Colcannon – Ierse boerenkool

by Jan Scherders

Colcannon – Ierse boerenkool – is door toevoeging van melk en prei net iets smeuïger dan onze boerenkool. Lekker met zelfgemaakte  Ierse worstjes.

Koken met van Boven is ook met de seizoenen meekoken en als we duurzaam willen zijn is dat iets wat we weer moeten leren denk ik. Yvette van Boven kwam nu met Colcannon aanzetten vorige week. Dat is de Ierse versie van boerenkool en daarbij liet zij ook zien hoe je Ierse worst zelf maakt.

Wat is Colcannon ?

Vond dat zo superleuk dat ik maar gelijk een vleesmolen ben gaan halen om ook zelf die worstjes te maken. Maar je kunt er ook gehakt, paté en nog veel meer mee maken. Maar terug naar die Ierse boerenkool, Colcannon. Dit is wat Wikipedia over Colcannon zegt:

Colcannon is traditionally made from mashed potatoes and kale (or cabbage), with milk (or cream), butter, salt and pepper added. It can contain other ingredients such as scallions (spring onions), leeks, onions and chives. There are many regional variations of this dish.[1] It is often eaten with boiled ham or Irish bacon. At one time it was a cheap, year-round staple food,[2]though nowadays it is usually eaten in autumn/winter, when kale comes into season.[3]

Recept voor Colcannon met boerenkool

Hier het recept voor de boerenkool. En hoe smaakt dat nu ? Super!! Ik had de boerenkool bij bioboerderij Het Schop gehaald en dat proef je!! En de Ieren doen wat in melk gestoofde prei bij de boerenkool. Zo lekker 🙂

Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Colcannon met boerenkook en worst.

Porties: 4
Auteur: janscherders

Ingrediënten

  • 500 gram boerenkool of groene kool
  • 1 kg aardappels geschild
  • 2-3 preien
  • 150 tot 200 ml melk of room
  • vers geraspte nootmuskaat
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 100 gram boter

Instructies

  • Gebruikt u boerenkool, verwijder dan eerst de harde stelen. Snijd het koolblad grof en kook het in gezouten water beetgaar. Dat duurt een minuut of 10. Laat de kool goed uitlekken en hak het blad fijner. Kook ondertussen de aardappels gaar. Snijd de prei in ringen, was ze goed en stoof ze een minuut of 7 in de melk of room.
  • Giet de aardappels af​​, stamp ze fijn, schenk de gekookte prei en melk erbij - niet alle melk tegelijk! Soms blijkt dat niet nodig.
  • Schep de kool door de puree en breng de stamppot op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  • Smelt de roomboter in een pannetje.
  • Dien colcannon op met een kuiltje in het midden voor de jus. Geef de gesmolten boter in een kannetje erbij.

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept