Chow Mein met kip

by Jan Scherders

Chow Mein is buiten China bekender dan in China zelf. In dit artikel een Chinees en een Amerikaans recept voor deze Chow mein met kip.

Wat is Chow Mein eigenlijk?

Chow Mein – in Mandarijn “ch’ao mien” – zijn geroerbakte noedels met groenten en daarnaast kip, vlees of garnalen en komt  oorspronkelijk uit Noord-China. Van daaruit zijn gebakken noedels uitgewaaierd over de hele wereld. En zijn tal van variaties ontstaan wat betreft groenten, spices en zelfs bereidingswijzen.

In de Amerikaans-Chinese eet cultuur is ch’ao mien onder de naam Chow Mein razend populair geworden en één van de populaire take-out gerechten. En “onze” bami goreng die via Indonesië naar ons toe is gekomen zal daar ook wel op een of andere manier vandaan komen. Ook de Indiase Hakka bami is van deze Chinese bami afgeleid.

Chinees recept voor Chow Mein

Chow Mein is in de Verenigde Staten erg populair en het barst van de Amerikaanse Chow Mein recepten op internet. Daarom is het misschien toch leuk om hier met een recept voor een authentieke Chinese ch’ao mien te komen.

Eén van de bloggers over de Chinese keuken die ik volg is China Sichuan Food. Deze Chinese dame woont in China en heeft een food blog met authentieke Chinese gerechten, met een zwaartepunt op de Szechuan keuken. In haar verhaaltje over haar Chow Mein met kip  zegt ze dit:

Chow mein (炒面)is quite humble and free style in Chinese kitchen. You can use most of the leftover vegetables and noodles to make a bowl of chow mein.

Ik vind de Chow Mein van China Sichuan Food erg lekker en heb haar recept voor het grootste deel overgenomen. Heb alleen de kip marinade ies aangepast.

Je kunt onderstaand recept verdubbelen voor 4 personen, maar dan heb je een wok van minstens 35 cm nodig. In Chinese restaurants gebruiken ze van die mega grote woks met veel sterkere branders. Ik ben zelf niet zo’n fan van grote hoeveelheden wokken op ons Nederlands gasfornuis.

Recept afdrukken
No ratings yet

Chow Mein met kip (Chinese aanpak)

Porties: 2

Ingrediënten

Bakje met eiernoedels

  • 2 porties gekookte eiernoedels (dunne eiernoedels)
  • 1/2 tl sesamolie

Bakje met kip

  • 2 kippendijen (of evt een kipfilet) in dunne reepjes
  • 2 tl maizena
  • 2 tl lichte sojasaus
  • 2 tl olie
  • 1/4 tl zout

Bakje met groenten

  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 125 gram (kastanje) champginons in plakjes
  • 1 cup geraspte kool (Chinese kool. groene kool)

Bakje met saus

  • 1 1/2 el lichte sojasaus
  • 1 tl donkere sojasaus
  • 1 el Shaoxing wijn
  • 1 tl sesam olie
  • 1 tl maizena
  • 1/4 tl versgemalen witte peper
  • 1 el oestersaus

Tauge

  • 1 cup tauge

Instructies

  • Kook de noedels 2-3 minuten en giet ze dan af onder stromend koud water zodat ze niet doorkoken. Laat ze even uitdruppen en meng er dan een theelepel sesamolie doorheen zodat het niet gaat plakken. Zet opzij
  • Verhit een paar eetlepels olie in de wok en bak de kip totdat die zo goed als gaar is en schep dan uit de wok en zet opzij
  • Voeg dan de knoflook en de groenten (kool, champignons) toe aan de wok en bak die bijna beetgaar
  • Doe nu de noedels in de wok en bak ze krokant.
  • Voeg op het laatst de kip en de taugé en giet de saus erbij. Schep alles door mekaar en serveer.

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept