Chettinad Kip – Pittige kip curry uit Zuid-India

by Jan Scherders
Chettinad Kip

Chettinad kip maak je door drumsticks in een zelfgemaakte curry pasta met o.a. geraspte kokos te bakken. Resultaat is een pittig en zeer smaakvol gerecht.

Chettinad, een regio met een culinaire reputatie

Uit Zuid-India komen doorgaans (zeer) pittige gerechten. Dit beroemde kipgerecht komt uit de Chettinad regio in Zuid-India. Chettinad is dus een regio in Zuid-India (rondom de stad Chennai) en heeft een culinaire reputatie in India en zelfs daarbuiten. De gerechten zijn smaakvol en pittig door het gebruik van specerijen, chilipepers, kokos en curry blaadjes.

Kip Chettinad is een (zeer) pittig gerecht, zegt men. Dus laten we het er vooralsnog maar op houden dat dit gerecht enkel voor de echte liefhebbers is, en dat de mensen met de typisch Hollandse aversie tegen pittigheid dit gerecht overslaan. Maar mijn mening is dat dit gerecht weliswaar pittig is, maar zeker niet te pittig en absoluut smaakvol.

Iets over ingrediënten

In de meeste recepten worden curry blaadjes gebruikt, en de verkrijgbaarheid daarvan – althans verse blaadjes – is slecht. Bovendien is er niet echt een vervanger voor. Bij de toko’s waar ik kom hebben ze curry blaadjes in de diepvries (naast limoen en salam blaadjes) en dat werkt eigenlijk supers. Je haalt iedere keer wat blaadjes uit zo’n zakje en maakt je gerecht. Maar als je ze bij jouw toko niet kunt vinden dan laat je ze het beste weg en maakt het gerecht zonder curry blaadjes.

De verse kokosrasp maken mensen in India denk ik van een kokosnoot. Die zijn daar natuurlijk goed verkrijgbaar. Dus je kunt een kokos kopen en zelf kokos raspen. Alternatieven zijn om ingevroren kokosrasp bij de toko te kopen. Dat ligt daar in een zak in de vriezer. Of je kunt gedroogde kokosrasp gebruiken. Ik vind dat zeker een optie.

Dan de sambar uien. In Sambar gerechten worden vaak zilveruitjes toegevoegd en daarom heten die zilveruitjes in India ook wel Sambar uien. Het zijn dus verse zilveruitjes die je ook wel bij Boeuf Bourguignon gebruikt.  Dus vooral in de herfst en winterseizoen goed verkrijgbaar.

Recept voor kip Chettinad van Sinfully Spicy

Hier het kip Chettinad recept van Sinfully Spicy die meestal wel raad weet met pittige gerechten 😉 Ze is zelf het beste thuis in de keuken van Noord-India maar haar man studeerde een tijd in Chennai, een grote stad in de Chettinad regio en daar leerde ze Chettinad  kip maken.  Hier haar recept. Ik vond haar foto’s van deze Chettinad kip zo mooi dat ik ze “geleend”heb. Probeer dat zo min mogelijk te doen.

Je maakt het gerecht door de kip – meestal drumsticks – in een soort curry pasta te bakken. Omdat er verder niet heel veel vocht bij gaat is het een wat droger kip gerecht. Je maakt die curry pasta door eerst specerijen en vers geraspte kokos te roosteren en dan te mengen met wat water.

Je bakt dan de kip eerst aan op hoog vuur aan in een brouwsel van gehakte zilveruitjes, de curry pasta, tomatenblokjes , wat andere kruiden en specerijen en laat dan de kip op rustig op laag vuur garen. Hierdoor trekken alle smaken in de kip. Resultaat is een pittig maar ook buitengewoon smaakvol stukje kip.

Chettinad kip met citroen rijst
Chettinad kip met citroen rijst

Je eet de kip het beste met citroen rijst dan wel tomaten rijst. Of anders gewoon basmati rijst. En met je vingers 🙂 Je kunt ditzelfde recept ook gebruiken voor een gerecht met vis of lam.

Chettinad Kip – Pittige kip uit Zuid-India

Chettinad kip maak je door drumsticks in een zelfgemaakte curry pasta met o.a. geraspte kokos te bakken. Resultaat is een pittig en zeer smaakvol gerecht.
Porties: 3

Ingrediënten

Marinade (klein half uurtje)

  • 1 kilo kip drumsticks of kippendijen zonder vel
  • 1 el citroensap
  • 1 tl rood chili poeder
  • 1 tl zout

Voor de curry pasta (masala)

  • 1 1/2 el wit maanzaad
  • 1 tl venkelzaad
  • 2 tl korianderzaad
  • 1 1/2 tl komijnzaad
  • 5 kruidnagels
  • 10-12 gedroogde rode pepers
  • 4 hele groene kardemom alleen de pitjes
  • 1/2 cup vers geraspte kokos of gedroogde kokosrasp
  • 1/4 cup water

Voor de saus

  • 4 el mosterd olie of andere olie
  • 1/2 cup sambhar uien gehakt
  • stokje kaneel ik neem aan cassia bark
  • 1 1/2 tl kurkuma
  • 2 ster anijs
  • 1 1/2 tl rood chili poeder
  • 2 el geraspte knoflook
  • 2 el geraspte gember
  • 8-10 curry blaadjes
  • 1 cup tomaten gehakt
  • 3-5 Thaise groene pepers (of rawits) kleingehakt
  • zout naar smaak
  • 1 el citroensap

Garnering

  • vers geraspte kokos
  • gehakte korianderblaadjes

Instructies

  • Verhit wat water en laat daar de zilveruitjes een half uur in weken. Dan krijg je de velletjes er makkelijker af

Curry pasta maken

  • Rooster alle spices in een droge koekenpan (behalve de kokos) gedurende ongeveer 2 minuten op laag vuur – totdat je ze kunt ruiken. Schep uit de pan en laat in een kommetje even afkoelen
  • Voeg dan de kokos toe en rooster die, totdat de kokos licht verkleurt en begint uit te drogen. Schep dan alles uit de pan en laat afkoelen. Maal de spices en kokos fijn en meng met 1/4 cup water. Je hebt nu een curry pasta

De kip bakken

  • Neem nu een flinke pan en verwarm de olie op middelhoog vuur (mosterdolie moet beginnen te roken en die laat je dan eerst wat afkoelen voordat je weer verder verwarmt). Andere olie is ook prima. Voeg dan de gehakte ui toe en bak die zacht. Voeg dan de kaneel en de steranijs toe en bak die een halve minuut mee.
  • Dan kan ook de knoflook en gember erbij, de curry blaadjes en de curry pasta, en ook het chili poeder en de kurkuma. Bak een paar minuutjes
  • Nu zet je het vuur laag en voegt de tomaten toe, roer even alles door mekaar, en dan laat je het een klein kwartiertje pruttelen.
  • Voeg dan de gemarineerde kip en de groene pepers toe, en wat zout, schep alles door mekaar en zet het vuur hoog en bak drie minuten.
  • Zet dan het vuur laag, zet de deksel op de pan, en laat het gerecht drie kwartier garen (drumsticks hebben echt hun tijd nodig)

Gerecht afmaken en serveren

  • Doe dan het deksel van de pan, kontroleer of alles gaar is – laat anders het gerecht nog even garen – en zet dan het vuur uit. Meng nu wat citroensap door het gerecht en serveer. Garneer met koriander en geraspte kokos. Eet het met warme rijst

Notities

  • Een kilo drumsticks dat zijn 9-10 drumsticks. Ik reken drie drumsticks per persoon 
  • Verse curry blaadjes zijn bijna niet te krijgen. Gebruik curry blaadjes uit de diepvries en anders kun je ze beter weglaten en niet proberen te vervangen als je ze niet kunt vinden
  • Zilveruitjes kun je eventueel vervangen door sjalotjes of gehakte rode uien
  • Wat betreft de kokos, of zelf verse kokos raspen of verse kokosrasp uit de vriezer van de toko of gedroogde kokosrasp gebruiken

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment