Chinese gebakken rijst met rundvlees

by Jan Scherders

Chinese gebakken rijst met rundvlees is in de Verenigde Staten een zeer populair afhaalgerecht. Dit restaurant recept is supers!!

Populair afhaalgerecht in de VS

Ik heb de klassieke Beef Fried Rice (als take-out gerecht in USA) nooit op maar moet eerlijk zeggen, ik vind deze gebakken rijst met rundvlees heerlijk. En met een paar basis ingrediënten binnen half uur een heerlijke maaltijd op tafel 🙂 Overigens, we hebben het nu niet over de nasi in Chinese stijl uit de Nederlandse Chinees-Indische restaurants maar een nasi in Amerikaanse-Chinese stijl.

Dit recept komt van The Woks of Life. Dat is een Chinese familie, die in de Verenigde Staten woont (Opa en Oma hadden een goedlopend restaurant in Chinatown), en samen een blog onderhouden. Daarop komen allemaal super toffe recepten van zowel echt authentiek Chinese gerechten als ook van gerechten in Amerikaans-Chinese stijl.

Tips en opmerkingen

En deze nasi is eigenlijk bijzonder makkelijk te maken. Even wat opmerkingen cq tips voor het maken van deze nasi

  • Deze nasi kun je met wat basis ingrediënten maken, niks geen speciale ingrediënten nodig.
  • Kook de dag ervoor de rijst en zet die in de koelkast; Twee cups ongekookte rijst moet voldoende zijn voor 4 personen.
  • Zorg dat je alles klaar hebt staan voordat je gaat wokken. Dus marinade, saus, eieren,  etc. Handig is ook de rijst een half uurtje daarvoor uit de koelkast te halen en die even met een grote schep los te woelen.
  • Ik neem gewoon een cup diepvries erwten en laat die even door de hete wok stuiteren totdat ze min of meer ontdooit zijn en dan doe ik ze weer in een kommetje totdat ze de nasi ingaan.
  • Wat betreft het vlees: The Woks of Life zeggen Flank Steak en dat is Vinkenlap. Ik heb dat geprobeerd en dat is heerlijk. Maar eigenlijk kan ieder stukje rundvlees dat zich leent voor korte en hete bereidingen. Denk aan Flat Iron Steak (sukade), bavette, longhaas, jodenhaas, en gewone biefstuk. Of runderreepjes.
  • Vetsin is optioneel maar volgens The Woks of Life doet het veel goed met de smaak
  • En de Crispy Chili Oil van Lao Gan Ma is hier errugg lekker bij 😉

Voor meer tips voor het maken van een lekkere nasi goreng en andere recepten klik hier.

Recept voor gebakken rijst met rundvlees

The Woks of Life doen 300 gram bavette in de nasi. Ik zou zeggen 400 – 500 gram. En misschien een lente-uitje extra (dus twee ipv één). De baking soda dient om het vlees malser te maken. Overigens, je kunt deze chinese nasi ook wel met varkensvlees maken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Chinese gebakken rijst met rundvlees

Chinese nasi goreng met rundvlees (beef fried rice) is in de Verenigde Staten een zeer populair afhaalgerecht. Dit recept is supers!!
Porties: 4

Ingrediënten

Voor het vlees en marinade

  • 400 - 500 gram rundvlees in blokjes van 1-2 cm
  • 1/4 tl zout
  • 1 el water
  • snufje baking soda
  • 1 tl maizena
  • 1 tl donkere sojasaus
  • 1 tl olie

De saus

  • 1 el heet water
  • 1/2 tl sesam olie
  • 1/4 tl suiker
  • 1 1/2 el lichte sojasaus
  • 2 tl donkere sojasaus
  • 1/2 tl vetsin optioneel
  • zout naar smaak 1/2 - 1 tl
  • versgemalen witte peper

En de rest

  • 6 cups gekookte rijst
  • 3 el arachide olie
  • 2 eieren geklopt
  • 1 ui gensipperd
  • 3/4 cup erwten
  • 1-2 lente-uitjes in ringetjes
  • 1 el Shaoxing wijn

Instructies

Voorbereiding

  • Neem een kom en meng daarin het vlees met de andere marinade ingrediënten en zet opzij.
  • Neem vervolgens een eetlepel heet water en meng dat met de suiker, sesam olie, sojasauzen, vetsin en witte peper. Neem een vork en maak de gekookte rijst wat losser.

Eieren bakken

  • Verhit je wok op hoog vuur en voeg een eetlepel olie toe en als de olie heet is, bak daarin de eieren (maak er met een spatel scrambled eggs van). Als ze bijna gebakken zijn dan schep je de ei uit de pan en zet opzij (ze garen dan verder)

Vlees aanbakken

  • Verhit je wok nu op het hoogste vuur en voeg weer een eetlepel olie toe. En bak eerst het gemarineerde rundvlees kort (hooguit een halve minuut). Schep uit de pan en zet opzij

Ui fruiten en nasi bakken

  • Voeg nu weer een eetlepel olle toe en fruit de ui een minuut of twee. Voeg dan de rijst toe, schep voor schep, en spreid de rijst goed uit dat de rijst gaat bakken ipv koken. Je hoort de rijst knisperen als het goed is. Voeg zo alle rijst toe totdat de rijst gebakken is

Nasi afmaken

  • Als de rijst gebakken is en goed warm voeg dan de saus toe en schep die goed door de rijst. Voeg nu het vlees weer toe en roerbak dat een minuut. Doe hetzelfde met de eieren en voeg nu ook de erwten en de lente-uitjes toe. Giet na ongeveer een halve minuut roerbakken de Shaoxing wijn rondom toe en roerbak nog even. Proef en breng op smaak en serveer met chili olie

Notities

NB Ken je bepaalde ingredienten niet dan kan mijn verhaaltje over de Belangrijkste ingrediënten voor Chinese gerechten je misschien verder helpen.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept