Bami Goreng recepten Koninklijke Marine

by Jan Scherders

De bami goreng recepten in het Indonesisch kookboek van de Koninklijke Marine zullen denk ik door veel mensen erg gewaardeerd worden.

Bij de recepten van de Marine staat nooit voor hoeveel personen het is. Ik heb daarom 4 personen aangenomen, behalve het laatste recept is misschien wel heel veel voor vier personen 😉

Bami Goreng Oedang – Gebakken mie met garnalen

In deze bami goreng gaat naast de garnalen enigszins verrassend voor mij een pond spinazie!!

Bami Goreng Oedang - Gebakken mie met garnalen

Porties: 4
Auteur: Kon. Marine

Ingrediënten

  • 1 pak bami 250-350 gram
  • 2 grote uien fijngesneden
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 200 gram gepelde garnalen
  • 500 gram verse spinazie
  • 1 stukje trassi
  • zout peper
  • nootmuskaat
  • ve-tsin
  • laos

Instructies

  • Spoel de garnalen, uit laten lekken en bestrooien met wat zout, peper, laos en nootmuskaat. Snij de spinazie in stukjes van ca. 5 cm. Daarna wassen en uitlaten lekken.
  • Kook de bami intussen gaar en spoel die af met koud water. Uitlaten lekken.
  • Fruit de garnalen in wat olie bruin en weer uit laten lekken. Fruit in de overgebleven olie de uien, trassi en de knoflook.
  • Voeg dan de garnalen, spinazie en de bami toe en roer alles goed door elkaar. Dien het geheel warm op en geef er atjar en een spiegelei bij.

Gebakken mie met varkensvlees

Er staan twee recepten voor gebakken mie met varkensvlees in het Indonesisch kookboek.  Bij deze bami goreng recepten kun je volgens mij goed gebruik maken van de bami pakketten van de supermarkt. Ik denk dat veel mensen deze bami gaan waarderen.

Gebakken mie met varkensvlees I

Porties: 4
Auteur: Kon. Marine

Ingrediënten

  • 500 gram mie
  • 250 gram varkensvlees in blokjes
  • 4 eetlepels olie
  • 4 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 kg groenten kool, peultjes, prei, lente-uitjes en taugé
  • 1 theelepel djahé
  • zout en peper
  • selderie en augurkjes voor garnering

Instructies

  • Kook de mie volgens de aanwijzingen op het pak. Trek van het vlees met een halve liter water, zout en djahé bouillon tot het vlees gaar is. Men kan ook de blokjes vlees zachtjes gaar bakken en bouillon maken van een bouillonblokje.
  • Bak in de olie de ui, knoflook en het vlees. Voeg dan de goed gewassen en fijngesneden groenten (kool, peultjes, prei, lente-uitjes en taugé) toe behalve de taugé en de prei.
  • Voeg dan bouillon, zout en peper naar smaak toe. Als de groente bijna gaar is, de taugé, prei en augurkjes erbij doen.
  • Tot slot de gekookte mie erbij. Opdienen in een hete schaal en garneren met repen omelet.

Ook deze twee bami goreng bevat de nodige groenten. Het zijn denk ik echt complete maaltijden.

 

Gebakken mie met varkensvlees II

Auteur: Kon. Marine

Ingrediënten

  • 1 pak mie
  • 200 gram varkensvlees
  • 400 gram prei
  • 250 gram kool
  • 2 uien fijngesneden
  • 4 eetlepels olie
  • 1 theelepel djahé
  • selderie
  • chinese sojasaus

Instructies

  • Kook de mie volgens de aanwijzingen op het pak. Fruit de uien lichtbruin in de olie en haal ze eruit. Daarna in dezelfde olie, het kleingesneden varkensvlees met de djahé bruin bakken.
  • Voeg dan de schoongemaakte kool, selderie en prei toe. Laat dit ca 20 min. meebakken.
  • Vermeng dan de gebakken groenten en vlees met de mie en de gefruite uien.
  • Maak het geheel af met wat sojasaus.

Gebakken mie met varkensvlees en garnalen

Dan nog een bami goreng met een combinatie van varkensvlees en garnalen. Misschien is dit eerder voor 6 personen 😉

Gebakken mie met varkensvlees en garnalen

Porties: 4
Auteur: Kon. Marine

Ingrediënten

  • 500 gram mie
  • 375 gram varkensvlees in stukjes
  • 375 gram garnalen
  • ½ blikje krab
  • 10 champignons in stukjes
  • 600 gram groenten
  • 2 eetlepels chinese sojasaus
  • 1 theelepel peper
  • 6 eetlepels reuzel
  • gebakken uien
  • 1 omelet van 3 eieren
  • 2 takjes peterselie
  • wat gesnipperde ui

Instructies

  • Kook de mie volgens de aanwijzingen op het pak. Verwarm 3 eetlepels reuzel en bak het varkensvlees. Voeg de garnalen en champignons toe.
  • Doe er vervolgens de sojasaus, zout en peper bij en laat alles ca. 20 min. zachtjes smoren.
  • Voeg dan de groenten (peultjes, prei, taugé en wat selderie) en de krab toe en zet de pan van het vuur.
  • Verwarm de rest van het vet en bak de mie. Doe de mie in eenschaal en stort daarover de andere ingredienten.
  • Garneer het geheel met reepjesomelet, gesnipperde ui en de gebakken uien.

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment