Broccolisoep met blauwe kaas

by Jan Scherders
Broccolisoep met blauwe kaas

Deze broccolisoep met blauwe kaas is zacht van smaak, en krijgt door de blauwe kaas toch een licht pikante en kruidige smaak.

Broccolisoep met blauwe kaas!?

Ik vind vaak leuke recepten omdat ik op zoek ben naar iets wat ik kan maken met een bepaald ingredient. In dit geval wilde ik weten wat voor leuks ik met een stukje blauwe kaas kon maken en toen dook deze Broccoli soup with stilton op. Dit recept heeft op BBC Good Food al honderden top beoordelingen gekregen (5 sterren) en ik heb deze soep al vaak met genoegen gegeten. En niet in het minst door de toevoeging van de blauwe kaas!!

Soepen met bloemkool of broccoli doen het altijd heel goed in combinatie met kaas. Zo ook deze broccoli soep. Nu is Stilton een soort blauwe kaas wat je hier minder vaak ziet maar zeer goed te vervangen door een andere blauwe kaas, bijvoorbeeld Gorgonzola.

Als je deze soep maakt volgens onderstaand recept dan heb je bijna twee liter soep.

Broccolisoep met blauwe kaas

Deze broccolisoep met blauwe kaas is zacht van smaak, en krijgt door de blauwe kaas toch een licht pikante en kruidige smaak.
Gang: Soep, Voorgerecht
Keuken: Wereldkeuken
Porties: 6
Auteur: janscherders

Ingrediënten

  • 2 el olie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 struik broccoli gebruik alles voor de soep, dus ook de steel
  • 1 steel bleekselderij in stukje gesneden
  • 1 prei in ringen genseden
  • 1 aardappel geschild en in blokjes
  • 1 klontje boter
  • 1 liter lichte kippenbouillon of groentebouillon
  • 140 gr blauwe kaas (Stilton bijvoorbeeld) verbrokkeld
  • peper en zout

Instructies

  • Verhit de olie in een kookpan en voeg de uien toe. Bak ze op middelhoog vuur zacht.
  • Voeg dan de bleekselderij,prei, aardappel en een klontje boter toe en laat de groenten met de deksel op de pan 5 minuten zweten.
  • Giet dan de bouillon in de pan en de stukjes van de steel van de broccoli. Kook 10-15 minuten totdat alle groenten gaar zijn. Voeg dan de rest van de broccoli toe en kook nog 5 minuten.
  • Neem een staafmixer en pureer de soep. Proef en breng op smaak met zout.
  • Het leukst is om in ieder bord wat kaas te brokkelen, daar de soep overheen en dan een paar flinke draaien met de pepermolen.

 

Dit vind je misschien ook leuk

2 comments

Wilma van der Giessen 28 januari 2022 - 17:07

Lekker met toast uit de oven ernaast ( Jeroen Meus)

Reply
Wilma van der Giessen 28 januari 2022 - 17:16

en knapperige bacon

Reply

Leave a Comment