Deze broccolisoep is een eenvoudige soep met pure smaken. Behalve ui, knoflook, broccoli en aardappel zorgt scherpe cheddar voor veel smaak.
Soep maken met overgebleven kaas
Vaak vind ik een nieuwe soep omdat ik iets wil met overgebleven groente of kaas. Eerder vond ik op die manier een broccoli soep met blauwe kaas. In dit geval had ik een stuk cheddar kaas in de koelkast liggen dat hoognodig gebruikt moest worden.
En ik vond ook nu weer diverse broccoli soepen. Vaak worden die extra romig gemaakt door bloem en room aan de soep toe te voegen. De broccolisoep van Cookie en Kate sprak mij aan, omdat naast de broccoli en cheddar alleen wat ui, knoflook en wat blokjes aardappel worden toegevoegd. Pas later realiseerde ik me dat de sharp cheddar cheese die in het oorspronkelijke recept werd aanbevolen waarschijnlijk iets anders is dan het stukje cheddar kaas dat ik in de koelkast had liggen.
En dat ben ik maar eens uit gaan zoeken. Hier volgen mijn bevindingen, maar ik kan u alvast wel verklappen dat als je deze broccoli soep met deze scherpe (!) cheddar kaas maakt dat je dan echt een super lekker soepje op tafel zet. En als je dan de broccoli koopt als die in de aanbieding is dan heb je voor heel weinig geld een pan lekkere soep.
Verschillende soorten Cheddar kaas
We kennen allemaal die driehoekige, oranjekleurige stukjes Cheddar kaas die bij de supermarkt liggen. En die oranje plakjes die je op een hamburger kunt leggen. Maar als ik soep met cheddar kaas maak loop ik regelmatig tegen de omschrijving “sharp cheddar cheese” of “extra sharp cheddar cheese”. En ik was eens benieuwd of je dan meerdere soorten cheddar kaas hebt. De kaasboer bij ons op de markt wist me te vertellen dat dat inderdaad zo is en dat ben ik toch maar eens wat verder uit gaan zoeken.
Eerst even die plakjes. Als je op de voorkant of achterkant van de verpakking kijkt dan kom je erachter dat het eigenlijk “cheddar style” is, dus geen echte cheddar kaas. Als jouw burger toch goed smaakt hoef je dat natuurlijk niet erg te vinden, maar weet dat je geen cheddar kaas op je burger legt.
Dan de echte cheddar kaas. De kleur van Cheddar is ergens tussen lichtgeel en oranje. Oorspronkelijk werd Cheddar kaas in het Engelse plaatsje Cheddar gemaakt. En het gras dat de koeien daar aten zorgde ervoor dat de kaas een oranje kleur kreeg. Die oranje kleur wordt nu verkregen door het toevoegen van kleurstoffen (anatto). Maar die oranjekleur zegt weinig over smaak, rijpingstijd, etc. Het is simpelweg een kleurtje. Zonder die kleurstof ziet cheddar eruit als op onderstaand plaatje.

Het meest bepalend voor de cheddar kaas is de typische manier waarop cheddar kaas gemaakt wordt (cheddaring genoemd). Daarnaast is de rijpingstijd van de kaas bepalend voor de smaak.
Cheddar is usually sold as mild, medium, mature, extra mature or vintage.
Een jonge kaas geeft een milde smaak en een hele oude kaas geeft een extra scherpe smaak. Denk bij een jonge cheddar aan een rijpingstijd van minimaal 2-3 maanden, denk bij een medium cheddar aan enkele maanden meer en bij een mature cheddar (scherpe cheddar) aan circa een jaar rijpingstijd en een extra mature of vintage cheddar aan zo’n 18-24 maanden.
In het verhaal Cheddar; maar dan de echte op de website Lekker Tafelen zeggen ze dit over die rijpingstijd.
- Jonge cheddar, ook wel mild cheddar genoemd, heeft een licht romige smaak en een zachte textuur. Het is prima geschikt voor het maken van smeuïge mac & cheese of als ‘cheese’ op een cheeseburger.
- Voor degenen die van een wat sterkere smaak houden, biedt scherpe cheddar de juiste balans tussen pittigheid en romigheid. Die kaas is ideaal om te raspen over pasta’s, of om zo van te genieten, met een lekker glas rode wijn.
- De extra scherpe variant, ook wel vintage cheddar genoemd, is de meest pittige. Met zijn intense smaak en kruimelige textuur is dit type kaas perfect om te serveren op een (Engels) kaasplateau of om te verwerken in hartige gerechten waarbij de kaas best duidelijk geproefd mag worden.
Mij lijkt dat de cheddar die je bijvoorbeeld bij AH in het schap vindt qua rijpingstijd een beetje aan de jonge kant is (getuige hun aanduiding op de verpakking). Als het gaat om smaak aan soep toevoegen dan is dit volgens mij niet de kaas die je moet hebben. Maar wel prima voor in de macaroni of om voor plakjes kaas op een burger te gebruiken (en dus heel wat beter dan voorverpakte plakjes).

Als je deze broccolisoep wil maken ga dan op zoek naar scherpe cheddar (ongeveer een jaar rijping) of eventueel de extra scherpe cheddar (Vintage Cheddar). De tamelijk jonge kaas is niet wat je moet hebben.

Voor extra scherpe cheddar komt je uit bij de zogenaamde vintage cheddar. Denk dan aan een rijpingstijd van 18 tot en 24 maanden. Door de rijpingstijd te verlengen kan de kaas meer diepte en breedte van smaak ontwikkelen, wat resulteert in een levendigere en nootachtige cheddar met een drogere, hardere body.
Hoe schil je een broccoli steel?
In deze soep gebruik je niet alleen de roosjes maar ook die dikke stelen van de broccoli struikjes. Maar die moet je wel even schillen. Hieronder laat een mevrouw zien hoe je dat doet.
Broccolisoep met scherpe cheddar kaas
Als je het oorspronkelijke recept volgt dan eindig je met drie liter soep. Dat is misschien wat veel maar de soep laat zich goed invriezen. En het is echt een lekkere soep, dus niks mis mee al je wat meer maakt. Maar ik geef in het recept aan hoe je ruim anderhalve liter soep maakt.
Verder heb ik de soep wat vereenvoudigd. Ik kook alle broccoli roosjes en stelen en pureer daarna de soep. Dus geen broccoli roosjes als garnituur. Ik vind dat persoonlijk niet zo lekker.
Je kunt deze soep met zelfgemaakte groentebouillon of kippenbouillon maken, je kunt ook water met een groentebouillonblok in de pan doen. In het oorspronkelijke recept werd alleen water toegevoegd. Ik ben daar niet zo’n fan van, ik vind dat een groentesoep dan heel snel naar gekookte groenten smaakt.
Als je de soep serveert en je hebt nog wat geraspte cheddar kaas over dan kun je dat op tafel zetten voor de liefhebbers. Voor mijn gevoel is de soep al prima op smaak en ik vind dat niet echt nodig.
Broccolisoep met scherpe cheddar kaas
Ingrediënten
- 3 el ongezouten boter
- 2 middelgrote uien fijngesnipperd
- 6 knoflookteentjes gepeld en geplet
- ½ tl chilivlokken
- 3 struiken broccoli zie Notities
- 350 gram (beetje) kruimige aardappelen geschild en in blokjes
- 1,5 liter groentebouillon of kippenbouillon of water met 1-2 groentebouillon blokjes
- 125 – 150 gram scherpe Cheddar kaas geraspt
- zout en peper
- gehakte bieslook optioneel, voor garnering
Instructies
- Hak de dikke stelen van de struikjes. Snijd de onderkant van de dikke stelen. Schil de dikke stelen en hak die dan in stukken. Snijd dan de roosjes van de steeltjes. Dan heb je de roosjes en de (dikke) stelen in stukjes.
- Verhit de boter in een kookpan en voeg de uien, knoflook en de chilivlokken toe. Voeg een snuf zout en flink wat versgemalen zwarte peper toe. Fruit de uien op matig vuur tot ze zacht en goudgeel zijn.
- Voeg dan de blokjes aardappel en de broccoli toe aan de pan, giet er de bouillon (of water met twee bouillonblokken) bij en breng aan de kook. Zet dan het vuur lager en laat de groenten met de deksel op de pan in een klein half uur gaar koken.
- Als de groenten gaar zijn pureer je de soep pureer je de soep. Dat gaat het beste met een blender, gebruik anders een staafmixer.
- Roer nu de geraspte cheddar kaas door de soep. Proef en breng op smaak. De kaas voegt ook al behoorlijk wat zout toe, dus eerst proeven. Mijn ervaring is dat als je water en een paar bouillonblokken in de pan hebt gedaan, dat je dan geen extra zout meer hoeft toe te voegen. Als je groentebouillon of kippenbouillon hebt toegevoegd dan wel met zout op smaak brengen.
- Deze soep is enkele dagen houdbaar in de koelkast en laat zich goed invriezen.