Voor deze Chinese zoetzure kip in Indiase stijl worden kippendijen in een zoetzure saus gegaard. Heerlijk met bijvoorbeeld Indo-Chinese nasi goreng.
Pittige zoetzure kip
Hier wederom een gerecht uit de Indo-Chinese keuken (lees: Indiase/Chinese fusion keuken). Sinfully Spicy, waarvan ik het recept heb, noemde het Hot & Sour Chicken, maar misschien was Sweet & Sour Chicken een betere naam geweest. Want het is zeker een zoetzuur gerecht (met honing en azijn), en uiteraard ook pittig. Maar voor mijn gevoel is alles mooi in balans.
De stukjes kippendij worden eerst gemarineerd en daarna gebakken en gegaard in een pittige maar ook enigszins zoetzure (honing) saus!! Tadaa… daar is de zoetzure kip. Super lekker met bijvoorbeeld Indo-Chinese nasi goreng.
In het oorspronkelijke recept werd Chilli Tomato Sauce van Maggi gebruikt maar zover ik weet kennen wij dat hier niet. Ik heb het vervangen door Sambal Tomaat van Lucullus, verkrijgbaar bij een goede toko. Sinfully Spicy deed de suggestie om het te vervangen door twee twee eetlepels sambal maar dan wordt het een stuk pittiger. Misschien twee theelepels om te beginnen 😉 Ik ben tevreden met Sambal Tomaat, zo is zoet/zuur/pittig mooi in balans.
Chinese zoetzure kip in Indiase stijl
Ingrediënten
Marinade (half uur)
- 1 pond kippendijen zonder vel
- 1 el fijngehakte knoflook
- 1/2 tl rood chili poeder cayenne
- 1/2 tl donkere soja saus
- 1/2 tl zout
- 1 tl zwarte peper
- 1 1/2 el azijn
- 2-3 el olie
Voor de saus
- 1 1/2 tl honing
- 2 tl donkere soja saus
- 1 tl sesam olie
- 2 el Sambal Tomaat saus Lucullus OF sambal oelek naar smaak
Het gerecht maken
- 3-4 el olie
- 6 teentjes knoflook
- 2 rode pepers
- 5 lente-uitjes witte en groene delen apart
- 1/2 cup rode ui gesnipperd
- 1/2 cup verse tomaten fijngehakt
- 1 el verse gember fijngehakt
- 1 tl maizena
- 1/2 cup kippenbouillon of water
- zout naar smaak
- 3/4 tl chili vlokken
- 1.5 – 2 el azijn
Garnering
- groene delen van de lente-uitjes in ringetjes
Instructies
Voorbereiding
- Maak de kip schoon, en dop droog met een stuk keukenpapier. Snijd de kip in grove blokjes en meng de kip met de knoflook, chili poeder, zout en peper, azijn, soja saus en laat dan een half uur staan.
- Terwijl de kip marineert kun je met een vijzel of een food processor een pasta maken van de knoflook en de rode pepers, eventueel met een klein beetje water.
- Neem een kommetjes en meng daarin saus ingrediënten (soja saus, chili tomaat saus, honing, sesam olie). Neem een ander kommetje en meng daarin de maizena met de bouillon en zet opzij.
Kip bereiden
- Neem een grote koekenpan en verhit daarin een paar eetlepels olie op hoog vuur. Schep daarin de stukjes kip en bak de kip rondom aan. Dit duurt 7-8 minuten.
- Schep dan de kip uit de pan en zet opzij. Doe opnieuw enkele eetlepels olie in de dezelfde pan en verhit die op middelhoog vuur. Voeg dan de knoflook/peper pasta toe en bak die 20-30 seconden mee. Zorg dat de knoflook niet verbrast.
- Voeg dan ook de ui, de lente-uitjes (witte delen) en bak die 3-4 minuten mee totdat de ui licht begint te bruinen. Voeg dan de tomaten toe en bak die totdat ze zacht beginnen te worden. Dan kan er ook de gember bij , als ook de soja saus mix die je eerder gemaakt hebt en bak die weer 3-4 minuten mee. Als de saus begint te bubbelen en mooi “glossy ” eruit begint te zien, dan kun je de maizena mix toevoegen en door de saus kloppen.
- Laat dan de saus nog een paar minuten op laag vuur pruttelen, zodat de saus wat indikt. Proef en breng op smaak. Strooi er dan de chili vlokken in en voeg de azijn toe en roer goed.
- Tenslotte kan de gare kip er weer bij en laat die even meewerken. Garneer dan met de groene delen van de lente-uitjes en serveer direct.