Chinese noedelsoep in Szechuan stijl

by Jan Scherders
Chinese noedelsoep in Szechuan stijl

Deze Chinese noedelsoep in Szechuan stijl krijgt door de Szechuan peperkorrels en de chilibonenpasta een aangename pittigheid.

Szechuan noedelsoep

Omdat ik gek ben op noedelsoepen en een liefhebber ben van de Szechuan gerechten ben ik ooit op zoek gegaan naar Szechuan noedelsoep. Dat was best wel een gezoek. Na enige tijd stuitte ik op de geweldige website van de Woks of Life – een website van een Chinees-Amerikaanse familie – en daar ben ik een aantal heerlijke noedelsoepen tegengekomen.

Onder andere de Taiwan noedelsoep. Pas later kwam ik erachter dat de Szechuan noedelsoep eigenlijk hetzelfde is als de Taiwan noedelsoep, zie mijn verhaal over de Taiwanese noedelsoep NIU ROU MIAN.

In dit verhaal ga ik de Spicy Beef Noodle Soup van The Woks of Life bespreken. Ik vind dat een heerlijke Chinese noedelsoep, een echte Chinese maaltijdsoep. En strikt genomen is het niet DE Szechuan noedelsoep (want dat is de Taiwan noedelsoep), maar zij gebruikt vrijwel dezelfde ingrediënten en daarnaast zei Judy – de vrouw des huizes van The Woks of Life – dat ze van deze soep houdt, omdat het een simpele soep is en omdat ie echt heerlijk is in de winter. En dat leek me voldoende 🙂 Ik heb het daarom maar een noedelsoep in Szechuan stijl genoemd.

Chinese Noedelsoep in Szechuan stijl

Er zijn vele heerlijke Chinese noedelsoepen met rundvlees, de meeste hebben veel “warme” ingrediënten, zoals steranijs, nootmuskaat, kruidnagel, gember, knoflook en zijn soms (beetje) pittig maar vaak ook niet of nauwelijks pittig. Met name de soepen met een Szechuan stijl (waar vaak gedroogde rode pepers, Szechuan peperkorrels en chilibonenpasta worden gebruikt) zijn wat pittiger. Maar pittig of niet, het zijn ideale winterse maaltijdsoepen.

Mocht je na het maken van deze soep de smaak te pakken hebben dan moet je misschien mijn verhaal over de Taiwanese noedelsoep eens lezen!! Want de Taiwanese noedelsoep heet ook wel de Szechuan noedelsoep, en dat is werkelijk een noedelsoep in de overtreffende trap!!

Welk vlees?

Je kunt voor deze soep een stuk sukade vlees van een kleine 1,5 kilo neem en in blokjes van circa 4 cm snijden. Dat is een prima keuze, maar klapstuk – al dan niet met been – werkt ook prima. Beide stukken vlees geven lekkere bouillon en zijn lekker in de soep.

Ik ga voor klapstuk met bot, onze slager noemt dat Poulet met been, tegenwoordig noemen ze het ook wel Short Ribs 😉 En ik neem ruim 2,5 kilo in een paar stukken (ja zoveel, want het bot ga je weggooien). Die gaan zo de soep in en als de soep bijna klaar is kan ik het vlees van het bot af trekken en in flinke blokjes snijden. Dat klapstuk zet je het beste een hele nacht op en laat de bouillon op het laagste vuur trekken. Als het goed is heb je dan zalige bouillon, lekker gaar EN zacht vlees.

Chilibonenpasta

Omdat deze soep wat pittig moet worden gaat er 1/4 cup Spicy Bean Paste (oftewel chilibonenpasta) in. Die vindt je bij de meeste toko’s – soms onder de naam Chili Bean Sauce of  Hot Bean Sauce – onder andere Lee Kum heeft zo’n potje. Maar het lekkerste is de Sichuan Pixian Broad Bean Paste. Die heef niet iedere toko maar steekt er wel met kop en schouder bovenuit, het is DE chilibonensaus van de Sichuan keuken. Wat betreft de  Sichuan peperkorrels en de mandarijnschillen zie mijn Ingredienten voor de Chinese keuken verhaal. Bij de meeste toko’s verkrijgbaar.

De soep afmaken

Je kunt het beste tarwenoedels gebruiken voor deze soep. Mijn suggestie is Udon noedels. Kan uit de diepvries van de toko, maar gedroogde udon noedels kan ook prima. Je kunt uiteraard ook dunnere noedels gebruiken maar ik vind dikke tarwenoedels het best passen bij dit soort soepen.

Als je ook nog wat groens wil in de soep – en dat is absoluut lekker – dan kun je bijvoorbeeld aan paksoi denken. Kort blancheren en dan bij het serveren ieder wat in zijn soepkom geven. Of anders de groene delen van lente-ui.

Volgens Judy heb je met deze pan soep 10 porties. Tja, het ligt er een beetje aan hoe je de soep eet. Als het een kopje soep vooraf is dan klopt dat wel maar ik eet dit soort soepen vaak als een maaltijdsoep en dan zou ik zeggen voor ca 6 personen.

Recept en bereiding van deze soep

In de Chinese stijl van soep maken wordt vaak eerst een pan water met het vlees aan de kook gebracht en dan laat men de soep even pruttelen om alle verontreinigingen los te maken. Daarna wordt de bouillon gezeefd (of men giet het vuile water weg en begint opnieuw met schoon water). Zo ook in dit recept.

Judy zegt er niets over maar volgens mij moet je de soep wel langzaam tegen de kook aan brengen en nooit echt laten koken. Dus dat 10 minuten pruttelen is ook echt pruttelen.

Noedelsoep met rundvlees in Szechuan stijl

Deze buitengewoon smaakvolle noedelsoep met rundvlees in Szechuan stijl krijgt door de Szechuan peperkorrels en de chilibonenpasta een aangename pittigheid.

Ingrediënten

Vlees voor de soep

 • 4 liter koud water
 • 6 plakjes gember
 • 3 lente-uitjes in twee stukken gesneden
 • 60 ml Shaoxing wijn
 • 3 pond sukadevlees, in blokjes van circa 4 cm OF: 2,5 kilo poulet met been

De smaak van de soep

 • 3 el olie
 • 1-2 el Szechuan peperkorrels
 • 1 grote ui, in stukken
 • 5 steranijs
 • 2 bollen knoflook, gepeld
 • 4 laurierbladeren
 • 1 grote tomaat, in stukjes
 • 60 ml spicy/hot bean sauce, bij voorkeur Sichuan Pixian Broad Bean Paste
 • 125 ml lichte sojasaus
 • 1 flink stukje gedroogde mandarijn schil

Serveren

 • verse of gedroogde noedels naar keuze
 • gehakte koriander of lente-uitjes, voor garnering (of een struikje paksoi)

Instructies

Verontreinigingen verwijderen

 • Neem een grote soeppan en vul die met 4 liter koud water. Voeg dan de gember, lente-uitjes, Shaoxing wijn en het vlees toe en breng langzaam tegen de kook aan. Zet dan meteen het gas laag en laat 10 minuten pruttelen. Zet dan het vuur uit.

De soep maken

 • Neem een tweede grote soeppan en verhit daarin de olie op tamelijk laag vuur. Voeg dan de Sichuan peperkorrels, de knoflook, de ui, steranijs, en de laurierbladeren toe en bak 5-10 minuten totdat de knoflook en ui zacht zijn geworden.
 • Roer dan de hot bean pasta en de tomaten erdoor heen en bak een paar minuutjes op laag vuur totdat de olie uit de hot bean pasta is gelopen. Giet er dan de sojasaus bij en roer alles een keer door mekaar. Zet het vuur uit.
 • Zet nu een fijne zeef op de pan met het vlees en giet nu het water waarin je het vlees geblancheerd hebt door de zeef en voeg het zo toe aan de pan met het vlees
  Neem nu een schuimspaan en schep de gember, lente-uitjes en rundvlees uit de eerste pan en schep in de andere pan.

De soep laten trekken

 • Breng nu het water weer aan de kook, voeg de mandarijn schil toe, zet het vuur laag en trek de bouillon in een paar uur. Beetje afhankelijk van het vlees dat je gebruikt maar reken in ieder geval op 2-3 uur. Als het vlees zacht en gaar is dan is de soep goed. Je kunt dan alle ingredienten behalve het vlees eruit scheppen, maar dat is optioneel.

Het gerecht afmaken

 • Als het vlees zacht en gaar is kun je de noedels volgens gebruiksaanwijzing koken en dan schep je in iedere kom wat noedels en soep met vlees. Garneer met lente-uitjes en/of korianderblaadjes of doe er ook wat paksoi bij.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment