Char Siu met chinese groenten

by Jan Scherders

Char Siu met chinese groenten, oftewel geroosterd varkens vlees met gewokte Chinese groenten. Dit gerecht was tijdenlang een topfavoriet bij afhalers.

NB Ken je bepaalde ingredienten niet dan kan mijn verhaaltje over de Belangrijkste ingrediënten voor Chinese gerechten je misschien verder helpen.

Favoriet gerecht in Chinese restaurants

Dit gerecht was tijdenlang een topfavoriet in de Chinese restaurants in USA maar neemt niet weg dat het nog steeds erg lekker is en ook tamelijk gezond. De basis is het geroosterde varkensvlees onder de naam Char Siu en dat ga je wokken met (Chinese) groenten. Lekker met witte rijst.

Bij Char Siu heb je een hoop mogelijkheden. Bij sommige toko’s kun je het vers kopen en dan hoef je het zelf niet te maken. Maar als je het zelf wilt maken heb je wederom een boel mogelijkheden, namelijk oven/grill of BBQ. En de marinade kun je weer zelf maken of kant-en-klaar kopen. Hier mijn artikel over zelf Char Siu maken.

Recept Char Siu met chinese groenten

Dan het gerecht waar het om gaat … ik heb het oorspronkelijke recept wat aangepast als het gaat om hoeveelheden. Volgens The Woks of Life was dit een recept voor 4 personen maar ik denk dat je het dubbele moet maken voor vier personen, dus ik heb hier het oorspronkelijke recept maar ik denk dat het voor 2 personen is.

Cha(r) Siu met chinese groenten

Porties: 2
Auteur: Woks of Life

Ingrediënten

  • 1 el olie
  • 1/2 tl verse gember fijngehakt
  • 2 knoflooktenen fijngehakt
  • 1/2 cup champignons in dunne plakjes
  • 1/4 cup rode paprika in dunne reepjes
  • 1/4 cup bamboescheuten afgespoeld
  • 1/4 cup water kastanjes afgespoeld en in plakjes
  • 1 el Shaoxing wijn
  • 250 gram Char Siu
  • 3-4 cups paksoi gesneden in stukken van 2x5 cm
  • 1 el soja saus
  • 1/2 tl zout
  • 1/4 tl suiker
  • 1/2 tl sesam olie
  • 1 tl oestersaus
  • versgemalen witte peper
  • 1 cup peultjes gewassen en de einde eraf gesneden
  • 1/2 cup hete kippenbouillon
  • 1 el maizena gemengd met 1 el water

Instructies

  • Was, snijd alle groenten en zet die klaar om te gaan wokken. Zorg ook dat je alle sausen klaar hebt staan want als je eenmaal aan het wokken bent moet het in hoog tempo gaan
  • Verhit je wolk op tamelijk hoog vuur en eenmaal heet voeg er een eetlepel olie aan toe. Laat die goed rondslingeren in je wok en voeg dan onmiddellijk de gember toe en bak die 5-10 seconden
  • Dan kan de knoflook erbij, en meteen ook de champignons en rode paprika. Roerbak 15 seconden en zet het vuur dan op zijn hoogst en voeg de bamboe scheuten, de waterkastanjes, de Shaoxing wijn toe en wok weer 10 seconden. Dan kan ook het vlees erbij en wok een halve minuut
  • Dan gaat de Bok Choy in de wok en roerbak alles 15 seconden. Dan de sojasaus, zout, suiker, sesam olie, oestersaus en de versgemalen peper. Roerbak weer 20 seconden
  • Voeg nu de Snow Peas toe, schep alles weer eens goed door mekaar, en giet er de bouillon bij en laat aan de kook komen. Voeg dan de helft van het maizena papje toe en bak 20 seconden en als de saus nog wat dun is voeg dan de rest van het maizena papje toe.
  • Check de smaak en voeg eventueel nog wat sojasaus, oestersaus of zout toe
  • Serveer met witte rijst

Notities

Gerecht voor 2 personen indien enige gerecht en 4 personen, als er nog meer gerechten bij de rijst worden geserveerd.

 

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment