Chinese fondue – Populaire soep pasta’s voor hot pot

by Jan Scherders
Soep pasta's voor Chinese fondue

Chinese fondue wordt wereldwijd steeds populairder. Hier mijn ervaringen met de kant-en-klare soep pasta’s waarmee je zo’n hot pot kunt maken.

Thuis een Chinese fondue maken

Tientallen jaren geleden heb ik een maand door China gereisd en daar kennis gemaakt met hot pot, wat in Nederland vaak Chinese fondue wordt genoemd. En een aantal jaar geleden ben ik gaan uitzoeken hoe je dat thuis kunt doen. Daarbij heb ik vooral veel gehad aan het Chinese Hot Pot e-Cookbook van China Sichuan Food.

De basis voor een Chinese fondue is een pan soep, de hot pot soep. Vervolgens ga je kip, vis, vlees, groenten, noedels in deze soep garen. En dan schep je alles in je eigen kom en voegt daar naar smaak allerlei sausjes aan toe. Als je zo’n Hot Pot avond leuk lijkt en je bent je weg nog aan het zoeken, dan heb je hier een overzicht van mijn verhaaltjes.

Er zijn een heleboel soorten Chinese fondue. Het verschil zit hem vooral in de regio gebonden recepturen voor de Hot Pot soep. De Szechuan Hot Pot is er daar één van, en wellicht de meest beroemde. In dit verhaal een overzicht van populaire soep pasta’s en mijn ervaringen daarmee.

Wat is een hot pot soep pasta?

Een Chinese fondue bestaat simpel gezegd uit een pan soep (de Hot Pot), een boel bijgerechten (vlees, vis, kip, groenten) en lekkere sausjes. Die soep maak je van tevoren en dien je op in de Hot Pot pan. En vervolgens ga je tijdens het fonduen groenten, kip, vlees, vis, etc. in die soep garen en dan gaat de soep dus gedurende de avond een steeds rijkere smaak krijgen.

De belangrijkste twee ingrediënten voor een Hot Pot soep zijn de zogenaamde Soup Base – zeg maar soep pasta – en daarnaast bouillon. In plaats van bouillon kun je ook water gebruiken, maar het gebruik van bouillon heeft sterk mijn voorkeur.

Die  soep pasta wordt gemaakt van knoflook, gember, bosuitjes, pepers, bonen en allerlei kruiden en specerijen en bepaalt in grote mate de smaak en pittigheid van de Hot Pot. Door de soep pasta aan een Chinese bouillon toe te voegen ontstaat de typische smaak van de hot pot, zeg maar zoals een blokje Knor/Bouillon toegevoegd aan water. Dus die soep pasta is heel bepalend voor de smaak van je hot pot.

Je kunt ervoor kiezen om die Hot Pot Soup Base zelf te maken of gebruik te maken van een pakje (Hot Pot Soup Base). Ook in China zijn de kant-en-klare soep pasta’s erg populair en is het zelf maken van Soup Bases iets voor liefhebbers.

Dit is een verhaal over kant-en-klare soep pasta’s. Ik zal dit verhaal regelmatig updaten en verrijken met mijn nieuwste ervaringen. Ik heb zelf inmiddels ook de nodige ervaring met het zelf maken van een soep pasta, maar die ervaringen zal ik in andere verhaaltjes delen.

Belangrijke hot pot stijlen

China is een ontzaglijk groot land en het is dan ook niet gek dat er in de verschillende regio’s ook verschillende hot pot stijlen zijn:

  • Beijing hot pot: Lamb is king (volgens mij is dit ook de zogenaamde Mongolian Hot Pot)
  • Sichuan hot pot: Numbs the senses
  • Yunnan hot pot: Mushrooms take center stage
  • Guangdong hot pot: Light and fresh
  • Hainan hot pot: Coconut milk and chicken

De meeste soep pasta’s hebben betrekking op de spicy Szechuan hot pot stijl. En de zogenaamde plain soep pasta’s voor een heldere, milde soep zijn eigenlijk bedoeld om in combinatie met zo’n spicy Szechuan soep pasta te gebruiken (om een zogenaamde Double Soup Hot Pot te maken). Er zijn ook pakjes voor een Mushroom Hot Pot maar ik ben niet zeker of daarmee een Yunnan hot pot wordt bedoeld.

Spicy soep pasta’s

Als het gaat om Spicy Hot Pot Soup Bases dan wordt gewoonlijk een Szechuan stijl hot pot bedoeld. Wat de Szechuan Hot Pot karakteristiek maakt is het gebruik van de typische Szechuan kruiden en specerijen. Deze soep heeft daardoor een buitengewoon aangename spiciness (het gebruik van de Szechuan peperkorrels maakt de fondue numb and spicy).

Tot eind vorige eeuw maakten de miljoenensteden Chengdu en Chongqing beiden deel uit van de Szechuan provincie. Maar inmiddels is de stad Chongqing een eigen bestuurlijk gebied geworden. En sindsdien wordt er wel een onderscheid tussen de Szechuan (lees: Chengdu) en Chongqing hot pot. De miljoenenstad Chengdu is nu de vaandeldrager van de Szechuan hot pot en Chongqing heeft de Chongqing hot pot.

De verschillen tussen de Chengdu en Chongqing hot pot worden inmiddels uitvergroot en benadrukt. Maar feitelijk zijn de verschillen tussen de Szechuan (Chengdu) en Chongqing hot pot beperkt. Eigenlijk beperkt zich dat voornamelijk tot het vet wat voor de bereiding van de soep pasta wordt gebruikt: een Szechuan hot pot wordt gewoonlijk met olie gemaakt en een Chongqing hot pot met rundervet (beef tallow). En daarnaast is de Chongqing stijl misschien wat pittiger.

Maar tot eind vorige eeuw werden zowel de hot pots uit Chengdu en Chongqing allebei Szechuan hot pot genoemd. Toch zul je nu op een pakje Hot Pot Soup Base uit Chongqing vaak de naam Chongqing zien staan en niet meer Szechuan Hot Pot.

Als je de Chongqing Soup Base (gemaakt met rundervet) laat stollen krijg je door het gebruik van rundervet een soort blok. En een Szechuan stijl soep pasta blijft door het gebruik van olie min of meer vloeibaar. Daarnaast zouden Chongqing soep pasta’s met heel weinig specerijen en vooral pepers gemaakt worden en zijn de Szechuan soep pasta’s meer complex wat dat betreft….

Milde en spicy hot pot soup bases

Ik weet niet of deze gewoonte uit Szechuan vandaan komt maar er wordt daar vaak een pan op tafel gezet met in één compartiment een milde, heldere soep en in het andere compartiment een spicy soep. Dat heeft met voorkeuren van mensen te maken maar ook omdat bepaalde groenten beter in een heldere soep tot hun recht komen. Maar eigenlijk is de Double Soup Hot Pot een variatie op de Szechuan Hot Pot.

Nu kun je daarin meegaan en zo’n pan met met twee compartimenten kopen, maar je kunt het ook eenvoudig houden en maar één hot pot soep op tafel zetten (dat is mijn gewoonte), en dan kun je kiezen om een soep pasta voor een milde hot pot te gebruiken of een soup pasta voor een spicy hot pot. Ik doe meestal het laatste.

Ik heb een DeMeyere pan van 24 cm, breed en laag en met glazen deksel, en ideaal voor Hot Pot. Bijna hetzelfde als de pan met meerdere compartimenten maar dan  met één compartiment. Maar er zijn dus ook speciale Hot Pot pannen die twee compartimenten hebben en dan kun je in één compartiment een milde soep doen en in het andere compartiment de spicy soep.

Ik laat het aan jullie over of je gaat voor een milde hot pot, een spicy hot pot of een combinatie. Maar ik zal in dit verhaal nu de meest populaire hot pots bespreken en de populaire soep pasta’s die door de verschillende bedrijven worden aangeboden. Dus zeg maar de “Knor en Honig merken” van de Chinese Hot Pot aanbieders.

Hoe gebruik je een soep pasta ?

Meestal zijn die pakjes bedoelt voor circa 1,5 liter Hot Pot soep. Op sommige pakjes (oa van Lao Gan Ma) staat dat het voor een halve liter water of bouillon is, maar mijn ervaring is dat je dan veel te spicy soep krijgt. Dus als je een kleine hoeveelheid water/bouillon op het voorschrift ziet staan proef dan eerst. Mijn ervaring is dat je uiteindelijk toch op zo’n anderhalve liter uitkomt.

Als je met een gezelschap (meer dan twee personen) bent dan breng je drie liter bouillon aan de kook en dan doe je anderhalve liter hete bouillon in de hot pot pan en daar voeg je de soep pasta aan toe. De pan met de overblijvende bouillon laat je op het fornuis staan en houdt je tegen de kook aan. Dan begin je dus je hot pot avond en als gaandeweg een groot deel van de soep opraakt dan vul je met hete bouillon bij.

Als met 2-3 personen bent dan is 1,5 – 2 liter bouillon voldoende (want je hoeft je hot pot pan niet/nauwelijks aan te vullen met warme bouillon).

Wat is er te koop in Nederland?

Hieronder een aantal bekende en minder bekende merken die bij een goede toko te koop zijn. Ik baseer me hierbij vooral op Amazing Oriental omdat ik al lange tijd bij hun voortreffelijke winkel in Breda kom maar inmiddels ook goede ervaringen met de webshop heb. Dus de merken die ik hieronder bespreek kun je vanuit ieder dorp in Nederland kopen, ook vanuit Hilvarenbeek :)

Even voor de duidelijkheid: ik heb geen enkel commercieel belang met de onderstaande merken en ook niet met Amazing Oriental. Dit is dus geen advertorial, maar gewoon het delen van mijn ervaringen.

Lee Kum Kee

Ik ben ooit begonnen met de soep pasta’s van Lee Kum Kee en daarom bespreek ik dat merk nu als eerste :) Van de andere merken zal ik steeds duidelijk aangeven of ik uit eigen ervaring spreek of van horen zeggen.

Lee Kum Kee is een heel groot merk in de Aziatische keuken met een enorm assortiment. En daar waar andere kant-en-klare soep pasta’s meestal verkocht worden door bedrijven die als een restaurant keten begonnen zijn, daar is Lee Kum Kee niet echt een hot pot specialist. Ze zijn eigenlijk van vele markten thuis. 

Ze hebben op dit moment zo’n vier verschillende soep pasta’s in de aanbieding waarvan ik de Lee Kum Kee Sichuan Hot Soup Base For Hot Pot (70 gram) het meest bruikbaar vind. Hun pakjes zijn vriendelijk geprijsd (iets meer dan een euro per pakje). Maar er zit ook maar 70 gram in.

Lee Kum Kee Sichuan Hot Soup Base For Hot Pot
Lee Kum Kee Sichuan Hot Soup Base For Hot Pot

De gebruiksinstructie van Lee Kum Kee is om één pakje van 70 gram aan 1,5 liter bouillon of water toe te voegen. Dat heb ik geprobeerd. Het resultaat is dan toch wel flink minder smaakvolle en minder spicy soep dan die je krijgt door Little Sheep of HaiDiLao te gebruiken.

Omdat je voor anderhalve liter soep 220 gram Haidilao soep pasta toevoegt, dat zijn twee pakjes, heb ik ook maar eens geprobeerd hoe het gaat als je drie pakjes Lee Kum Kee (210 gram) toevoegt. En nu had ik ineens een  prima hot pot. Ongeveer met dezelfde pittigheid als HaidiLao en qua smaak mogelijk net iets minder, maar het is mogelijk ook een persoonlijk voorkeur. Maar deze Hot Pot smaakte mij gewoon goed. Daarom zet ik Lee Kum Kee bij mijn aanraders.

Een andere manier om toch een goede spicy hot pot te krijgen is door de soep met eigen toevoegingen te verrijken. En dan heb je toch een prima eindresultaat. Ik beschrijf deze aanpak in mijn verhaal over het maken van een Szechuan Hot Pot. Voor mensen die redelijk wat Chinese ingrediënten in huis hebben vind ik dat wel een aanrader.

Little Sheep

Het bedrijf Little Sheep heeft zijn basis in Mongolië en exploiteert een paar honderd restaurants in diverse landen. Daarnaast produceert het bedrijf soep pasta’s, waarbij je net als bij de meeste andere producenten uit meerdere smaken kunt kiezen, van mild tot pittig. Little Sheep heeft de volgende soep pasta’s:

  • Little Sheep Hot Pot Soup Base Spicy, dit is volgens mij een soep pasta in Szechuan stijl (Mala-Spicy). Voorheen zaten in dit pakje vier zakjes, eentje met olie, eentje met gedroogde pepers, eentje met zwarte bonen (douchi) en eentje met diverse smaakmakers. In de huidige pakjes (vanaf 2023) zit nog maar één zakje met soep basis, zoals ook bij de meeste andere merken.
  • Little Sheep Hot Pot Soup Base Hot, een echt pittige soep pasta.
  • Little Sheep Hot Pot Soup Base Plain, de milde soep pasta (tamelijk neutraal)
  • Little Sheep Mushroom Soup Base, milde soep pasta met een paddenstoelensmaak

Met één pakje Little Sheep Soup Base (200 gram) kun je anderhalve liter soep maken. De soep pasta’s van Little Sheep kosten ergens tussen vijf en zes euro per pakje. Daarmee is Little Sheep wel de duurste.

Little Sheep Hot Pot Soup Base Spicy
Little Sheep Hot Pot Soup Base Spicy

Hun Spicy Soup Base (Mala-Spicy) is erg smaakvol en aangenaam pittig. Zeker niet HOT maar aangenaam / medium pittig. Je hoeft daar zeker niet zelf allerlei ingrediënten aan toe te voegen om op smaak te brengen. Voorlopig vind ik de Spicy soep pasta van Little Sheep een aanrader!! En een goede keuze voor een hot pot voor 3-4 personen.

Ik heb nu ook de Little Sheep Mushroom Soup Base geprobeerd. Ik heb wel een zelfgemaakte bouillon als basis gebruikt en zoals op het pakje stond zelf nog de nodige paddenstoelen toegevoegd (shiitake, kastanje champignons). Je hebt dan een smaakvolle soep, die helemaal niet pittig of spicy is. Als ik alle info op het pakje Little Sheep Mushroom Soup Base lees dan lijkt me dat de soep die je met deze soep pasta maakt een vegetarische soep is.

Ik zou deze soep denk ik niet als tweede soep naast een meer spicy soep in zo’n hot pot pan met twee compartimenten doen. Ik denk dat de aangename paddenstoelen smaak dan “overschreeuwd” wordt door de spicy soep en dat de Mushroom Soup niet meer tot zijn recht komt. Ik denk dat je dan beter een spicy soep met de Little Sheep Hot Pot Soup Base Plain kunt combineren.

HaiDiLao Hot Pot

HaiDiLao is de grootste keten van Hot Pot restaurants in China, met inmiddels ook vestigingen in andere landen. Alleen al in China heeft deze keten meer dan 1300 restaurants. De eerste restaurants werden in de Szechuan provincie gestart. Daarnaast is men soep pasta’s gaan maken zodat mensen ook thuis van de HaiDiLao hot pots kunnen genieten. Daarbij kun je uit meerdere smaken kiezen, van heel neutraal tot echt Szechuan stijl (pittig).

Haidilao Spicy Flavour Hot Pot Seasoning
Haidilao Spicy Flavour Hot Pot Seasoning

Bij Amazing Oriental zag ik naast bovenstaand pakje en ook de Hi Beef Tallow Hot Pot Seasoning (de versie met rundervet in plaats van olie) en de Hi Hot Pot Seasoning Clear Broth Flavour. Haidilao heeft overigens een veel groter assortiment (zie hier), maar ik heb besloten hier alleen de pakjes te bespreken die je bij Amazing Oriental kunt kopen.

Ik heb inmiddels de Haidilao Spicy Flavour Hot Pot Seasoning uitgeprobeerd (zonder toevoegingen), en één zo’n pakje is bedoeld voor 600-700 ml. Daar kun je dus een klein pannetje voor 1-2 personen mee maken. Voor 1,5 liter soep heb je dus twee pakjes nodig. Let wel op als je het pakje openknipt kan de inhoud er meteen  uitlopen, want er zit dus geen binnen zakje in.   

De prijs een pakje HaidiLao si ruim twee euro. Maar voor anderhalve liter soep heb je twee pakjes nodig. Dus zeg ongeveer €4,50 voor 1,5 liter soep. Daarmee zijn ze wat goedkoper dan Little Sheep.

Ik vond de smaak uitstekend. Als ik het vergelijk met Little Sheep Hot Pot Soup Base Spicy dan is Haidilao wel een beetje pittiger, zonder overigens echt mega pittig te zijn. Ze zetten zelf de aanduiding medium op het pakjes en dat klopt denk ik wel.

Als je Chinese Fondue soep pasta’s gaat uitproberen dan is dit één van de eerste pakjes is die je moet proberen, naast Little Sheep Spicy. De hierna volgende soep pasta’s zijn toch meestal wat sterker van smaak cq spicy/hot of worden met rundervet gemaakt (en dat zal niet ieders keus zijn).

Cygnet Hot Pot Seasoning

Cygnet is eigenlijk een restaurantketen, maar ook deze restaurant keten verkoopt soep pasta’s om thuis Chinese fondue te maken. Cygnet is specialist in de Chongqing hot pot stijl. Ik las ergens dat het Cygnet Hot-Pot Palace het beroemdste hot pot restaurant in Chongqing is.

Cygnet Chongqing Hot Pot Seasoning
Cygnet Chongqing Hot Pot Seasoning

Kenmerkend voor de traditionele Chongqing soep pasta’s is dat deze niet met olie maar met rundervet (ossenwit) gemaakt worden. Daardoor wordt de pasta na afkoelen een harde blok (terwijl de typische Szechuan soep pasta’s met plantaardige olie gemaakt worden en daardoor vloeibaar blijven). Verder is de smaak van de Chongqing hot pot min of meer vergelijkbaar met de typische Szechuan hot pot. Ik denk dat de Chongqing hot pot doorgaans wel wat pittiger is.

Ik heb nu bovenstaande soep pasta, de Cygnet Chongqing Hot Pot Seasoning, ook gebruikt. Ik betaalde bij Amazing Oriental zo’n € 4 voor deze soep pasta (200 gram).

Als je het pakje ziet dan zou je denken dat het ook met rundervet is gemaakt, maar dat is niet zo. Het is met palmolie gemaakt, zo’n 60% van die blok is palmolie. Dus ze hebben door palmolie (kokosolie) te gebruiken de soep pasta de typische Chongqing uitstraling gegeven ;) Met deze Cygnet soep pasta maak je een smaakvolle en pittige hot pot.

Als je die Cygnet soep pasta blok in hete bouillon op laat lossen verschijnen er ook hele rode pepers in de soep. En dat geeft al wel aan dat dit een echt pittige soep pasta is. Als je van de pittige Szechuan hot pot houd dan zeker het proberen waard. Mensen met weinig ervaring met Chinese fondue proberen denk ik beter eerst een andere soep pasta.

Ik had in eerste instantie de soep pasta in een halve liter bouillon opgelost maar dan is de soep veel te sterk. Ik kwam uiteindelijk ook voor deze soep pasta op 1,5 liter bouillon uit. Dus een blok Cygnet soep pasta van 200 gram is goed voor 1,5 liter soep. Als je van super spicy houd dan doe je meer soep pasta op 1,5 liter bouillon of je voegt minder bouillon toe aan één pakje. Maar ik kom eerlijk gezegd bij alle merken steeds uit op circa 200 – 250 gram soep pasta op 1,5 liter bouillon.

Cygnet heeft ook een tweede soep pasta en dat is de CYGNET boiled oil Hotpot Seasoning. Die wordt met koolzaadolie gemaakt en is daarom een vloeibare soep pasta. Ik denk dat deze soep pasta qua smaak verder niet zo verschilt dan de versie met palmolie. Maar ik heb deze soep pasta nog niet geprobeerd.

De Zhuang

Meneer De Zhuang opende bijna 25 jaar geleden zijn eerste restaurant in Chongqing. En nu is het inmiddels een groot bedrijf met restaurants en een groot assortiment soep pasta’s. Het merk De Zhuang is duidelijk gelinkt aan de beroemde Chongqing hot pot stijl.

Hoewel De Zhuang zijn “roots” in Chongqing heeft zijn de Soup Bases van De Zhuang toch met olie gemaakt. Daarbij hebben ze een aantal spicy Soup bases, enkele milde Soup Bases (oa een milde Mushroom Soup Base) en een aantal pakjes Double Flavor (een zakje spicy Soup Basis en een zakje Mushroom Soup Base).

image

Als je op de website van De Zhuang kijkt dan zie je een hele serie Spicy Hot Pot Soup Bases beginnend bij nummer 12 en eindigend bij het gierend hete nummer 75. De Soup Bases 45 en 52 zitten zo rond het midden van de De Zhuang Spicy Soup Bases (medium spicy).

Double Flavour Hot Pot Base Spicy 52° Porcini Mushroom Soup

Bij Amazing Oriental zie ik alleen die pakjes Double Flavor staan, voor een prijs van vier à vijf euro per pakje. In die Double Flavor pakjes zit een zakje De Zhuang Spicy Hot-Pot Base 45° of De Zhuang Spicy Hot-Pot Base 52° (highly spicy!!) en een zakje milde De Zhuang Porcini Mushroom Hot-Pot Base. Volgens de gebruiksaanwijzingen van De Zhuang voeg je één zo’n zakje van 150 gram aan één liter bouillon of water toe.

Die pakjes Double Flavor zijn eigenlijk vooral handig als je zo’n hot pot pan met twee compartimenten hebt. Dat heb ik niet maar ik heb bovenstaande pakje toch maar eens uitgeprobeerd. En ik ben begonnen met De Zhuang Porcini Mushroom Hot-Pot Base. Dat zakje (150 gram) heb ik aan één liter bouillon toegevoegd. En ik vond de smaak supers!! Echt een aanrader. Echt heel jammer dat Amazing Oriental niet deze losse zakjes van 220 gram heeft.

De De Zhuang Spicy Hot-Pot Base 52° versie (highly spicy) moet ik nog uitproberen. Ik houd zelf erg van spicy food, maar ik heb een voorgevoel dat deze soup base toch een tikje te spicy gaat worden getuige de tekst die ik op de De Zhuang website vond.

If you can stand our 52° degree, you’re from Chongqing, or more likely a quite experienced spicy lover. This degree, in fact, corrisponds to the average spicy tolerance of Szechuanese people, offering the most authentic taste of this cuisine.

Ik heb zo’n gevoel dat mij De Zhuang Spicy Hot-Pot Base 45° (medium spicy) beter gaat bevallen. En mensen die van matig spicy houden zullen wellicht liever De Zhuang Spicy Hot-Pot Base 36° (low spicy) op tafel zetten. En ik denk dat wij Nederlanders beter niet aan Dezhuang Spicy Hot-Pot Base 65° (super spicy) of Dezhuang Spicy Hot-Pot Base 75° (hot spicy) beginnen.

Ik heb inmiddels De Zhuang Spicy Hot-Pot Base 52° uitgeprobeerd. Eerst het zakje (150 gram) aan een liter bouillon toegevoegd, daarna toch maar verdund tot 1,25 liter. En hoewel ik de soep nog steeds highly spicy vond ben ik inmiddels wel heel enthousiast over het merk De Zhuang geworden. Ook deze spicy versie was namelijk net zoals de De Zhuang Porcini Mushroom Hot-Pot Base erg smaakvol. Dus die Double Flavor pakjes van De Zhuang zijn wat mij betreft een echte aanrader. Wel ga ik de volgende keer de Double Flavor met De Zhuang Spicy Hot-Pot Base 45° (medium spicy) proberen. Want voor De Zhuang Spicy Hot-Pot Base 52° moet je echt een liefhebber van highly spicy zijn.

Lao Gan Ma Hot Pot Soup Base

Lao Gan Ma is een heel populair Chinees merk in sausjes, oa Lao Gan Ma Crispy Chilly Oil. Dit bedrijf heeft ook een soep pasta, genaamd Lao Gan Ma Old Mother Hot Pot Condiments. Prijs rond de drie euro per pakje.

Lao Gan Ma Hot Pot Soup Base
Lao Gan Ma Hot Pot Soup Base

De soep pasta van Lao Gan Ma is volgens mij nogal pittig/heet, zeker als je de aanbevolen halve liter water/bouillon toevoegt.

LAO GAN MA Hot Pot Soup Base is a spicy traditional Sichuan soup base

Ik kwam uit op één liter bouillon per pakje van 160 gram. En ik denk dat de soep dan nog steeds wat pittiger is dan de Haidilao Spicy Flavour Hot Pot Seasoning (medium spicy). Ik vond de Lao Gan Ma soep erg lekker en deze soep pasta zet ik voorlopig bij mijn favorieten.

Nog niet getest

De volgende drie merken van soep pasta’s voor Chinese fondue weet ik nog niet zo goed wat ik ermee aan moet. Eerlijk gezegd ben ik eigenlijk alleen in Happy Lamb geïnteresseerd omdat  deze soep pasta door een interessant bedrijf wordt gemaakt. De andere twee laat ik denk ik voor wat ze zijn, tenzij ik ergens echt positieve berichten erover hoor.

Happy Lamb Hot Pot

Op Wikipedia kunnen we lezen dat Little Sheep een jaar of tien geleden door een Amerikaanse fastfood bedrijf is overgenomen en dat het eigenlijk sindsdien nogal rommelt in de bedrijfsvoering. Maar de soep pasta’s worden nog steeds wereldwijd zeer gewaardeerd.

Inmiddels heeft de oorspronkelijke eigenaar Zhang Gang een nieuw hot pot merk opgezet, genaamd “Happy Lamb”. Het bedrijf Happy Lamb is dus opgezet door de stichter van Little Sheep en heeft inmiddels ook weer een wereldwijde keten van Hot Pot restaurants. En brengt ook een eigen Soup Base op de markt. Ik heb daar nog geen ervaring mee.

Bai Wei Zhai

Te koop bij Amazing Oriental maar ik heb er geen ervaring mee.

Liuyishou Hotpot

Het Canadese merk (!?) Liuyishou brengt ook een stuk of vijf verschillende soep pasta’s op de markt. Geen ervaring mee, en ik weet niet of ik een niet-Chinees merk ooit ga testen. Maar ja, Little Sheep is ook niet meer in Chinese handen maar in bezit van een Amerikaanse fast food keten :) Het is een beetje een rare wereld aan het worden….

Mijn aanbevelingen voor Hot Pot Soup Bases

Ik heb nu de meeste merken wel minstens één keer geprobeerd en hier mijn voorlopige conclusies.

Als je nog nooit Chinese Fondue hebt gedaan dan is Lee Kum Kee denk ik een prima merk om het eens uit te proberen. Voor mensen die dit vaker doen zijn mijn inziens Little Sheep en Haidilao de betere keuzes, en dan is het een beetje persoonlijk welke van de twee je het lekkerste vind.

Als je een hot pot voor 3-4 personen (1,5 liter) op tafel wilt zetten dan kun je dat met één zakje Little Sheep of twee zakjes Haidilao doen. Voor een klein pannetje Chinese fondue (1-2 personen) zijn zowel HaidiLao als Lao Gan Ma geschikt. Waarbij de laatste serieus pittiger is. Als je 1,5 liter fondue met twee zakjes Lao Gan Ma maakt dan krijg je een highly spicy hot pot. Dat zou niet mijn keuze zijn.

De meer ervaren hot pot eters kunnen zeker ook naar Cygnet en De Zhuang (beiden Chongqing) kijken. Deze soep pasta’s zijn wel echt pittiger dan de Little Sheep en Haidilao soep pasta’s. En dan geven wat mij betreft hebben de De Zhuang soep pasta’s de beste smaak. Maar wellicht vinden anderen Cygnet de meest smakelijke ;) Als je met twee smaken wil fonduen zijn de Double Flavor de zakjes van De Zhuang wat mij betreft de beste keuze.

Ik ga deze winter nog vaak Chinese Fondue doen en zal bovenstaand verhaal nog zeker aanvullen en updaten.

Dit vind je misschien ook leuk

2 comments

Ellen 23 december 2023 - 12:46

Dank je wel voor de fijne uitleg over het gebruik/verhouding water en smaken van verschillende Hot pot kruiden base. Ik weet nu welke merken ik voor een beginner kan uitproberen.

Ik ga aan de slag ermee voor ons kerst etentje.

Prettige feestdagen,
En nogmaals mijn dank is groot.

Groetjes van Ellen

Reply
Jan Scherders 23 december 2023 - 12:49

Dank je, Ellen. Toevallig was ik van plan om morgen, op Kerstavond, ook weer eens Chinese fondue te doen.
En dan een andere soep pasta uit te proberen. Ik zal dan volgende week er wat over vertellen.
Eet smakelijk !!

Reply

Leave a Comment