Chow Mein met kip

by Jan Scherders

Chow Mein is buiten China bekender dan in China zelf. In dit artikel een Chinees en een Amerikaans recept voor deze super lekkere bami met kip.

Wat is Chow Mein eigenlijk?

Chow Mein – in Mandarijn “ch’ao mien” – zijn geroerbakte noedels met groenten en daarnaast kip, vlees of garnalen en komt  oorspronkelijk uit Noord-China. Van daaruit is gebakken bami uitgewaaierd over de hele wereld. En zijn tal van variaties ontstaan wat betreft groenten, spices en zelfs bereidingswijzen.

In de Amerikaans-Chinese eet cultuur is ch’ao mien onder de naam Chow Mein razend populair geworden en één van de populaire take-out gerechten. En “onze” bami goreng die via Indonesië naar ons toe is gekomen zal daar ook wel op een of andere manier vandaan komen. Ook de Indiase Hakka bami is van deze Chinese bami afgeleid.

Krokante Chinese bami met kip – Gai See Chow Mein

Voor leuke Chinese nasi en bami recepten kijk ik ook graag op de The Woks of Life site. Deze Chinese familie woonachtig in USA komt ook met veel Amerikaans-Chinese recepten. En eigenlijk is Chow Mein een Amerikaans gerecht geworden. Ook deze Gai See Chow Mein komt van hun site.

De bereiding van deze bami vraagt geen moeilijke ingrediënten, het meeste is bij iedere supermarkt verkrijgbaar en al zeker bij een gewone toko. Dit soort wokgerechten maak je in een wip. Belangrijkste is dat je alles naast het fornuis klaar hebt staan, inclusief kommetjes met sausjes.

In deze Amerikaanse bereiding van Chow Mein wordt vooral het krokant bakken van de bami belangrijk gevonden. Als je van dit soort bami gerechten houdt dan is Chow Mein met garnalen wellicht ook wel wat voor je. In de Chinese bereiding (zie volgend recept) wordt dit eigenlijk helemaal niet voorop gesteld.

Gai See Chow Mein

In deze Amerikaanse bereiding van Chow Mein wordt vooral het krokant bakken van de bami belangrijk gevonden.

Ingrediënten

Kip met marinade

  • 2 kipfilets in dunne reepjes
  • 2 tl soja saus
  • 2 tl olie
  • 2 tl maizena
  • 1/4 tl zout

De rest

  • 1 bosje Choy Sum of baby paksoi (2-3 cups)
  • 4 struikjes eiernoedels (300 gram mie)
  • 3 el olie
  • 2 el Shaoxing wijn
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt

De saus

  • 1 el oestersaus
  • 1 el lichte sojasaus
  • 1 tl 1 tl sesamolie
  • 1 snufje suiker
  • 1/2 tl zout
  • versgemalen witte peper
  • 1 cup kippenbouillon

Kommetje met maizena

  • 2 el maizena
  • 2 el water

Instructies

Voorbereidingen

  • Neem een kom en meng daarin de kip en de marinade ingrediënten.
  • Scheur de groenten met je handen in stukken en zet opzij
  • Breng een pan water aan de kook en kook daarin de noedels volgens voorschrift. Spoel meteen af onder koud water en zet opzij
  • Neem een kommetje en meng daarin de oestersaus, de sojasaus, sesamolie, suiker, zout, witte peper en de hete bouillon. In een ander kommetje de maizena en twee eetlepels water

Wokken

  • Verhit een paar eetlepels olie op hoog vuur in de wok (en draai de wok even goed zodat de olie goed door de wok komt). Leg nu je noedels in een laag in de wok en bak de noedels een minuut of drie - of tot de goudbruin en knapperig zijn. Schep ze daarna uit de pan en leg ze op een grote ronde schaal
  • Verhit nu de wok weer totdat deze net rookt en verhit er dan opnieuw een eetlepel olie in en bak daarin de kip.
  • Als de kip bruin is kun je de knoflook erbij doen en dan kun je de Shaoxing wijn erbij doen en goed rond laten draaien (deglaceren).
  • Giet nu de saus in de pan. Breng de saus aan de kook en voeg je groenten toe. Roerbak een minuutje
  • Roer je maizena papje even goed en voeg het dan aan de saus toe en giet, terwijl de saus kookt, ongeveer 2/3 van het papje bij de saus.
  • Giet als de saus wat is ingedikt de rest van het papje erbij. Laat het dan nog even bubbelen en giet de saus over de noodles en serveer direct.

Chow Mein in China

Eén van de bloggers over de Chinese keuken die ik volg is China Sichuan Food. Deze Chinese dame woont in China en heeft een food blog met authentieke Chinese gerechten, met een zwaartepunt op de Szechuan keuken. In een artikel over Chow Mein met kip laat ze weten dat Chow Mein (razend populair buiten China) binnen China eigenlijk niet zo bekend is 😉 Naast een aantal andere interessante uitspraken in dat artikel zegt ze oa dit:

Chow mein (炒面)is quite humble and free style in Chinese kitchen. You can use most of the leftover vegetables and noodles to make a bowl of chow mein.

En om ons “tegemoet” te komen heeft ze besloten de komende tijd met een aantal leuke Chow Mein en Lo Mein recepten te komen. Over de ingredienten en bereiding zegt ze:

The most common side ingredient for chow mein is chives (either plain green ones or blanched ones), onion (white onion > red onion) and bean sprouts. But are they universally the best for all types of meat. My answer is no. Beef, pork (fresh or roasted), seafood and chicken, they have different characters themselves and thus should be matched with matched vegetables and sauces.

Chow Mein maak je met die dunne eiernoedels. En ik zal voor deze ene keer een foto van anderen gebruiken, dan weet je welke noedels is bedoel en gelijk waarom ik het recept gelijk ging maken 😉

En dan haar recept. Ik heb het onmiddellijk gemaakt en het is supereenvoudig en echt meer dan YUMMY !!!!

Chow Mein met kip (Chinese aanpak)

Ingrediënten

Bakje met eiernoedels

  • 2 porties gekookte noedels
  • 1 tl sesamolie

Bakje met kip

  • 2 kippendijen (of evt een kipfilet) in dunne reepjes
  • 2 tl maizena
  • 2 tl lichte sojasaus
  • 2 tl olie
  • 1/4 tl zout

Bakje met groenten

  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 125 gram (kastanje) champginons in plakjes
  • 1 cup geraspte kool

Bakje met saus

  • 1 1/2 el lichte sojasaus
  • 1 tl donkere sojasaus
  • 1 el Shaoxing wijn
  • 1 tl sesam olie
  • 1 tl maizena
  • 1/4 tl versgemalen witte peper
  • 1 el oestersaus

Tauge

  • 1 cup tauge

Instructies

  • Kook de noedels 2-3 minuten en giet ze dan af onder stromend koud water zodat ze niet doorkoken. Laat ze even uitdruppen en meng er dan een theelepel sesamolie doorheen zodat het niet gaat plakken. Zet opzij
  • Verhit een paar eetlepels olie in de wok en bak de kip totdat die zo goed als gaar is en schep dan uit de wok en zet opzij
  • Voeg dan de groenten (kool, champignons) toe aan de wok en bak die bijna beetgaar
  • Doe nu de noedels weer in de wok en bak ze krokant.
  • Voeg op het laatst de kip en de tauge en giet de saus erbij.Schep alles door mekaar en laat nog even goed doorwamen.

 

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment