Cubaanse picadillo – Zuid-Amerikaanse gehaktschotel

by Jan Scherders
Cubaanse picadillo

Olijven, kappertjes en rozijnen zijn kenmerkend voor deze Cubaanse picadillo. En verder natuurlijk rundergehakt, ui, paprika en tomaten.

Picadillo populair in Zuid-Amerika

Op zoek naar gehaktgerechten uit de wereldkeuken stuitte ik op Picadillo. Ik kwam er al snel achter dat er een Cubaanse en een Mexicaanse versie is. Maar op Carlsbad Cravings las ik dat vrijwel ieder Latijns-Amerikaans land wel zijn eigen versie heeft (en ook nog van streek tot streek verschillend).  Kennelijk betekent picadillo in het Spaans “gehakt” dus alle ingrediënten zijn klein gemaakt.

Omdat ik het wat betreft deze website tot één versie wil beperken ben ik eerst maar eens verder gaan kijken wat zoal de verschillen zijn. Rick Bayless heeft in zijn boek Authentic Mexican een recept voor Picadillo Oaxaqueno opgenomen en zegt dat dit gerecht “a far cry from the soupy hamburger-and-potato picadillos is die je gewoonlijk in Mexico tegenkomt. Zijn Picadillo Oaxaqueno wordt gemaakt met varkensgehakt, en dat ga ik zeker ook eens proberen. Toch is dat ook een tamelijk eenvoudig gerecht.

Hij vertelt ook dat in Noord-Mexico een versie met rundergehakt wordt gemaakt en dat daar naast tomaten ook rozijnen en olijven aan toegevoegd worden. Deze versie lijkt heel erg op de Cubaanse versie. En deze rijkere Picadillo uit Noord-Mexico en Cuba spreekt mij toch het meeste aan. Daarom ga ik voor de Cubaanse picadillo 🙂

Cubaanse Picadillo

Dit Cubaanse gehaktgerecht krijgt zijn smaak deels door groenten (ui, paprika, knoflook, tomaat), deels door kruiden en specerijen (laurierblad, komijn, oregano) en door andere smaakmakers (olijven, kappertjes, rozijnen en Worcestershire sauce). De meeste recepten voor een Cubaanse picadillo verschillen niet zo veel en ik ben uiteindelijk gegaan voor de versie van Serious Eats.

Als je een pan picadillo op het fornuis hebt staan dan lijkt het op het eerste gezicht wel een beetje op chili con carne, maar het heeft een totaal andere smaak. Niet pittig, en de rozijn, olijven en kappertjes geven er een heel andere smaak aan. Het is eigenlijk best makkelijk te maken en is doordeweeks denk ik een prima gerecht.

Op Serious Eats wordt de suggestie gedaan om het met witte rijst en zwarte bonen te eten. Dat heb ik gedaan en smaakte mij prima. Ik eet het ook als vulling voor tortilla. En je kunt er ook paprika’s mee vullen.

Cubaanse picadillo

Olijven, kappertjes en rozijnen zijn kenmerkend voor deze picadillo in Cubaanse stijl. En verder natuurlijk rundergehakt, ui, paprika en tomaten. 
Porties: 4

Ingrediënten

  • 2 el olie
  • 1 middelgrote ui fijngesnipperd
  • 1 rode paprika in kleine blokjes
  • 4 knoflooktenen uitgeperst
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tl gedroogde oregano
  • peper en zout
  • 2 laurierbladeren
  • 1 glas witte wijn of anders water
  • 1,5 pond rundergehakt
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 el Worcestershire sauce
  • handje groene olijven gevuld met paprika
  • 80 ml rozijnen
  • 2 el kappertjes
  • 250 gram aardappelblokjes (vastkokende aardappelen) blokjes van 1/2 cm

Instructies

  • Verhit de olie in een grote braadpan en fruit daarin de ui en paprika totdat de ui zacht is. Voeg dan de knoflook, tomatenpuree, komijn, oregano, laurierblaadjes alsook zout en peper toe en bak twee minuten. Giet dan de wijn in de pan en kook totdat die grotendeels verdampt is.
  • Nu gaat het gehakt in de pan en bak totdat het gehakt rul is. Vervolgens voeg je de tomatenblokjes, Worcestershire sauce, rozijnen, kappertjes olijven en een paar eetlepels van het vocht van het olijvenpotje, en tenslotte ook de aardappelblokjes toe.
  • Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat jet gerecht een klein half uur garen. Check dan of de aardappelblokjes goed gaar zijn, laat het anders nog even verder garen. Proef en breng eventueel op smaak.
  • Lekker met rijst en zwarte bonen of als vulling in een tortilla.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment