Chili con carne Britse stijl

by Jan Scherders

Chili con carne Britse stijl heb ik deze chili con carne maar genoemd. De Britse chili is meestal pittig en niet zo’n slappe hap zoals je hier in Nederland vaak ziet.

Ik eet al tientallen jaren chili con carne, en enkele jaren geleden stuitte ik online op een artikel in Britse krant The Guardian  dat ging over How to cook perfect chilli con carne. Sindsdien ben ik de verschillende versies van chili con carne eens aan het uitproberen. Want chili con carne maakte ooit een toch vanuit Mexico en kwam na allerlei omzwervingen onder andere in Europa terecht.

Chili con carne Britse stijl, wat is dat ?

Zelf ben ik wel een fan van de Britse versie met rundergehakt en met een echt pittige saus. Dat is daar al jarenlang pub food dacht ik. De meeste Nederlanders houden denk ik van wat mildere smaken. Deze Britse chili heeft bijna altijd de volgende ingrediënten:

  • rundergehakt, eventueel half-om-half gehakt
  • runderbouillon en tomaten voor de saus
  • kidneybonen
  • chilipoeder of cayenne poeder, eventueel aangevuld met verse of gedroogde pepers, mogelijk ook Tabasco of zo
  • gemalen komijn, oregano, laurierblad
  • Sommigen doen er wat speciale ingrediënten in zoals chocola of koffie. En een rode paprika is ook heel populair

Daarnaast zijn toppings belangrijk voor een goede chili con carne. Denk aan zure room, yoghurt, geraspte kaas, een verse salsa, of een salade van avocado, tomaat, ui en limoen. Eventueel wat tortilla chips. Voor meer topping ideetjes lees How to eat chili con carne.

Het recept

Onderstaand recept is ongeveer het recept zoals ik het zelf al heel lang maak en is een soort basis chili waar je naar eigen lust mee kunt experimenteren door allerlei speciale ingredienten toe te voegen, minder of vooral meer pittig maken, leuke toppings erbij, etc. Maar dit is wel zo’n beetje de Britse chili con carne die de Engelsen maken en waar ik een fan van ben 🙂

Chili con carne

Gang: Hoofdgercht
Keuken: Wereldkeuken
Porties: 3 -4
Auteur: janscherders

Ingrediënten

  • 500 gr rundergehakt
  • 1 el olie
  • 1 ui fijngehakt
  • 1 winterpeen in kleine stukjes
  • 3 tenen knoflook uitgeperst
  • 1/2 stengel bleekselderij
  • 1 rode paprika in stukjes
  • 2 rode pepers in kleine ringetjes
  • 1 tl rood chili poeder of cayenne
  • 2 tsp paprika poeder
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl suiker
  • 1 laurierblad
  • 1 blik tomatenblokjes 400 ml
  • 2 el tomatenpuree of een blikje van 70 gr
  • 300 ml runderbouillon
  • 1 blik kidney beans 400 ml
  • zout en peper

Instructies

  • Verhit de olie in een braadpan op middelhoog vuur en fruit hierin de groeten (uien, peen, bleekselderij) circa een kwartier en op het laatst ook de knoflook.
  • Verhit ondertussen een andere pan en als de pan echt heet is, voeg dan het gehakt toe en bak het onder voortdurend omscheppen totdat het rul en lichtbruin is (de pan moet echt mega heet zijn, het gehakt mag niet koken maar moet bakken)
  • Gooi nu de groenten bij het gehakt en voeg ook de knoflook, de chilies, chili poeder, de paprika, komijn, oregano, en het paprika poeder toe. Schep alles door mekaar en laat een minuut of vijf bakken. Voeg ook zout en peper toe.
  • Voeg nu de tomatenpuree toe en laat even meebakken en dan het blik tomaten, weer even bakken, en dan de hete bouillon. Voeg ook de suiker en het laurierblad toe. En laat alles een drie kwartier op zacht vuur pruttelen. Doe er dan de kidney bonen bij en laat die een minuut of 10 mee warmen.
  • Serveer met bijvoorbeeld zure room en geraspte kaas, of met andere leuke toppings

 

 

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment