Caesar salade met kip

by Jan Scherders

Als je op zoek bent naar manieren om iets met je overgebleven kip te doen dan is een Caesar salade met kip een prima manier.

Caesar salade, dankbaar recept voor (overgebleven) kip

De Caesar salad werd bedacht door de Italiaan Cesare Cardini die in het begin van de vorige eeuw naar de Verenigde Staten emigreerde en daar een aantal restaurants had. De originele Caesar salade bevatte geen kip maar het wordt inmiddels zo vaak met kip gemaakt dat denk ik bijna niemand meer weet wat het origineel was.

Dit recept voor een Caesar salade met kip maak ik meestal als ik de dag ervoor een kip heb gebraden of een bouillon heb gemaakt met een soepkip ofzo. Als ik dus iets leuks wil doen met overgebleven kip. En zeker in de zomer ligt er (baby) romaine sla in de supermarkten en dan is deze salade een heerlijke manier om iets met je gare kip te doen. Dan is het een kwestie van wat brood in blokjes snijden, daar croutons van maken, een dressing maken en je salade samenstellen.

Overigens, ik heb wel in het recept aangegeven wat je moet doen als je geen overgebleven kip hebt. Dan gewoon wat kipfilets pocheren en dan ben je der ook. In de zomer kun je natuurlijk ook wat kip grillen op de BBQ en dan met wat romaine sla, croutons en onderstaande dressing een prima zomerse maaltijd maken 🙂

Caesar salade dressing

Ik heb voor de dressing o.a. naar dit recept gekeken. Omdat kennelijk veel mensen de smaak van ansjovis nogal sterk vinden is men in dit recept (en de meeste Amerikaanse recepten) nogal terughoudend met het toevoegen van ansjovis. Maar de originele Caesar salade werd met rijkelijk ansjovis gemaakt. Denk aan een eetlepel per persoon.

Dus met weinig of geen ansjovis is het simpelweg geen Caesar salade meer en kun je beter wat anders eten. Dus zie de hoeveelheid ansjovis in onderstaand recept als “de gulden middenweg’. Maar als je van ansjovis houdt mag je ook rustig een blikje ansjovis in de dressing doen 😉

Overigens, in de Nederlandse supermarkten is tegenwoordig ansjovispasta te vinden. Dat is wel heel makkelijk als je maar weinig nodig hebt, hoef je geen blikje open te maken. En dat is oa ook bij het maken van remouladesaus heel mooi.

Caesar salade met kip, een maaltijdsalade

Wat mij betreft heb je met deze salade een prima maaltijd. Je kunt als je wilt het natuurlijk nog verder opleuken, met wat hardgekookte eieren, cherry tomaatjes en/of wat uitgebakken bacon. Maar ik vind het zo prima. Dit recept laat zich ook makkelijk voor 1 – 2 personen maken, gewoon de hoeveelheden aanpassen en wat minder dressing maken.

Houdt je van de een maaltijdsalade waarbij kip en een dressing met ansjovis de hoofdrol spelen? Kijk dan ook eens naar mijn maaltijdsalade met kip, andijvie en ansjovis. Erg smakelijk in mijn ogen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Caesar salade met (overgebleven) kip

Als je op zoek bent naar manieren om iets met je overgebleven kip te doen dan is een Caesar salade met kip een prima manier.  
Porties: 4

Ingrediënten

  • 600 gram gaar kippenvlees zie Instructies voor de bereiding
  • 1 ciabatta brood (of ander korstig witbrood) voor de croutons
  • 4 baby romaine struikjes

Caesar dressing

  • 250 ml (zelfgemaakte) mayonaise of vervang een deel van de mayonaise door yoghurt
  • 2 tenen knoflook uitgeperst
  • 3 ansjovis filets of 2-3 theelepels ansjovispasta
  • 2 el citroensap
  • 1 tl Dijon mosterd
  • paar scheutjes Worcestershire sauce
  • 60 gram geraspte Parmezaanse kaas ongeveer 125 ml
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Ik ga er bij dit recept vanuit dat je ruim een pond gaar kippenvlees hebt. Dat kan zijn doordat je bouillon getrokken hebt van een soepkip of een kip gebraden hebt. Anders vier kipfilets in een liter kokend water met een bouillonblokje leggen. En dan een klein half uur laten staan. Dan is het kippenvlees gaar. Laat het afkoelen en scheur het in stukjes.  
  • Neem een ciabatta brood of een ander rustiek brood en snijd er flinke blokjes van. Je kunt nu de blokjes brood besprenkelen met wat olie en op 180 graden (hete lucht) in een kleine 10 minuten bruin bakken in de oven. Of met een paar eetlepels olie in de pan.
  • Maak de dressing door de ansjovis tot een pasta te prakken, vervolgend uitgeperste teentjes knoflook en de rest erbij en alles goed mengen. Je kunt ook de helft van de Parmezaanse kaas in de dressing doen en de rest in krullen over de salade schaven. Vind ik zelf wel leuk.
    De dressing moet een beetje als yoghurt zijn, dus niet lobbig. Verdun eventueel met een beetje water.
  • Nu kun je de romaine struikjes in stukken scheuren, met de dressing mengen en dan strooi je er de kip en croutons overheen.

Notities

De originele Caesar salade werd met rijkelijk ansjovis gemaakt. Denk aan een eetlepel per persoon. Maar omdat veel mensen de smaak van ansjovis nogal sterk vinden is men in veel (Amerikaanse) recepten nogal terughoudend met het toevoegen van ansjovis. Maar met weinig of geen ansjovis is het simpelweg geen Caesar salade meer en kun je beter wat anders eten. Dus als je van ansjovis houdt mag je ook rustig een blikje ansjovis in de dressing doen 😉

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept