Balik Ekmek is een Turks broodje gegrilde makreel dat net zo lekker als kebab is, snel en makkelijk te maken. Kortom, ideaal zomergerecht.
Balik Ekmek, broodje makreel uit Istanboel
Ik ben helemaal fan van de kookboeken van Rick Stein. Bijna al zijn recepten zijn minstens OK en vaak heel goed. Bovendien zijn zijn boeken gewoon heel tof geschreven. En omdat hij van huis uit houder van een visrestaurant is, is er altijd veel aandacht voor visgerechten in zijn reisboeken.
Zo zat ik in zijn boek From Venice to Istanbul te bladeren en vond daar dit recept voor een broodje met gegrilde makreel. Hij vertelt dat de vissers in Istanboel met lede ogen het succes van kebab hebben aangezien en toen bedacht hebben dat ze vanaf de boten broodjes makreel gingen aanbieden. En met heel veel succes.
Ik ben daar nooit geweest maar heb de broodjes volgens de aanwijzingen van Rick Stein gemaakt. Superlekker!! Je zou dat als een lunchgerecht kunnen maken maar met een bord soep erbij is het voor mij ook best een leuk hoofdgerecht in de zomer. Makkelijk en snel te maken, volgens mij gezond en zeer betaalbaar.
Dankjewel, Rick Stein 🙂 Op Wikipedia las ik overigens dat Balik Ekmek vis op een broodje betekent.
Spaanse makreel
Ik weet niet precies welke makrelen daar bij Istanboel rondzwemmen maar ik heb de Spaanse makreel genomen. Onze visboer heeft die in deze periode in zijn kar liggen. Dat zijn dus ook Middellandse zee makrelen en volgens hem wat minder vet dan Noordzee makrelen. Ik betaalde nog geen drie euro voor mijn makreel, en dat was er toch eentje van een pond.
Aleppo peper kun je tegenwoordig zelfs in de supermarkt vinden, sumak denk ik ook wel. Als je geen Aleppo peper hebt dan kun je gewone chili vlokken nemen. Die zijn wel wat pittiger, dus iets minder erop doen.
Volgens Rick Stein krijg je in Istanboel een bekertje met wat augurkjes en olijven erbij, dat zou je dan eventueel op tafel kunnen zetten. Overigens de baguettes kun je natuurlijk ook door Turks brood vervangen lijkt mij.
Balik Ekmek, Turks broodje gegrilde makreel
Ingrediënten
- 4 (Spaanse) makreel filets bestrooid met zout
- 2 baguettes gehalveerd en overlangs doorgesneden
- 1 flinke ui gehalveerd in dan in plakjes
- 3 tomaten in plakjes
- ¼ tl zout
- 1 tl sumak
- sap van een 1/2 citroen
- 2 struikjes baby romaine in stukjes gescheurd
- 1 tl Aleppo peper (pul biber) of 1/2 tl rode chilivlokken
Instructies
- Neem een gril pan of koekenpan en verhit daarin een beetje olijfolie. Bak vervolgens de filets aan iedere kant 3 minuten.
- Terwijl de filets bakken kun je de broodjes halveren en opensnijden. Meng de uien met de sumak en wat zout.
- Leg dan op iedere onderste helft wat plakken tomaat. Leg daar dan de filets op en dan wat citroensap erover sprenkelen
- Maak de broodjes af door wat sla, uiringen erop te doen en strooi dan wat Aleppo peper erover. Bovenste helft erop en genieten maar!!