Courgettesoep met curry

by Jan Scherders
Courgettesoep met curry

Courgettesoep met curry maak je van gepureerde courgettes, aardappelen, bouillon en natuurlijk kerriepoeder. Wat mij betreft een aanrader.

Inspiratie uit de New York Times

Soms loop je tegen een recept aan en het klopt voor je eigen gevoel meteen voor de volle honderd procent. En soms loop je tegen een recept aan en als je het dan gemaakt hebt denk je “goed concept, maar ik ben nog niet tevreden”.

En dat overkwam me met de Puréed Zucchini Soup with Curry van Martha Rose Shulman dat ik in de receptenbibliotheek van de New York Times vond. Misschien komt het omdat zij er een lichte voorjaarssoep in ziet en ik een lekkere herfstsoep ;)

Om een courgettesoep met curry te maken vond ik een uitstekend idee, maar toen ik deze soep volgens genoemd recept maakte miste ik toch smaak en binding, althans voor de herfstsoep die ik voor ogen had. En toen heb ik Le Guide Culinaire maar weer eens opengeslagen, dat boek van Escoffier uit 1903.

Le Guide Culinaire

Als het om fonds, sauzen en soepen gaat vind ik dat boek nog steeds een geweldig naslagwerk. En zeker wat Escoffier zegt over gepureerde groentesoepen. Hij is daar heel duidelijk in, dat die soepen binding behoeven met aardappel of rijst.

En dan vind ik die 1/4 cup rijst van Martha Shulman te weinig. Escoffier zegt een half pond aardappelen per pond groenten. Ik ga daarom voor een pond aardappelen. En ik doe er maar een liter bouillon bij. Tenslotte heb ik in plaats van twee theelepels er twee eetlepels kerriepoeder in gedaan.

En toen was Jan blij :) Want zo heeft de soep de smaak en binding die er een verwarmende soep van maken die vooral in de herfst heel goed past.

Hoe maak ik mijn courgettesoep met curry?

Ik fruit een uitje en wat knoflook en dan doe ik 3 ongeschilde courgettes in blokjes in de pan, en die laat ik eerst een kwartier stoven. Dan het currypoeder en een pond aardappelen erbij, alsook de bouillon en dan de aardappelen gaar koken. Dat stoven heb ik ook van Escoffier geleerd.

Je kunt eventueel de aardappelen door 200 gram rijst vervangen maar Escoffier zegt aardappelen bij groenten die veel vocht hebben, en het lijkt me dat courgettes best veel vocht hebben. En je kunt in plaats van kippenbouillon ook groentebouillon nemen, dan heb je een lekker vegetarisch soepje.

Pureren en dan komt iets wat bij bij deze soep heel belangrijk is, goed op smaak brengen. Dus proeven, weer wat peper en zout erbij, en weer proeven, totdat je tevreden bent. Deze soep heeft zeer royaal zout en ook versgemalen zwarte peper nodig. En het mespuntje cayennepeper is ook echt nodig.

Soep afmaken

Martha Rose Shulman neemt een vierde courgette en die snijdt ze in heel dunne plakjes en daar doet ze wat zout (en eventueel wat citroensap) overheen. En als ze dan de soep opschept doet ze wat van die courgette plakjes en wat geknipte bieslook in de borden.

Ik heb het wel in mijn recept opgenomen, maar voor mij hoeft dat niet zo. Ik wil mijn soepen niet onnodig duur maken en ik garneer alleen als ik een duidelijke toegevoegde waarde zie. Zoals korianderblaadjes bij een Indiase curry.  Maar als je dit toch wel wat lijkt dan moet je dat gewoon doen.

Recept voor deze courgettesoep met curry

Met dit recept voor deze courgettesoep met curry maak je ruim anderhalve liter soep, goed voor zes borden. Kost weinig, maar wel zeer smakelijk in mijn mond. Houdt je van groentesoepen met wat curry erin, kijk dan ook eens naar mijn Bloemkoolsoep met curry of mijn Curry wortelsoep met kokosmelk.

Ik gebruikte het licht pittige Surinaamse / Hindoestaanse kerriepoeder en na proeven kwam ik op twee eetlepels uit. Daarnaast 1/4 theelepel cayennepeper en royaal versgemalen zwarte peper. Ik vond de soep zo aangenaam kruidig/pittig en zeker niet heet. Maar sommige mensen zijn erg gevoelig voor peper, dus uiteindelijk is het ook een beetje persoonlijk.

Als je een meer pittig kerriepoeder zoals bijvoorbeeld Madras curry gebruikt misschien met twee theelepels beginnen. En dan afmaken met garam masala, daar zitten veel “warme specerijen” in. Zo heb ik mijn bloemkoolsoep met curry gemaakt. Afijn ik heb het deze keer met Surinaams kerriepoeder gemaakt.

Courgettesoep met curry

Courgettesoep met curry maak je van gepureerde courgettes, aardappelen, bouillon en natuurlijk kerriepoeder. Wat mij betreft een aanrader.
Porties: 6

Ingrediënten

 • 2 el olijfolie
 • 1 middelgrote ui gesnipperd
 • 2 knoflooktenen gehakt
 • zout en versgemalen zwarte peper royaal !!!
 • 1 kilo courgettes (meestal 3 courgettes) ongeschild, in blokjes
 • 2 el kerriepoeder ik gebruikte dat Surinaamse kerriepoeder
 • 1 liter lichte kippenbouillon of groentebouillon
 • 1 pond aardappelen voor de binding
 • ¼ tl cayennepeper
 • 2 el citroensap

Soep afmaken (optioneel)

 • gehakte bieslook voor garnering
 • dunne plakjes courgette voor garnering

Instructies

 • Verhit de olie op in een soeppan of braadpan. Fruit nu de ui totdat die zacht is. Voeg dan een snuf zout toe en bak dan de knoflook een minuut mee.
 • Voeg nu de courgette toe en stoof de groenten een klein kwartier met de deksel op de pan.
 • Strooi dan het kerriepoeder over de groenten en meng alles goed. Voeg dan de aardappelen en bouillon toe, breng aan de kook en kook dan de aardappelen gaar.
 • Pureer de soep nu met een staafmixer of blender. Breng weer aan de kook en voeg nu het citroensap en wat cayennepeper toe.
 • Proef en breng royaal op smaak. Ik doe denk ik wel 2-3 theelepels zout en heel wat keer met de pepermolen draaien.
 • Je kunt nu de soep garneren met wat gehakte bieslook en hele dunne plakjes courgette (daar heb je dan wel een vierde, kleine courgette voor nodig). Maar ik vind niet dat de soep dat nodig heeft.

Dit vind je misschien ook leuk

2 comments

Norbert 19 oktober 2022 - 09:49

Hallo Jan,

Dank voor dit recept.
Een heerlijke soep waar ik graag een tweede keer van opschep.
Heeft de fluweelzachte structuur die goed bij een gure herfstdag past.
Persoonlijk vind ik 2 theelepels zout meer dan genoeg.
In de beschrijving van het recept heb je het trouwens over royaal versgemalen zwarte peper maar in de ingrediëntenlijst vermeld je witte peper. Ik koos overigens voor de witte peper.

Reply
Jan Scherders 19 oktober 2022 - 11:26

Dag Norbert,

dank voor je feedback. Het moet inderdaad zwarte peper zijn. Ik heb het gecorrigeerd.
Zout en peper is altijd heel persoonlijk. Ik vond dat je deze soep royaal op smaak moest brengen.
Jan

Reply

Leave a Comment