Butter Chicken – Murgh Makhani

by Jan Scherders
Butter Chicken - Murgh Makhani

Indiase Butter Chicken. Gemarineerde stukjes kip worden geroosterd en in een romige tomatensaus geserveerd.

Zijn Butter Chicken en Kip Tikka Masala hetzelfde ?

Indiase butter chicken wordt in India Murgh makhani genoemd, en wij noemen het boterkip. Wereldwijd behoren butter chicken en Tikka Masala tot de populairste gerechten in de Indiase restaurants.

Indiase butter chicken is een boterzacht, romig kipgerecht en sommigen zeggen dat het eigenlijk hetzelfde is als Tikka Masala, anderen zeggen van niet. Rick Stein vindt van wel en zijn recept volgen we nu.

… the practice of marinating chicken in spiced yoghurt an cooking it in the intense dry heat of a tandoor, then adding a delicious sauce of slow-cooked garlic an ginger with chilli, coriander, cinnamon, tomato, cream and a paste of cashew and pumpkin seeds, is an Amritsar classic.

Aldus Rick Stein in zijn prachtige kookboek India. Ik weet niet precies wat er zo bijzonder is aan dit recept, het is tamelijk mild gekruid maar het heeft echt een unieke en heerlijke smaak. Deze Butter Chicken met deze geweldige smaken ga je niet snel in een Indiaas restaurant in Nederland vinden. Dus maakt het zelf met het recept van Rick Stein 🙂

Butter Chicken – Murgh Makhani

Indiase Butter Chicken. Gemarineerde stukjes kip worden geroosterd en in een romige tomatensaus geserveerd.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indiaas
Porties: 4

Ingrediënten

Voor de eerste marinade

  • 4 flinke kippenfilets in flinke blokjes gesneden
  • Sap van 2 limoenen
  • 1 tl Kashmiri chili poeder of anders paprika
  • 1 tl zout

Voor de tweede marinade

  • 50 gr yoghurt
  • 50 gr slagroom
  • 4 tenen knoflook grof gehakt
  • 5 cm verse gember grof gehakt
  • 1 tl garam masala
  • 1 tl kurkuma
  • 3/4 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl beetroot powder ik heb paar druppels Jo-La kleur rood toegevoegd – Optioneel

Voor de saus

  • 50 gr ghee
  • 5 tenen knoflook fijngehakt
  • 5 cm verse gember fijngehakt
  • 400 gr tomaten passata
  • 1/2 tl kashmiri chili poeder of anders paprika met een snufje cayenne
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl garam masala
  • 1 tl dessiccated coconut geraspte kokos
  • 1 1/2 tl zout
  • 200 ml water
  • 25 gr cashew noten
  • 25 gr pompoen pitten
  • 2 el kokend water
  • 1 el fenegriek blaadjes
  • 1/2 tl basterdsuiker
  • 45 ml slagroom

Voor de afwerking

  • Snufje chat masala
  • gehakte koriander blaadjes
  • 3 cm gember julienne

Instructies

Marineren (dagdeel)

  • Doe de stukken kip in een grote kom. Meng het limoensap, het chili poeder en het zout en smeer de stukken kip daarmee in en meng alles goed. Zet de kip een uur in de koelkast
  • Doe alle ingrediënten voor de tweede marinade in een keukenmachine en maak daar een gladde pasta van. Voeg dat dan bij de kip en meng alles goed door mekaar. Bedek de kom met een stuk huishoudfolie en zet weer in de koelkast voor zo’n 4 uur (je kunt ook alles in een diepvrieszak mengen en dan wegleggen)

Roosteren van de kip

  • Verwarm de oven voor op 240 graden. Rijg de stukjes kip aan licht geoliede metalen prikkers (maar zorg dat er wat ruimte is tussen de stukjes vlees). Leg de stukjes kip dan op een braadslede (zodat de kip niet in contact met de braadslede komt). Of leg de kip op een draadrek en leg dat op de braadslede. Rooster de kip een kwartier (ze moeten licht aangebraden zijn maar niet gaar gebakken want het garen doe je in de saus). Je kunt dit overigens ook prima op een BBQ doen in de zomer

De saus maken

  • Terwijl de kip in de oven zit kun je de saus gaan maken. Verwarm de ghee in een zware sauspan op middelhoog vuur. Voeg dan de knoflook en gember toe en bak een minuutje. Giet er dan de tomaten passata bij en laat die 5 minuten pruttelen.
  • Voeg dan alle spices erbij, de kokosvlokken, het zout en 100 ml water en laat dat weer 10 minuten pruttelen. Neem ondertussen een vijzel of een mini keukenmachine en maak een pasta van de cashew noten, de pompoen pitten en een paar eetlepels kokend water. Doe dit bij de saus

Afmaken van het gerecht

  • Voeg de kip toe aan de saus, alsmede 100 ml warm water, roer alles goed door mekaar en laat dat weer 10 minuten pruttelen. De kip moet nu gaar zijn en roer er dan wat fenegriek blaadjes doorheen, de suiker en de room en laat het gerecht twee minuten doorwarmen
  • Bestrooi het gerecht nu met chat masala, en garneer met de koriander blaadjes en de gember.

Notities

Rick Stein voegt wat beetrood poeder toe bij de marinade. Anders krijgt de kip niet die leuke rode kleur. Ik heb in plaats daarvan paar druppels Jo-La toegevoegd. Dat is een flesje met food colouring wat bij de meeste toko’s te vinden is. Anders misschien Dr. Oetker ?

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment