Chinese gebakken rijst met rundvlees

by Jan Scherders
Chinese gebakken rijst met rundvlees

Chinese gebakken rijst met rundvlees is in de Verenigde Staten een zeer populair afhaalgerecht. Dit restaurant recept is supers!!

Populair afhaalgerecht in de VS

Dit verhaaltje gaat over Beef Fried Rice, een klassiek take-out gerecht uit de USA, oftewel gebakken rijst met rundvlees. Met een paar basis ingrediënten zet je met vooraf gekookte rijst binnen een half uur een heerlijke maaltijd op tafel 🙂 Overigens, we hebben het nu dus niet over de nasi in Chinese stijl uit de Nederlandse Chinees-Indische restaurants maar gebakken rijst in Amerikaans-Chinese stijl.

Dit recept komt van The Woks of Life. Dat is een Chinese familie, die al meerdere generaties in de Verenigde Staten woont, een goedlopend restaurant had in Chinatown, en nu samen een blog onderhouden. Daarop komen allemaal super toffe recepten van zowel echt authentiek Chinese gerechten als ook van gerechten in Amerikaans-Chinese stijl.

Tips en opmerkingen

Deze nasi is eigenlijk bijzonder makkelijk te maken. Even wat opmerkingen c.q. tips voor het maken van deze nasi

  • Deze nasi kun je met wat basis ingrediënten maken, niks geen speciale ingrediënten nodig.
  • Kook de dag ervoor de rijst en zet die in de koelkast; Twee cups (500 ml) ongekookte rijst moet voldoende zijn voor 4 personen.
  • Zorg dat je alles klaar hebt staan voordat je gaat wokken. Dus marinade, saus, eieren,  etc. Handig is ook de rijst een half uurtje daarvoor uit de koelkast te halen en die even met een grote schep los te woelen.
  • Ik neem gewoon een cup diepvries erwten en laat die even door de hete wok stuiteren totdat ze min of meer ontdooit zijn en dan doe ik ze weer in een kommetje totdat ze de nasi ingaan.
  • Wat betreft het vlees: The Woks of Life zeggen Flank Steak en dat is volgens mij Vinkenlap. Ik heb dat geprobeerd en dat is heerlijk. Maar eigenlijk kan ieder stukje rundvlees dat zich leent voor korte en hete bereidingen. Denk aan Flat Iron Steak (sukade), bavette, longhaas, jodenhaas, en gewone biefstuk. Of runderreepjes. Deze keer (voor de foto) heb ik het met longhaas gemaakt, supers!!
  • Ve-tsin is optioneel maar volgens The Woks of Life doet het veel goed met de smaak

En de Crispy Chili Oil van Lao Gan Ma is hier errugg lekker bij 😉

Recept voor gebakken rijst met rundvlees

De baking soda dient om het vlees malser te maken.

Hieronder mijn recept. Dit is wat mij betreft een recept voor vier personen en daarom twee cups (dat is 500 ml) ongekookte rijst. Ik doe wel wat meer vlees ( The Woks of Life doen 300 gram vlees in deze nasi, ik zou zeggen 400 – 500 gram ). En een lente-uitje extra (dus twee i.p.v. één). Evenzogoed is een extra eitje ook een optie 😉

Chinese gebakken rijst met rundvlees

Chinese nasi goreng met rundvlees (beef fried rice) is in de Verenigde Staten een zeer populair afhaalgerecht. Dit recept is supers!!
Porties: 4

Ingrediënten

Voor het vlees en marinade

  • 400 - 500 gram rundvlees in blokjes van 1-2 cm
  • 1/4 tl zout
  • 1 el water
  • snufje baking soda
  • 1 tl maizena
  • 1 tl donkere sojasaus
  • 1 tl olie

De saus

  • 1 el heet water
  • 1/2 tl sesam olie
  • 1/4 tl suiker
  • 1 1/2 el lichte sojasaus
  • 2 tl donkere sojasaus
  • 1/2 tl vetsin optioneel
  • zout naar smaak 1/2 - 1 tl
  • versgemalen witte peper

En de rest

  • 4 kopjes ongekookt rijst (500 ml) en dan de rijst eerst koken
  • 3 el arachide olie
  • 2-3 eieren geklopt
  • 1 ui gensipperd
  • 1 cup erwten
  • 2 lente-uitjes in ringetjes
  • 1 el Shaoxing wijn

1 cup = 250 ml

    Instructies

    Voorbereiding

    • Kook de rijst (4 kopjes, oftewel 500 ml) de dag ervoor, laat die afkoelen en dan een nacht in de koelkast. Of anders s'ochtends en zet opzij.
    • Haal de gekookte rijst tijdig uit de koelkast, neem een vork en maak de gekookte rijst wat losser.
    • Neem een kom en meng daarin het vlees met de andere marinade ingrediënten en zet opzij.
    • Neem voor de saus vervolgens een eetlepel heet water en meng dat met de suiker, sesam olie, sojasauzen, vetsin en witte peper.

    Eieren bakken

    • Verhit je wok op hoog vuur en voeg een eetlepel olie toe en als de olie heet is, bak daarin de eieren (maak er met een spatel scrambled eggs van). Als ze bijna gebakken zijn dan schep je de ei uit de pan en zet opzij (ze garen dan verder)

    Vlees aanbakken

    • Verhit je wok nu op het hoogste vuur en voeg weer een eetlepel olie toe. En bak eerst het gemarineerde rundvlees kort (hooguit een halve minuut). Schep uit de pan en zet opzij

    Ui fruiten en nasi bakken

    • Voeg nu weer een eetlepel olle toe en fruit de ui een minuut of twee. Voeg dan de rijst toe, schep voor schep, en spreid de rijst goed uit dat de rijst gaat bakken ipv koken. Je hoort de rijst knisperen als het goed is. Voeg zo alle rijst toe totdat de rijst gebakken is

    Nasi afmaken

    • Als de rijst gebakken is en goed warm voeg dan de saus toe en schep die goed door de rijst. Voeg nu het vlees weer toe en roerbak dat een minuut. Doe hetzelfde met de eieren en voeg nu ook de erwten en de lente-uitjes toe. Giet na ongeveer een halve minuut roerbakken de Shaoxing wijn rondom toe en roerbak nog even. Proef en breng op smaak en serveer met chili olie

     

    Dit vind je misschien ook leuk

    Leave a Comment