Chinese fondue – Szechuan Hot Pot

by Jan Scherders

De Szechuan Hot Pot is wel de meest beroemde Chinese fondue. De meeste Nederlanders zullen deze spicy Hot Pot heel aangenaam vinden.

Thuis een Chinese fondue maken

Tientallen jaren geleden heb ik een maand door China gereisd en daar kennis gemaakt met hot pot, wat in Nederland vaak Chinese fondue wordt genoemd. En een aantal jaar geleden ben ik gaan uitzoeken hoe je dat thuis kunt doen. Daarbij heb ik vooral veel gehad aan het Chinese Hot Pot e-Cookbook van China Sichuan Food.

De basis voor een Chinese fondue is een pan soep, de hot pot soep. Vervolgens ga je kip, vis, vlees, groenten, noedels in deze soep garen. En dan schep je alles in je eigen kom en voegt daar naar smaak allerlei sausjes aan toe. Als je zo’n Hot Pot avond leuk lijkt en je bent je weg nog aan het zoeken, dan heb je hier een overzicht van mijn verhaaltjes. Al deze verhaaltjes staan op mijn pagina over Chinese fondue.

Er zijn een heleboel soorten Chinese fondue. Het verschil zit hem vooral in de regio gebonden recepturen voor de Hot Pot soep. De Szechuan Hot Pot is er daar één van, en wellicht de meest beroemde. In dit verhaal mijn ervaringen met het maken van een Szechuan hot pot.

Filmpje met Chef Wang

Als je wat meer gevoel wilt krijgen wat een authentieke Szechuan Hot Pot is, hoe je dat maakt en hoe je dat eet, dan kan ik je aanraden dit filmpje op YouTube eens te bekijken.

Daar demonstreert de Chinese chef Wang op een prachtige manier hoe hij de Soup Base maakt en als je het daaropvolgende filmpje kijkt zie je hem met  de eerder gemaakte Soup Base de hot pot maken en de hele familie van de hot pot genieten. Dat geeft veel inzicht in hoe het echt moet :)

Mijn ervaringen met Szechuan Hot Pot

Toen ik de allereerste keer zelf een Chinese fondue heb gemaakt heb ik dat gedaan gebruik makend van de Lee Kum Kee Sichuan Hot Soup Base. En ik werd eigenlijk op hun spoor gezet door een verhaal van The Woks of Life.  Wat zij deden is een hot pot soep maken van een Chinese kippenbouillon, een soep pasta (een pakje Lee Kum Kee) en voegden dan ook zelf nog de nodige groenten (knoflook, gember, bosui) en specerijen (kaneel, steranijs, kruidnagel, Szechuan peperkorrels, gedroogde pepers) aan toe.

Zij maakten dus niet hun eigen soep pasta maar gebruikten een pakje en creëerden extra smaak door een aantal smaakmakers toe te voegen (eigenlijk dezelfde smaakmakers die ook in zon pakje zitten).  Ik vond dat wel een geslaagde aanpak. Als je dat ook eens wilt proberen lees dan mijn verhaal over het maken van een Szechuan Hot Pot. Overigens, in het huidige verhaal van The Woks of Life zit geen referentie naar een merk meer maar in eerste instantie werd Lee Kum Kee duidelijk in beeld gebracht.

Dus zij maakten niet hun eigen soep pasta maar versterkten wel de smaak van de soep door daar nog wat extra dingetjes (zoals gember, knoflook, gedroogde pepers peperkorrels, kaneel, steranijs, kruidnagels) aan toe te voegen. En ik vond dat echt verdomd goed smaken.

Hieronder volgt hun recept. Zo gauw ik voldoende ervaring heb met het zelf maken van een Szechuan soep pasta (dus geen pakjes) dan kom ik daarmee. Voor nu deel ik mijn ervaring met de aanpak van The Woks of Life.

Szechuan Hot Pot met Lee Kum Kee maken

Je hebt bouillon voor Chinese Fondue nodig, het pakje Sichuan Hot Pot Soup Base van Lee Kum Kee, en daarbij voeg je nog wat (verse) ingrediënten toe. Hieronder het recept dat ik gemaakt heb op basis van het oorspronkelijke recept van The Woks of Life.

Als ik met een kleiner gezelschap (2-4 personen) deze hot pot zou maken, dan zou ik maar 1,5 – 2 liter bouillon warm maken. Zeker voor 2-3 mensen is 1,5 liter genoeg. Voor een grotere groep is het handig als je de pan wat bij kunt vullen met hete bouillon.

Eigenlijk is de soep maken niet zo veel werk. Je bent meer tijd kwijt aan boodschappen doen, dipsauzen maken en groenten en vlees in stukjes snijden. Maar het is allemaal zeer de moeite waard. Want de essentie van Hot Pot is dat je het met een leuke groep mensen doet en een heel leuke avond hebt :)

Szechuan Hot Pot soep met een Soup Base van de toko

Deze Hot Pot soep maak je door een gebruik te maken van een zogenaamde Hot Pot Soup Base (een pakje), bouillon en de nodige groenten en specerijen.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Chinees

Ingrediënten

 • 2 el olie
 • 6 schijfjes gember
 • 3-5 laurierbladeren
 • 10 tenen knoflook gepeld
 • 1 stokje kaneel
 • 5 steranijs
 • 10 kruidnagels
 • 1 el Sichuan peperkorrels
 • 12 hele gedroogde chili’s
 • 1 pakje Szechuan Hot Pot soup base
 • 3 liter Chinese bouillon

Instructies

 • Neem twee pannen. Eentje waar je de bouillon in gaat verhitten, en een tweede waar je de Hot Pot soep in gaat maken.
 • Giet de Chinese bouillon in een soeppan en breng aan de kook. Ondertussen kun je de Hot Pot Soup Base in de andere pan aanbakken.
 • Neem de pan waar je de hot pot in gaat maken. Verhit de olie in de pan en voeg de schijfjes gember toe. Bak die gedurende een minuut. Voeg dan de laurierbladeren, de hele tenen knoflook, het stokje kaneel, de ster anijs, de kruidnagels en bak die een paar minuten mee (totdat alles lekker ruikt). Voeg dan de Sichuan peperkorrels, de gedroogde chili's en de hot pot soup base toe. Bak weer een paar minuten verder en voeg dan 1,5 liter kippenbouillon toe. Dit is de Hot Pot soep die je op tafel gaat zetten.
 • De rest van de bouillon laat je in de pan zitten en dat houdt je op een laag vuurtje warm. De bedoeling is dat als de soep in de Hot Pot bijgevuld moet worden, dat je dat met de warme bouillon doet.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment