Bami Goreng

by Jan Scherders
Indische bami goreng

Hier een verzameling bami goreng recepten die ik zelf graag maak. Zowel typisch Chinese recepten als ook typisch Indische recepten.

Bami goreng kwam via Indonesië naar Nederland

Het woord bami, ook wel bakmi genaamd, wijst op de basis van het gerecht, tarwenoedels (mi) met vlees (bak). Gebakken mie werd door Chinezen in de rest van Azië (waaronder Indonesië) geïntroduceerd en is daar nog steeds populair onder de Chinese bevolking. Maar inmiddels ook onder de autochtone bevolking van die landen. Intussen heeft zowat elk Zuidoost-Aziatisch land zijn eigen versie van dit smakelijke gerecht bedacht en eet iedereen er graag van. Zo ook in Indonesië. 

Bami is vervolgens via Indonesië en de Indische mensen, die na 1945 naar Nederland kwamen, naar Nederland gekomen. En werd in eerste instantie door de Chinees-Indonesische restaurants populair gemaakt. Later gingen mensen ook thuis bami goreng maken.

In dit verhaal wil ik een aantal bami goreng recepten delen die ik zelf graag maak. Sommige bami goreng recepten zijn typisch Chinees, andere recepten typisch Indisch en weer andere recepten zijn eigenlijk op Nederlandse bodem ontstaat, zoals de bami goreng van de Chinees-Indonesische restaurants.

Bami goreng Java

De Javaanse bami goreng is een Chinees-Indonesische bami. Kenmerkend voor een Javaanse bami goreng is de toevoeging van 1-2 eetlepels gedroogde garnalen (ebi). Dat kun je alleen bij een toko kopen en is inmiddels tamelijk duur. Een goede vervanging is een handje verse garnalen.

Ik vond zowel in De authentieke Indische Keuken van Lonny Gerungan als ook in het Groot-Indonesisch kookboek van Bep Vuyk recepten voor een Javaanse bami goreng. De recepten in deze boeken verschillen heel weinig. Wel gebruikt Bep Vuyk kippenvlees en geen varkensvlees. Verder is haar recept voor de Javaanse bami bijna hetzelfde als dat van Lonny Gerungan. Volgens mij is de combinatie van kippenvlees en (gedroogde) garnalen kenmerkend voor een Javaanse bami goreng, maar als je toch varkensvlees wil gebruiken dan doe je dat gewoon.

Bami goreng Java

Gang: Hoofdgerecht
Porties: 4

Ingrediënten

  • scheut olie
  • 7 rode sjalotjes, fijngehakt of een gesnipperde ui, of drie, vier gewone sjalotjes
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 250 gram kippenvlees of eventueel varkensvlees
  • 1 dikke prei witte en lichtgroen deel in kleine ringetjes
  • 100 gram witte kool fijngesneden
  • 100 gram peultjes, schuin in stukjes optioneel
  • 400 gr mie beste dunne tarwe mie
  • 100 gram gepelde en gekookte garnalen
  • 100 gram taugé
  • enkele eetlepels gehakte selderij
  • 2-3 eetlepels ketjap
  • zout en peper

Voor de garnering

  • reepjes omelet
  • reepjes ham
  • plakjes augurk
  • kroepoek

Instructies

Voorbereidingen

  • Kook de mie volgens gebruiksaanwijzing (eerder korter dan langer is mijn ervaring). Giet de mie in een vergiet en koel het snel af met stromend koud water uit de kraan. Belangrijk is dat de mie niet door blijft garen. Zet opzij.

Mie bakken

  • Zet de wadjan op het vuur en stook die heet, doe er dan olie in en als de olie heet is, voeg dan het vlees toe en bak dat bruin. Voeg de sjalotjes/ui en knoflook toe en bak die even mee. Doe de prei, kool en eventueel de peultjes en roerbak enkele minuten op matige temperatuur.
  • Voeg nu hand voor hand de mie toe en roerbak de mie, groenten en vlees. Als de mie goed heet is voeg je ketjap, taugé en selderij toe en brengt de bami met peper en zout op smaak.
  • Schep de bami uit de wadjan en garneer naar wens.

Notities

  • Bep Vuyk voegt ook 100 gram peultjes toe, verder is haar recept vrijwel gelijk aan dit recept.
  • In het recept van Lonny Gerungan worden hamlappen (nasi vlees) gebruikt. Eerlijk gezegd denk ik niet dat men op Java varkensvlees eet, dus kippenvlees (zoals Bep Vuyk zegt) lijkt me een betere keuze.  
  • Je kunt uiteraard rode pepers of sambal toevoegen maar dat is volgens mij niet gebruikelijk bij een bami goreng ui Java. 

Mie Tek Tek, ook een Javaanse bami goreng

Mie/Mee Goreng Tek Tek is eigenlijk street food. Kennelijk trekken in de grotere steden van Java verkopers met hun karretjes door de straten en slaan met een spatel in de wok waarmee iedereen door het “tek tek” geluid weet dat ze Mie Goreng kunnen komen halen. Waarschijnlijk zal wel iedere verkoper iets speciaals hebben waardoor ze hun trouwe klanten krijgen en houden. Hier het recept van Jeff Keasberry. De Keasberry familie is beroemd geworden door hun restaurant en Indonesische kookboeken.

Mie Tek Tek

Auteur: Jeff Keasberry

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 2 el olie
  • 2 kleine uien in dunne plakjes
  • 5 knoflooktenen fijngehakt
  • 250 gram kipfilet in blokjes
  • 50 gram ham in reepjes optioneel
  • 400 gram eiernoedels
  • 3 verse rode lombok pepers in ringetjes
  • 2 bosuitjes in stukken van 5 cm
  • 1 el gehakte bladselderie
  • 2 el ketjap manis
  • zout naar smaak
  • 125 gram witte kool gesnipperd

Instructies

  • Kook de noedels beetgaar, giet ze af en spoel ze af onder koud water zodat ze niet verder koken.
  • Klop de eieren in een kommetje met wat zout. Bak een dunne omelet en laat die even afkoelen. Rol dan op en snijd de omelet in reepjes. Zet opzij
  • Bak de ui en knoflook totdat de ui doorschijnend is. Voeg dan de kip en ham toe en roerbak even. Voeg dan de noedels en groenten toe (behalve de kool) en schep alles goed door mekaar. Voeg dan de ketjap manis en zout naar smaak toe. Roerbak een paar minuten. Voeg dan de kool toe en roerbak nog een minuut.
  • Serveer de bami en garneer met de reepjes omelet en wat gebakken uitjes.

Notities

VARIATIES
  1. Gebruik rundvlees of garnalen in plaats van kip
  2. Voeg wat sambal oelek naar smaak toe (na de uien)
  3. Garneer met wat plakjes komkommer, tomaat en kroepoek
 

Indische bami goreng

Ik kreeg dit recept voor een Indische bami goreng ooit van Gewoonlekkerkoken. Deze bami wordt wel met trassi en sambal bereid. Ik vind het een zeer smakelijke bami gewoon, een absolute aanrader. Op bovenstaande foto zie je deze Indische bami goreng met Atjar Komkommer, de snelle katjangsaus van Lonny Gerungan, zelfgebakken kroepoek, gebakken uitjes en sambal manis. En uiteraard een gebakken eitje.

Indische bami goreng

Porties: 4

Ingrediënten

  • 250 gram dunne eiermie
  • 1 bouillonblokje
  • 2 uien
  • 1 klein preitje
  • 1 winterwortel of wortel julienne gesneden
  • 1 rode peper en/of theelepeltje sambal
  • 1/2 tl trassi bakar garnalenpasta
  • 150 gram spekblokjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 centimeter gember eventueel gedroogd
  • 100 gram ham reepjes
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 4 eieren
  • 1 – 2 tl bami kruiden of anders wat laos, kurkuma en koriander

Instructies

  • Kook de (eier)mie volgens gebruiksaanwijzing, gebruik geen zout maar het bouillonblokje. Laat uitlekken als het klaar is.
  • Snijd de ui fijn en was en snijd de prei in ringen. Snijd de wortel heel fijn. Snijd de peper in de lengte door, verwijder de zaadjes en snijd in kleine stukjes.
  • Verwarm een wok of grote pan en bak de spekjes krokant, voeg geen olie of boter toe. Voeg de ui en rode peper toe aan de spekjes en pers of rasp de knoflook en gember erbij uit. Doe nu ook de trassi in de pan en schep goed om. Laat de knoflook niet verbranden.
  • Voeg nu de prei, wortel en de ham reepjes toe. Schenk de ketjap in de wok en strooi de kruiden naar smaak over het groenten-vlees mengsel. Meng alles lekker door elkaar. Zet even het vuur laag, laat vijf minuutjes zachtjes pruttelen.
  • Verwarm wat olie in een koekenpan en breek hier voorzichtig de eieren boven, laat de dooier heel. Bak ze tot de dooier gestold is.
  • Zet het vuur van de wok weer wat hoger en voeg de mie in delen toe. Schep de mie goed door de groenten en het vlees. Laat zeker 5 minuten meebakken zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
  • Lekker met atjar ketimoen, Indische pindasaus, kroepoek en gebakken uitjes. En met het gebakken eitje natuurlijk.

Notities

Je kunt er denk ik over twisten of dit een recept voor drie of vier personen is. Met bijgerechten enzo denk ik voor de meeste mensen toch wel voor vier personen.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment