Chana dahl met spicy tomaten prutje

by Jan Scherders

Chana Dahl is een bekend Indiaas dahl gerecht. Je kookt de dahl en bakt tegelijk een spicy tomaten prutje in een pannetje, voegt dat samen en klaar is kees.

Chana Dahl is een populair dahl gerecht

Chana dahl behoort bij het groepje dahl gerechten dat veel gegeten wordt in India. De bereiding van deze dahl is heel typisch voor dahl bereidingen: je kookt de dahl met wat water gaar en tegelijk bak je in een koekenpannetje ui, knoflook, tomaten en de nodige spices tot een soort tomaten prutje. Dat gaat bij de gekookte dahl en dat laat je nog even pruttelen.

Overigens, voor Chana Dahl geldt dat dit de naam van het gerecht is maar ook de naam van de erwten waarvan  het gerecht gemaakt wordt. Meer info over linzen, bonen en erwten vindt je door op de link te klikken.

Recept uit de Punjabi regio

Dit recept van VegrecipesofIndia is karakteristiek voor de Punjabi regio (Noord-India). Het is een zogenaamde Dahl Fry bereiding – dwz groenten en spices worden in een pannetje gebakken en dan aan de dahl toegevoegd.

Recept afdrukken
No ratings yet

Chana dahl

Porties: 3 -4

Ingrediënten

Om de dal te koken

  • 3/4 cup chana dal
  • 2 1/2 - 3 cups water
  • 1/2 tl gemalen kurkuma

De tempering (spicy prutje)

  • 2 middelgrote tomaten in blokjes
  • 1/2 cup ui fijn gesnipperd
  • 4-5 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 verse groene peper gehakt
  • 1/2 tl rood chilipoeder
  • 1 tl koriander poeder
  • 1/4 tl gemalen kurkuma
  • 3/4 tl komijnzaad
  • 1/2 tl garam masala
  • 1/2 tl amchoor poeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl gedroogde fenegriek blaadjes
  • snufje asafoetida
  • 2 el olie
  • zout naar smaak

Instructies

Dal koken

  • Week de chana dahl 1 uur in voldoende water. Giet dan de dahl af en doe in een pan met 2 1/2 tot 3 cups water. Voeg het kurkuma poeder toe, roer alles goed door mekaar en breng aan de kook. Zet het vuur uit als de dal zacht en gaar is (dat duurt circa 45-60 minuten).

De tempering

  • Neem een koekenpannetje en verhit daarin de olie. Voeg als eerste het komijnzaad toe en als dat begint te sputteren dan kan de knoflook erbij./ Bak die lichtbruin. Doe het hetzelfde met de uien.
  • Voeg nu de tomaten, gember en de groene peper toe, als ook de spices (kurkuma, chilipoeder, garam masala, asafoetida, amchoor en koriander poeder). Roer alles door mekaar en bak de tomaten zacht. Voeg dan fenegriek blaadjes toe en roer door mekaar.
  • Giet nu dit spicy tomaten prutje bij de dal en voeg zout toe. Roer alles door mekaar en laat nog 6-8 minuten pruttelen. De dal is nu niet dun en niet dik, het moet een gemiddelde consistentie zijn. Als de dahl te dik is kun je een beetje water toevoegen.
  • Serveer met rijst of brood (naan bijvoorbeeld)

Notities

Zie voor nadere uitleg van de ingrediënten mijn verhaaltje over Ingredienten voor de Indiase Keuken
In India wordt dahl heel vaak met de snelkookpan gemaakt. Voor bereidingen met een gewone pan wordt meestal 1 cup extra water geadviseerd. Ik doe dat nooit, als ik de dahl te dik vind dan voeg ik na het koken wel wat water toe.

Voor meer leuke Dahl recepten zie mijn Indiase Dahl is de vleesvervanger bij uitstek

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept