Chinese noedelsoep met rundvlees en paksoi

by Jan Scherders

Deze Chinese noedelsoep met rundvlees en paksoi krijgt zijn smaak door een kruidenzakje, groenten (oa rettich) en sojasauzen.

Milde en zoet-kruidige Chinese noedelsoep

Deze Chinese noedelsoep met rundvlees heb ik gevonden bij The Woks of Life. Volgens Judy, de vrouw des huizes is deze “Braised Beef Noodle Soup” een minder spicy variant van hun Spicy Beef Noodle Soup. Deze soep is inderdaad mild en zeer subtiel van smaak, ik zou zeggen zoet/kruidig. 

Je trekt eigenlijk eerst een bouillon van rundvlees, water, groenten (oa rettich) en een zelfgemaakt kruidenzakjes. Dat duurt natuurlijk even. Als het vlees gaar is haal je het kruidenzakjes uit de pan en dan serveer je de soep met noedels en een bladgroente (bijvoorbeeld paksoi).

Behalve de spices en de groenten wordt zo’n soep natuurlijk erg bepaalt door het soort vlees dat je kiest. Je zoekt vlees dat goed is voor de bouillon en vlees dat lekker is in de soep. Dan kun je voor ouderwets poulet met been (klapstuk) gaan of  een stuk sukadevlees. En runderschenkel kan ook maar vind ik zelf als soepvlees wat minder. De Woks of Life kiezen Chuck (schouder), sukade dus.

Zelf een kruidenzakje maken

In het kruidenzakje gaan wat dingetjes die in de toko voorhanden zijn maar wellicht minder bekend. Dat zijn oa Chinese zwarte kardemom (deze kardemom peulen zijn wat groter dan de zwarte kardemom in de Indiase keuken), zoethout wortel en gedroogde mandarijnschillen. Cassia bark wordt veel in de Chinese en Indiase keuken gebruikt. Het is anders dan de Ceylon kaneel en ook goed verkrijgbaar bij de meeste toko’s. In het recept wordt witte kardemom genoemd, gewoon vervangen door de goed beschikbare groene kardemom.

Recept Chinese noedelsoep

Zoals je ziet gaan er helemaal geen pittige pepers in deze soep, hij zal daardoor bij vrijwel iedereen in de smaak vallen. Mocht je sommige ingrediënten niet kennen kijk dan even bij Ingrediënten voor de Chinese keuken. Het is misschien wat extra moeite om dit soort ingrediënten in huis te halen maar de authentieke Chinese noedelsoepen zijn zooooo lekker dat je royaal beloond wordt voor je moeite. En het voordeel is dat ze heeeeel lang houdbaar zijn.

Wat betreft de rettich, als je daar niet aan kunt komen dan zijn wat pastinaken of raapjes in combinatie met wat gewone radijsjes wel een redelijke vervanging.

Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Chinese noedelsoep met rundvlees en paksoi

Deze Chinese noedelsoep met rundvlees en paksoi krijgt zijn smaak door een kruidenzakje, groenten (oa rettich) en sojasauzen.
Gang: Maaltijd Soep
Keuken: Chinees
Porties: 6
Auteur: Jan Scherders

Ingrediënten

Kruidenzakje (in kaasdoek)

  • 2 stukjes Chinese kaneel (cassia bark)
  • 2 (Chinese) zwarte kardemom peulen (Cǎo guǒ)
  • ½ eetlepel venkelzaad
  • 4 ster anijs
  • 10 kruidnagels
  • 1 gedroogde mandarijnen schil
  • 6 laurierbladeren
  • ½ el witte peperkorrels
  • 4 schijven zoethout wortel 甘草片, gan-cao-pian, 7 grams
  • 2 stukjes galangal 山奈/沙姜, shan-nai / sha-jiang, 6 grams
  • 10 witte kardemom (白寇,bai-kou, 3 grams) te vervangen door groene kardemom

Bouillon

  • Een kleine 1,5 kilo sukade in flinke blokjes (ca 4 cm)
  • 4 liter water
  • 5 schijfjes gember
  • 3 el olie
  • 15 gram rock sugar of gewone suiker
  • 5 lente-uitjes witte en groene delen apart
  • 1 bol knoflook gepeld
  • 1 pond rettich gesneden in schijven van ruim 1/2 cm en dan in vieren gedeeld
  • 4 el Shaoxing wijn
  • 1 el donkere soja saus
  • 4 el lichte soja saus
  • Zout naar smaak

Vulling van de soep

  • Noodles naar keuze
  • Groenten naar keuze paksoi, spinazie, Choy sum, ...
  • Handvol korianderblaadjes

Instructies

Maak een kruidenzakje

  • Doe alle ingrediënten van het kruidenzakje in een kaasdoek en bind het dicht met een slagerstouwtje of zo.

Onzuiverheden uit het vlees halen

  • Doe 4 liter koud water in een grote pan en voeg het vlees en de gember toe. Breng het water tegen de kook aan en zet dan het vuur laag. Schuim na enkele minuten de bouillon met een schuimspaan af en schep de gember en het vlees en de galangal uit de pan. Zeef vervolgens de bouillon met een kaasdoek

De bouillon maken

  • Neem een grote soeppan of een grote gietijzeren pan - een pan van 9-12 liter - en verhit de olie op middelhoog vuur. Voeg dan de suiker en de witte delen van de lente-uitjes en ook de knoflook toe. Bak een paar minuutjes totdat de uitjes zacht geworden zijn. Zet dan het vuur hoog en voeg dan het vlees toe, roer alles goed door en bak al roerend het vlees aan (ca 5 minuten).
  • Voeg dan de Shaoxing wijn en de soja saus toe en roer alles goed door mekaar. Voeg dan ook het kruidenzakje, de rettich, de bouillon, de galangal en de gember toe en breng de bouillon tegen de kook aan en laat de bouillon met deksel erop vervolgens enkele uren (3-4) trekken totdat je een mooie bouillon hebt en het vlees heel gaar is. Haal dan het kruidenzakje eruit, breng op smaak

Serveren

  • Kook de noodles volgens gebruiksaanwijzing, giet af en verdeel over de soepkommen. Geef iedereen een schep soep en garneer met de groene delen van de lente-uitjes en de korianderblaadjes. En je kunt iedereen eventueel een lepel chili olie geven

Notities

NB Ken je bepaalde ingredienten niet dan kan mijn verhaaltje over de Belangrijkste ingrediënten voor Chinese gerechten je misschien verder helpen.

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept