Cottage Pie is een soort vleestaart van rundergehakt en groenten afgetopt met aardappelpuree. Oorspronkelijk een gerecht om restjes weg te werken.

In Engeland werd / wordt Roast Meat gegeten, ik meen vooral op de zondag 😉 Een goede gewoonte was om de volgende dag het overgebleven vlees klein te snijden en er samen met wat groenten en bouillon soort van vleestaart van te maken. Dan werd deze meat pie met afgetopt met aardappelpuree in de oven gezet voor een mooie goudbruine korst. Eigenlijk is het een soort Sherperd’s Pie maar die wordt in principe met lamsvlees gemaakt en een Cottage Pie met rundvlees.

Tegenwoordig wordt het gerecht meestal met rundergehakt gemaakt maar ik ben naarstig op zoek naar recepten voor restverwerking en dit is er eentje 🙂

Cottage Pie

Cottage Pie is een soort vleestaart van rundergehakt en groenten afgetopt met aardappelpuree. Oorspronkelijk een gerecht om restjes weg te werken.
Porties: 8

Ingrediënten

Voor de vleestaart

  • 3 el olijfolie
  • 1 1/4 kilo rundergehakt
  • 2 uien gesnipperd
  • 3 stelen bleekselderij in stukjes
  • 3 wortelen in stukjes
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 3 el el bloem
  • 1 klein of groot blikje tomatenpuree (naar smaak)
  • 1 glas rode wijn (optioneel)
  • 850 ml runderbouillon
  • 4 el Worchestershire sauce
  • paar takjes tijm
  • 2 laurierbladeren

Voor de aardappelpuree

  • 2 kilo aardappelen geschild
  • 2 el boter
  • 225 ml melk
  • 200 gram cheddar geraspt
  • versgemalen nootmuskaat
  • peper en zout

Instructies

  • Verhit 1 eetlepel olijfolie en bak daarin het gehakt rul. Schep uit de pan en zet opzij
  • Voeg dan nog 2 eetlepels olijfolie toe en voeg dan de wortelen, ui, bleekselderij toe en bak die in 20 minuten op laag vuur zacht. Voeg dan de knoflook, bloem en tomatenpuree toe, zet het vuur wat hoger en bak een paar minuten.
  • Giet er dan de wijn bij, kook die een beetje in en giet er dan de bouillon bij, de Worchestershire sauce, de takjes tijm en de laurierbladeren. Voeg ook peper en zout toe. Breng aan de kook en laat daarna drie kwartier pruttelen zonder deksel op de pan. Op het eind moet je weinig vloeistof meer hebben en dan gooi je de tijm en laurierbladeren weg.
  • Maak ondertussen de aardappelpuree door  de aardappelen te koken, en daarna te mengen met boter, melk, 3/4 van de cheddar en wat geraspte nootmuskaat. Breng op smaak met wat zout en peper.
  • Neem dan 2 ovenschalen en doe daarin het vlees. Top het af met de aardappelpuree en strooi er de overgebleven kaas overheen. Zet het gerecht dan 25-30 in een oven van 220 graden.
0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment