Barbacoa maken is heel makkelijk

by Jan Scherders
Barbacoa Bowl

Beef Barbacoa is Mexicaans stoofvlees, dat met een speciale saus urenlang wordt gegaard. Je kunt het makkelijk in een slow-cooker bereiden.

Geschiedenis Beef Barbacoa

Sommige gerechten hebben een lange en interessante historie. Het woord Barbacoa is een soort voorloper van ons woord barbecue 🙂

Traditionally, barbacoa is a preparation of meat (usually sheep, goat, or beef) that is steam cooked in an underground oven until very tender and succulent. Today the term is also sometimes used for a similar preparation made on a stove top or in a slow cooker.

Our English term barbecue comes from Caribbean Indian word barbacoa, but despite their common origins, these two words do not denote the same thing. Barbecue involves cooking food over a grill, while barbacoa is a steaming/baking process.

In de praktijk gaat het om groot stuk taai rundvlees (schouder, borst) dat met een speciale saus urenlang wordt gegaard. Dat kan in een slow-cooker en dat kan op het fornuis of in de oven. De bedoeling is dat je draadjesvlees hebt op het eind.

Wat is de meest makkelijke manier om Beef Barbacoa te maken?

De meest eenvoudige variant om Beef Barbacoa is eigenlijk heel simpel: je snijdt het rundvlees (sukade of klapstuk) in flinke blokjes (ca 5 cm gesneden) en dan wordt het tezamen met alle andere ingrediënten in  een gietijzeren pan of slow-cooker gedaan en je laat het gerecht dan zo’n  6 uur garen (een gewone pan), maar minstens 4 uur. Of 8 uur in de  slow-cooker.

Eigenlijk is naast het vlees de saus het belangrijkste. Bepalend voor de saus is de toevoeging van sinaasappel- of limoensap en wat azijn. Dat zuur helpt om er draadjesvlees van te maken. Want eigenlijk is Beef Barbacoa qua bereiding niet zo heel veel anders dan hachee of zoervleisj. En omdat je best een flink stuk vlees in de pan doet is het wel handig dat je het ook kunt invriezen (want je eet misschien niet alles in één keer op).

Verder wordt er  ui, knoflook, gedroogde oregano en gemalen komijn toegevoegd. Soms ook laurierblad. En daarnaast zijn pepers natuurlijk belangrijk voor Beef Barbacoa. In de meeste moderne recepten wordt Chipotle in Adobo saus gebruikt. Een potje dat je in veel winkels kunt kopen.

Chipotle in adobo saus

Zoals ik het zie kun je op deze manier de pittigheid regelen: Een heel blikje (La Costena) voor pittig, vier eetlepels met op iedere eetlepel een Chipotle peper en wat saus voor gemiddeld pittig, en twee tweelepels Chipotle pepers in Adobo saus voor mild pittig. Dan kun je altijd nog wat verse groene Jalapeño pepers snipperen en die als een topping voor de liefhebbers op tafel zetten.

Als je het voor de eerste keer maakt misschien met een half blikje Chipotle in adobo saus (La Costena) beginnen. In het recept heb ik dat aangehouden. Je zou ook kunnen zeggen één blikje van La Morena voor mild pittig en twee blikjes La Morena (oftewel 1 blikje La Costena) voor wat pittiger.

NB Ik gebruik meestal de blikjes Chipotle in adobo saus van La Costena, bij de toko te koop. Ik zag laatst dat er (inmiddels) ook blikjes Chipotle in Adobo saus in de supermarkt staan. Die zijn van het merk La Morena. En in die blikjes hebben de helft van de netto inhoud van een blikje La Costena. 

Meer of minder pittig?

In sommige (Amerikaanse) recepten wordt naast de Chipotle in Adobo saus wel een blikje diced green peppers aan de pan toegevoegd. Daar zitten heel milde Anaheim pepers in en die zijn veel milder dan bijvoorbeeld Jalapeño pepers. Ik moet eerlijk bekennen dat ik in eerste instantie dacht dat ik er ook zo’n blikje gehakte Jalapeño pepers bij kon doen, maar toen eindigde ik toch met een (erg) pittige Beef Barbacoa 😉 Ik houd daarvan maar het is voor de meeste mensen denk ik wel echt over the top.

Wat je ook wel ziet is dat er gedroogde Mexicaanse pepers worden geroosterd en geweekt en die worden dan ook aan de saus toegevoegd. Zie mijn opmerkingen in het recept. Dat kan best goed werken want de meeste Mexicaanse pepers (zoals Ancho pepers en Guajillo pepers) voegen veel smaak toe maar zijn erg mild.

En hoe eet je Beef Barbacoa?

Het wordt vaak als een vulling van (mais) tortilla’s gegeten. En bijvoorbeeld met wat ui ringetjes, korianderblaadjes, partjes avocado, radijsjes, wat feta kaas, salsa, limoenpartjes en eventueel wat verse Jalapeño pepers in stukjes gesneden (of uit een potje). Je zou er eventueel ook Mexicaanse rijst bij kunnen geven.

Ik vind het zelf lekker om er een soort Beef Barbacoa Bowl van te maken. Dus je draadjesvlees, maiskorrels, wat avocado blokjes, wat bonen, misschien wat sla, en daaroverheen wat ui ringetjes, korianderblaadjes, misschien wat kaas en/of ringetjes Jalapeño pepers, en natuurlijk tortilla’s erbij.

Ik vind dit een ideaal gerecht voor mooi weer in de lente of zomer. Want je kunt de Beef barbacoa op een dag maken dat het geen mooi weer is en invriezen. En dan op een zomerse dag opwarmen en de rest is allemaal groenten waar je niks aan hoeft te doen behalve in stukjes snijden. Of je doet s’ochtends alles in de slow-cooker en hebt s’avonds een leuke maaltijd.

En dan hier mijn recept voor Beef Barbacoa

In mijn recept worden uien en knoflook eerst aangebakken en ook het vlees. Sommigen bakken niks aan en doen alles in de pan of slow-cooker zonder aanbakken. En dat schijnt best goed te werken. Dus als je dat wilt doe je dat.

Ik maak mijn Barbacoa in een gietijzeren pan. Dan is het vlees na 3-4 uur sudderen mooi gaar, maar als je echt draadjesvlees wilt hebben reken dan op ongeveer 6 uur op heel laag vuur.

NB Als dit gerecht je aanspreekt dan misschien ook eens kijken naar mijn verhaaltje over Carne Adovada: Varkensvlees in adobo saus 😉 Super lekker !!

Zelf eenvoudig barbacoa maken

Beef Barbacoa is Mexicaans stoofvlees, dat met een speciale saus urenlang wordt gegaard. Je kunt het makkelijk in een slow-cooker bereiden.

Equipment

  • Grote stalen of gietijzeren koekenpan
  • Middelgrote Gietijzeren cocotte of slow-cooker

Ingrediënten

De saus

  • 1 middelgrote ui in plakjes
  • 4 teentjes knoflook geplet
  • 4 chipotle pepers met adobo saus (uit zo'n blikje Chipotle in Adobe saus), dat zijn dus vier eetlepels met op iedere eetlepel een Chipotle peper en wat adobo saus evt meer als je van wat pittiger houdt
  • 1 tl zwarte peper
  • 1/4 tl gemalen kruidnagel
  • 2 tl zout
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 el gedroogde (Mexicaanse) oregano
  • 60 ml limoensap
  • 2 el appelcider azijn

Het vlees en de rest

  • 3 pond sukade aan een stuk in flinke brokken (ca 5 cm) gesneden
  • 2 laurierbladeren
  • 125 ml water

Serveren

  • mais tortilla's, en een keuze uit gehakte korianderblaajde, salsa saus, radijsjes, ringetjes Jalapeño pepers, ui ringetjes, feta kaas, avocado, limoen partjes, eventueel Mexicaanse rijst erbij

Instructies

Saus maken

  • Neem een grote stalen of gietijzeren koekenpan, verhit daarin twee eetlepels olie op middelhoog vuur en bak daarin de ui en knoflook totdat de ui donkerbruin is. Dat duurt zeker een kwartier.
  • Voeg de gebakken ui en knfolook toe aan een blender en voeg dan ook dan de rest van de ingrediënten voor de saus toe. Als je ook pepers hebt geweekt voeg die dan nu ook toe. Draai in een minuut een gladde saus. Zet je gietzijeren alvast op laag vuur en voeg de pureerde saus daaraan zodat het vlees dadelijk in een warm bedje komt.

Vlees aanbakken en urenlang garen

  • Voeg dan eventueel nog wat olie toe aan de in een grote koekenpan. Bak nu op tamelijk hoog vuur het vlees rondom bruin (best doe je dat in twee batches). Schep uit de pan en doe het in de gietijzeren cocotte (of slow-cooker) bij de saus.
    Voeg nu een halve tot een hele cup water toe aan de koekenpan. Breng aan de kook. Schraap daarbij alle aanbaksels van de bodem van de pan. Giet nu de saus bij het vlees. Als het goed is staat het vlees nu net onder water. Voeg nu ook de lauerierbladeren toe.
  • Als je een gietzijeren pan gebruikt dan nu minstens vier uur in de oven (of op laag vuur) garen. Maar als je draadjesvlees wilt dan circa 6 uur. Of 8 uur in de slow-cooker.
    Het vlees moet op het laatst echt super gaar zijn, draadjesvlees!! Trek het vlees dan met twee vorken uit mekaar en schep alles goed door de saus. En laat dan nog een minuut of 10 sudderen.
  • Als je het niet meteen eet dan kun je het vlees in de saus in de koelkast bewaren of invriezen.

Notities

Je kunt ook Gedroogde Mexicaanse pepers roosteren, weken en dan aan de saus toevoegen. Rooster dan een stuk of vier, vijf gedroogde Mexicaanse pepers (zonder zaadjes) al omscheppend in een koekenpan totdat je een duidelijk aroma ruikt. Dat duurt 2-5 minuten. De pepers mogen niet roken. Schep dan de pepers uit de pan en doe ze in een kommetje. Breng 1/2 liter water aan de kook en laat de geroosterde pepers daarin een klein half uur weken. Daarna afgieten en de pepers bij de saus in de blender doen. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld een paar Ancho of Pasilla pepers en een paar Guajillo pepers. In dit geval ook minder Chipotle in adobo saus toevoegen. 

Dit vind je misschien ook leuk

5 comments

G ten Hove (Klitse) 11 juli 2021 - 15:53

Beste Jan,

Het lekkerste lijkt mij de beef barbacoa

Reply
G ten Hove (Klitse) 11 juli 2021 - 15:54

Heel lekkere recepten.

Hartelijk dank

Reply
Jan Scherders 11 juli 2021 - 16:29

Dank voor uw reactie. Ik moet u toch ernstig aanmoedigen ook andere recepten te proberen 😉

Reply
Linda 19 juni 2022 - 14:46

Beste Jan,
Ik kwam op je site via een zoektocht naar ‘chipotle in adobe saus’ bij carne adovada, en van daar doorgeklikt naar deze beef barbacoa. En naar nog meer pagina’s want ik houd van achtergrond info mbt koken. Je hebt wdb een top site
Waar ik niet zo van houd is draadjes vlees, dus ik heb de saus gemaakt om in blokjes gesneden ribeye te marineren
Ik had alleen geen appelcider azijn in huis, daar heb ik witte balsamico voor gebruikt
Ook heb ik geen Mexicaanse oregano in huis, maar na daar over gelezen te hebben, heb ik op gevoel een mix gemaakt in de verhouding 1tl gemalen citroengras, de inhoud van 3 zakjes zoethoutthee (=3tl) en 9 tl gewone oregano (en van die mix dan 1el gebruikt)
En na proeven van de geblende saus nog 2el bruine suiker toegevoegd
De saus/marinade smaakt al geweldig, en ik verwachtte dat de gemarineerde ribeye een dag later geweldig zou smaken
Ik heb de marinade van de blokjes ribeye afgeschud en drooggedept en de marinade in een aparte pan laten indikken, de ribeye blokjes in ong 4 minuten gebakken, toen samengevoegd, en omdat ik een smoking gun heb, het geheel nog een extra rooksmaak gegeven
Geserveerd in mais tortilla’s, met avocado, tomatensalsa, rode ui, ringetjes jalapeño, geraspte jonge schapenkaas en koriander, met een limoen partje on the side
Om je vingers bij af te likken!
Bedankt voor de basis!!

Reply
Jan Scherders 19 juni 2022 - 14:49

Superleuke reactie. Ontzettend bedankt!!! Ben best wel trots dat jij zoveel moeite neemt om een reactie te schrijven!!!

Reply

Leave a Comment