Bouillon voor een Chinese Fondue

by Jan Scherders

Bouillon voor een Chinese Fondue is makkelijk te maken. Hier het recept voor het maken van een rijke, heldere bouillon.

Thuis een Chinese fondue maken

Tientallen jaren geleden heb ik een maand door China gereisd en daar kennis gemaakt met hot pot, wat in Nederland vaak Chinese fondue wordt genoemd. En een aantal jaar geleden ben ik gaan uitzoeken hoe je dat thuis kunt doen. Daarbij heb ik vooral veel gehad aan het Chinese Hot Pot e-Cookbook van China Sichuan Food.

De basis voor een Chinese fondue is een pan soep, de hot pot soep. Vervolgens ga je kip, vis, vlees, groenten, noedels in deze soep garen. En dan schep je alles in je eigen kom en voegt daar naar smaak allerlei sausjes aan toe. Als je zo’n Hot Pot avond leuk lijkt en je bent je weg nog aan het zoeken, dan heb je hier een overzicht van mijn verhaaltjes. Al deze verhaaltjes staan op mijn pagina over Chinese fondue.

Er zijn een heleboel soorten Chinese fondue. Het verschil zit hem vooral in de regio gebonden recepturen voor de Hot Pot soep. De Szechuan Hot Pot is er daar één van, en wellicht de meest beroemde. In dit verhaal geef ik wat mogelijkheden voor het maken van een bouillon voor een Chinese fondue.

Bouillon voor Chinese fondue

Als je een Chinese fondue gaat maken dan is de eerste stap eigenlijk om de soep voor de fondue te maken. Daarbij wordt meestal een (kant-en-klare) soep pasta aan water of bouillon toegevoegd. Ik ben een voorstander van bouillon.

In verreweg de meeste Chinese hot pot verhalen wordt een heldere bouillon gebruikt. En dan de alledaagse heldere Chinese bouillon of de Chinese kippenbouillon. Alleen Fuchsia Dunlop zegt in haar hot pot verhaal dat ze bouillon maakt van runderbotten en varkensbotten.

In mijn verhaal over Chinese bouillon geef ik zowel een recept voor de alledaagse Chinese bouillon als de Chinese kippenbouillon. Je kunt dan kiezen wat je het beste past. Ik maak met enige regelmaat een grote pan Chinese bouillon voor het maken van allerlei soepen, soms de alledaagse en soms de kippenbouillon.

Inmiddels heb ik een “eigen manier” van bouillon maken voor Chinese Fondue. En dat doe ik met krabbetjes (platte varkensribben) en kippenvleugels. Ik doe dan een pond krabbetjes en een pond kippenvleugels in de pan en giet er 3 liter koud water bij. Tegen de kook aanbrengen, vuur laag zetten en dan twee uur de bouillon zonder deksel op de pan laten trekken. Vervolgens haal ik de kip uit de pan en laat afkoelen, idem voor de krabbetjes en dan snijd ik het varkensvlees van de ribben.

Ik heb dan zo’n 2,5 liter bouillon. Anderhalve liter gaat in de pan voor de Chinese fondue en de andere liter kun je warm houden voor het bijvullen van de hot pot pan (of eventueel invriezen). Het goede nieuws is dat die gare kippenvleugels en dat gare varkensvlees prima smaken bij de hot pot.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment