Creoolse Jambalaya met kip en worst

by Jan Scherders
Jambalaya met kip en worst

Jambalaya met kip en worst maak je het beste met andouille worst of chorizo. Worcestershire en hot sauce brengen deze jambalaya op smaak 🙂

Wat is Jambalaya?

Jambalaya is een klassieker uit de Amerikaanse provincie Louisiana en ontleent zijn naam aan de combinatie van het Franse jambon (ham) en het Afrikaanse laya (rijst). Het is een soort rijstgerecht net als paella, waarbij je met groenten (paprika, bleekselderij, ui), worst, kip en /of garnalen, tomaten, rijst, bouillon en Cajun specerijen een heerlijk eenpansgerecht maakt met die typische Cajun/Creoolse smaak.

There are vicious debates about whether the dish is of French or Spanish origin. The word itself is from the French & Spanish word for Ham, Jambon. The a la is French, and the ya is said to be an African word for “Rice”. Personally, I can’t see how someone could dispute the dishes similarity to the Spanish Paella, but hey, my opinion is like everyone else’s: Worthless. Here is what we do know about Jambalaya: It’s delicious! So everyone quick arguing and get cooking! (Although I love that people in Louisiana argue about food!)

Deze Jambalaya gaan we met kip en worst (andouille worst) maken.

Hoe maak je een authentieke Jambalaya?

Door te spieken bij de Creoolse koks!! Ik heb inmiddels zowel voor Jambalaya als Gumbo de nodige recepten van Nola Cuisine gebruikt en ben daar zeer tevreden over. Hij laat zien hoe je echt authentieke EN lekkere Cajun gerechten maakt. Daarnaast kijk ik graag in het boek van Prudhomme, de beroemde Cajun kok. Voor dit gerecht gebruik ik in hoofdzaak het recept van Nola Cuisine, maar heb dat op details aangepast.

Andouille worst vervangen door Kielbasa of Chorizo

Bij het maken van Gumbo en Jambalaya wordt vaak de zogenaamde Cajun Andouille worst toegevoegd. Zeker in de recepten van de beroemde kok Paul Prudhomme. Zo ook in deze Jambalaya met kip (kippendijen) en worst (Andouille worst).

Deze Andouille worst heeft een typisch kruiding en is hetzelfde als de gelijknamige Franse worst. Helaas kun je die Cajun Andouille worst hier in Nederland nergens vinden. Dus dan ga je die worst of  zelf maken of je vervangen. Vaak wordt de Poolse Kielbasa worst genoemd als beste vervanger maar ik ben meer een fan van Chorizo (omdat de kruiding het meest in de buurt komt van de Andouille worst).

Maar misschien dat onze Hollandse rookworst ook het proberen waard is, want welbeschouwd is Chorizo een gedroogde worst en ons rookworst is net als Andouille worst en Kielbasa gerookt.

Hot Sauce

Bij het bereiden van de Jambalaya wordt vaak (Louisiana) Hot Sauce gebruikt, en daarnaast wordt het vaak op tafel gezet om naar keuze nog wat op het gerecht te doen. Ik geloof dat men in US hele debatten voeren over wat de lekkerste Hot Sauce is, maar wat ik ervan begrijp is een goede Hot Sauce en pittig en smakelijk (maar niet te pittig).

In onze supermarkten kom je dan denk ik terecht of bij Louisiana Hot Sauce, Tabasco of bij Frank’s Hot Sauce. De eerste twee zijn denk ik de meer pittige variant. Ik heb overigens de Louisiana Hot Sauce met Jalapeno pepers gebruikt (dat groene spul), die is minder pittig dan dat flesje met rode pepersaus.

Hoe maak je deze Jambalaya?

Jambalaya is een zeer smaakvol gerecht, en die smaken bouw je stap voor stap op. Je neemt het beste een grote gietijzeren pan. Die stook je warm op je fornuis en dan ga je stapsgewijs a la paella het gerecht opbouwen in één pan:

 • Je kunt beginnen met een paar eetlepels plantaardige olie, maar Creoolse koks doen vaak liever een paar eetlepels dierlijk vet in de pan (reuzel, kippenvet, margarine, boter).
 • Dan bak je de worst aan. Die schep je na het aanbakken uit de pan en laat de olie/vet in de pan (smaakopbouw).
 • Je voegt dan wat ze de Holy Trinity noemen toe. Dat is ui, bleekselderij en groene paprika in stukjes gesneden en die smoor je totdat de groenten zacht zijn en laat dan ook even wat knoflook mee fruiten.
 • Dan voeg je de rijst, tomaten, bouillon, seasoning en Hot Sauce toe. De seasoning is meestal een soort Cajun mix. Nola Cuisine voegt dan ook Worcestershire Sauce toe en vindt dat dat echt het verschil maakt 😉
 • Daarna laat je eigenlijk simpelweg het gerecht garen. Totdat de bouillon is opgenomen door de rijst en alles gaar is. In het geval dat je garnalen of zo toevoegt dan doe je dat meestal als de rijst als grotendeels gegaard is.

Garen in de oven

Nola Cuisine en Paul Prudhomme zeggen beiden dat je betere resultaten krijgt door eerst alles op het vuur voor te bakken en dan het gerecht in de oven te laten garen:

I make my Jambalaya partly on the stove, then finish it in the oven, although it takes a bit longer to cook, I find the even heat turns out a better product.

Ik gebruik het recept van Nola Cuisine voor dit gerecht maar doe bij het garen wel de deksel op de pan (dat doet hij niet). Daarom heb ik de hoeveelheid bouillon wat verminderd.

Wat ik doe is de pan in de oven zetten met de deksel erop en na ongeveer 20 minuten kijk ik even. Als de rijst dan nog wat nat is laat ik de Jambalaya een minuut of vijf zonder deksel verder garen en dan heb ik een mooie droge Jambalaya. Dan uit de oven halen, een keer omscheppen, wat peterselie erop en nog even laten staan met de deksel erop.

Recept Jambalaya met kip en worst

Je kunt dit recept het beste maken met zelfgemaakte Andouille worst. Anders kies ik voor een goede, smaakvolle Chorizo worst. Nola Cuisine zweert erbij dat een paar eetlepels Worcestershire sauce echt het verschil maken 🙂 Verder zijn er denk ik weinig bijzonderheden wat betreft ingrediënten en bereiding.

Serveren met een flesje Hot Sauce op tafel!!

Creoolse Jambalaya met kip en worst

Bij het maken van een Jambalaya met kip en worst (andouille, chorizo of kielbasa) volg ik de aanwijzingen van echt Cajun / Creoolse koks.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Cajun/Creoolse keuken
Porties: 4

Ingrediënten

 • 2 el olie of ongezouten boter
 • 2 cups worst andouille, chorizo of kielbasa, in blokjes – dat is circa 250 gram worst
 • 4 kippendijen zonder vel en bot, in blokjes
 • 1 cup cup ui gesnipperd
 • 1 cup groene paprika in stukjes (dat is ongeveer 1 groene paprika)
 • 1 cup bleekselderij in blokjes
 • 4 el knoflook fijngehakt
 • 2 cups surinaamse rijst
 • 1 blik van 400 ml tomaten blokje of: tomaten polpa
 • 4 cups kippenbouillon best zelfgemaakt
 • 2 el Worchestershire sauce
 • 2 el hot sauce

Seasoning mix

 • 1 tl Cayenne peper
 • 1 1/2 tl witte peper
 • 2 tl zout
 • 1 tl gedroogde tijm
 • 1 tl gedroogde salie blaadjes
 • 6 laurierbladeren

Garnering

 • Wat gehakte peterselie en lente-uitjes in ringetjes (groene delen)

Serveren

 • Hot Sauce op tafel

NB 1 cup = 250 ml

  Instructies

  • Verwarm de oven op 180 graden (als je de rijst laat garen in de oven)
  • Verhit de olie in een grote (gietijzeren) pan en voeg dan de worst toe. Bak de worst een minuut of tien op middelhoog vuur – totdat de worst begint te bruinen.
  • Voeg dan de helft van de Holy Trinity (ui, bleekselderij, paprika) toe en bak 6-8 minuten (totdat de uien zacht en doorschijnend zijn). Bak op het laatst de knoflook even mee.
  • Voeg dan de rijst toe en laat die een paar minuten meebakken.
  • Voeg dan de tomaten polpa met saus, de rauwe kip, de andere helft van de groenten, de bouillon en seasoning mix toe. En ook de hot sauce en de Worchestershire Sauce toe.
  • Schep goed door mekaar en breng aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat dan de rijst met de deksel op de pan op het fornuis garen of zet in de oven en gaar 20-30 minuten. Het gerecht is klaar als alle vloeistof door de rijst is opgenomen.
  • Garneer met de groene delen van de lente-uitjes en nog wat hot sauce.

  Notities

  Je kunt de kip door seafood of garnalen vervangen. Eigenlijk is dit gerecht ideaal om “leftovers” in te verwerken

  Dit vind je misschien ook leuk

  1 comment

  Theodorus de Man 21 februari 2023 - 17:07

  goede info, thanks

  Reply

  Leave a Comment