereldwijd één van de populairste Britse gerechten.

Tikka Masala een Brits gerecht ?

Ja, Tikka Masala is ergens in de tweede helft in de Britse curry houses bedacht en op die manier een gerecht in de Brits/Indiase keuken geworden en omdat het zo lekker is inmiddels een “Indiaas” gerecht dat over de hele wereld grote bekendheid heeft. Een beetje zoals het ook met Madras gerechten is gegaan.

Ik stuitte laatst op een lijstje van de beste Britse gerechten ooit en daartussen stond Tikka Masala 😉 Zo Brits is Tikka Masala dus!! En in de Britse afhaalrestaurants, de curry houses, heeft Kip Tikka Masala al heel lang een top positie als één van de meest bestelde gerechten.

Tikka Masala bestaat eigenlijk uit twee dingen, namelijk de stukjes kip (chicken tikka) en de Masala saus. De bedoeling is dus dat je de kip marineert en grilt, de saus maakt en dan de gegrilde kip en saus samenvoegt. Je eet het met basmati rijst en/of naan brood.

De stukjes kip zijn kleine stukjes kippenborst of kippendijen, eerst gemarineerd in specerijen en yoghurt en daarna gegaard in een Tandoori oven,  de Masala saus is een saus van tomaten en specerijen, vaak met een scheut room. Eigenlijk moet dat dus in de Tandoori oven bereid worden maar de BBQ en de grill of oven bieden goede alternatieven.

Misschien goed om wat woorden te wijden aan de meest gangbare manieren waarop meestal de stukjes kip en de saus worden bereid.

Kip Tikka

Dan Toombs – aka The Curry Guy – heeft er zijn vak van gemaakt om recepten uit te vogelen voor de gerechten zoals ze in Engeland in de Indiase restaurants (curry houses) opgediend worden. Zo heeft hij uiteraard recepten voor Tikka Masala.

Volgens Dan gebruiken de meeste restaurants Tandoori style chicken en hij geeft vervolgens een recept om op een eenvoudige manier Kip Tikka te maken op de BBQ. Ik vertel dit omdat de stukjes kip voor Tikka Masala eigenlijk niet veel of helemaal niet verschillen van de kip tandoori.

Dan Toombs zegt dat als je de Curry House look wilt hebben (rood gekleurde stukjes kip) je wat rode food colouring toe kunt voegen, dat hoeft dus niet maar heeft dat kekke rode kleurtje aan de kip (en eventueel ook de saus). Je kunt ook paprikapoeder toevoegen, maar dat werkt wat betreft kleur minder goed is mijn ervaring. En je kunt ook een flinke schep kashimiri chili poeder toevoegen maar dan wel wat minder gewoon chilipoeder.

Tikka Masala saus

In diverse recepten worden naast chilipoeder ook verse groene pepers toegevoegd. Als je voor milder wilt gaan kies je bijvoorbeeld jalapeno pepers en je doet 1-3 groene pepers in de saus. En je doet de pepers pas in de saus nadat je die gepureerd hebt. Als je wat pittiger wilt kies je andere pepers en snijdt je die groene pepers in kleine ringetjes en voegt ze toe als je de tomaten toevoegt.

Wat betreft het romige van de saus … in de Engelse recepten wordt meestal [i]double cream[/i] toegevoegd, dat is wat vetter dan onze slagroom. Maar onze slagroom is prima. Als je nog wat minder romig wilt dan kun je de room ook door yoghurt vervangen. Als je nog romiger wilt dan kun je net als Dan Toombs vlak voor het serveren een of meerdere eetlepels koude boter bij de saus doen en even laten smelten.

Sommigen voegen ook 1/4 cup geblancheerde amandelen (geroosterd en gemalen) toe. Als je die er bij doet dan dus eerst roosteren en malen en dan erbij doen als je tomaten al een minuut of tien hebt laten pruttelen.

Tikka Masala recept Madhur Jaffrey

Madhur Jaffrey heeft in de tweede helft van de vorige eeuw vele beroemde kookboeken over de Indiase keuken geschreven en daarmee een grote rol gehad in het toegankelijk maken van de Indiase keuken voor met name de Britten. Dit recept komt uit haar boek The Curry Nation.

Haar Kip Tikka Masala recept heeft de Guardian gekozen als de manier waarop je de zeer populaire Britse gerecht het best maakt. Het is niet helemaal doorsnee maar wel erg lekker!! In haar recept wel room om de kip te marineren en yoghurt voor de saus. Meestal doet men het andersom (marineren in yoghurt en room in de saus).

Tikka Masala met saus op yoghurt basis

Tikka Masala, kleine stukjes gegrilde kip in een mild pittige tomaten curry saus, is wereldwijd één van de populairste Britse gerechten.

Ingrediënten

Kip Tikka

  • 1,5 pond kipfilket of kippendijen in stukjes van ca 2,5 cm
  • 11/4 tl zout
  • 3 el citroensap
  • 1 el verse gember gepureerd
  • 3 tenen knoflook uitgeperst of gepureerd
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl garam masala
  • 1/2 tl rood chilipoeder
  • 6 el slagroom

De saus

  • 4 el olie
  • 2 middelgrote uien fijn gesnipperd
  • 1 el verse gember fijn gehakt of geraspt
  • 6 tenen knoflook uitgeperst of fijngehakt
  • 1 el gemalen koriander
  • 1/2 tl gemalen kurkuma
  • 3/4 tl rood chilipoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 middelgrote tomaten fijngehakt
  • 4 el yoghurt
  • 350 ml kippenbouillon
  • zout naar smaak

Gerecht afmaken

  • 4 el gehakte korianderblaadjes
  • 1/4 tl garam masala

Instructies

Kip marineren

  • Maak kleine inkepingen in de stukjes kip en doe ze dan tezamen met de overige marinade ingrediënten in een kom en meng goed. Zet dan 6-8 uur in de koelkast (langer mag ook).

Saus maken

  • Verhit vier eetlepels olie in een sauspan op middelhoog vuur en als de olie heet is, voeg dan de uien toe en bak die totdat ze beginnen te bruinen. Zo'n 7 minuten.
  • Bak dan de gember en knoflook een minuutje mee, voeg de kruiden toe, bak die even mee en meng dan 1 eetlepel yoghurt door het uienmengsel en roerbak die droog. Doe dat nog drie keer. Dus in totaal vier eetlepel yoghurt
  • Voeg nu de tomaten toe en bak die enkele minuten mee, totdat ze helemaal tot pulp zijn. Voeg dan de bouillon en wat zout toe, breng aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat de saus ruim een kwartier op laag vuur pruttelen (met de deksel op de pan). De saus is nu ingedikt als het goed is. Als je een mooie gladde saus wilt hebben dan pureer je de saus nu met een staafmixer of een blender.

Kip grillen

  • Zet je gril op de hoogste stand. Rijg de stukjes kip aan een stuk of wat vleespennen en besmeer ze met wat olie. Leg dan de vleespennen op een rooster ca 13 cm onder de gril (met een ovenplaat eronder voor het druppen) en gril de stukjes kip ca 6-7 minuten aan de ene kant en dan 6-7 minuten aan de andere kant

Gerecht afmaken

  • Zorg dat je saus warm is en voeg de korianderblaadjes, garam masala en de gegrilde stukjes kip toe en roer alles een keer door. Serveer meteen met basmati rijst

Notities

Volgens Madhur Jaffery zou een zwarte dahl (ik denk dat ze Dahl Mahkani bedoelt) hier goed bij passen
0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment