Coq au Vin de Bourgogne

by Jan Scherders

Coq au Vin de Bourgogne is het klassieke stoofgerecht van kip in rode wijn. Hoe krijg je een mooie rijke saus krijgt en toch de kip niet overgaar?

De Engelse krant The Guardian grossiert in allerlei lijstjes.  Eén van die lijstjes is De 20 beste Franse gerechten, en je raadt hem al. Daar staat Coq au Vin ook bij.

Coq au Vin volgens Elizabeth David

Als het om Franse stoofpotten gaat, dan ga je meestal eerst bij Elizabeth David te rade. Ook dit recept komt van haar. Volgens haar is de crux van dit recept dat je een mooie rijke saus krijgt van de juiste dikte en toch de kip niet overgaar kookt. Zij kiest er daarom voor om de saus apart voor te bereiden voordat je de kip gaat garen.

Elizabeth David serveert dit gerecht met gebakken brood maar je kunt hierbij ook goed gekookte aardappelen of pasta serveren en een eenvoudige groene salade of sperzieboontjes.

Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Coq au Vin

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Porties: 4
Auteur: Elizabeth David

Ingrediënten

Voor de wijnsaus:

  • 3/4 fles rode Bourgogne of Beaujolais wijn van goede kwaliteit en ja, dat doet er toe
  • 200-250 gr champignons
  • 2 tenen knoflook geplet
  • 1 takje verse tijm
  • 2 laurierbladen
  • 150 ml kippenbouillon

Voor de kip

  • paar eetlepels ongezouten roomboter
  • 2 el olie
  • ca 100 gr bak bacon ongezouten
  • 16 verse zilveruitjes of anders: kleine sjalotjes
  • 1 flinke kip van ca 1.5 kg met vel, in vier stukken
  • 30 ml brandy
  • paar takjes tijm
  • paar teentjes knoflook fijngesneden
  • zout en peper

Op het laatst

  • 15 gr zachte ongezouten roomboter
  • eetlepel bloem

Instructies

  • Haal de kip uit de koelkast en bestrooi die royaal met zout en peper
  • Doe de wijn, samen met de knoflook, het takje tijm, de laurierbladeren en de kippenbouillon in een sauspan en breng het aan de kook. Laat het dan een tijdje op lager vuur pruttelen totdat het tot de helft is ingekookt (duurt ruim een kwartier). Doe er de laatste vijf minuten de schoongemaakte champignons bij. Zet dan het vuur uit, giet de wijnsaus door een zeef en bewaar de vloeistof. Bewaar ook de champignons, maar gooi de rest weg
  • Doe de zilveruitjes (of sjalotjes) in een hittebestendige schaal of pan en overgiet ze met kokend water. Giet ze na 30 seconden af (hierdoor kun je ze makkelijker afpellen). Pel de uitjes dan
  • Snijdt de bakbacon in kleine blokjes en doe ze in een flinke braadpan tezamen met een goede klont ongezouten roomboter en een beetje olijfolie.
  • Bak de bacon en als het vet van de bacon begint te lopen, doe dan de zilveruitjes in de pan en bak ze mee totdat de uitjes licht gebruind zijn
  • Doe dan de stukken kip (met het vel naar beneden) in de pan en bak totdat ze goudbruin zijn. Draai dan de stukken kip om en bak nog een minuutje
  • Verwarm de brandy in een sauspannetje en flambeer dan de brandy en giet die over de kip.Doe de deksel even op de pan om de vlammen te laten uitdoven
  • Giet nu de ingekookte wijn in de pan en leg een vers bouquet garni in de pan en doe de deksel erop en laat de kip een kleine drie kwartier op laag vuur garen. Doe dan de champignons erbij en laat die nog vijf minuten meegaren
  • Als de kip gaar is, haal dan de stukken kip, bacon en groenten uit de pan en doe alles op een ovenschaal en zet die in een oven op lage temperatuur
  • Mix dan wat boter en bloem en maak daar kleine bolletjes (hazelnoot grootte) van die je vervolgens bij het bakvocht doet en klop die op laag vuur door de saus. Breng al roerend de saus aan de kook en giet de saus dan over de kip

 

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment