Babi pangang saus maken

by Jan Scherders
Babi pangang saus

Hier mijn recept voor babi pangang saus. Dit recept kun je overigens ook prima voor ajam pangang gebruiken.

De babi pangang saus eens opnieuw doorgetest

Bij babi pangang hoort natuurlijk babi pangang saus. Hier mijn recept voor deze saus. Ik had al eerder een recept op deze website maar ik ben nog eens opnieuw wat recepten voor de babi pangang saus gaan uittesten. Daarbij heb ik eens opnieuw naar het recept voor tomaten-gembersaus van Lonny Gerungan en het recept voor babi pangang saus van Ciska Cress gekeken.

Babi pangang saus is feitelijk een tomatengembersaus, zoetzuur en aangenaam pittig. Zowel Lonny Gerungan als Ciska Cress gebruiken stemgember. Dat deed ik tot nu toe niet. Stemgember zijn bolletjes jonge gemberwortel die in water met suiker gekookt worden. Je vindt stemgember in potjes gevuld met suikersiroop en ook potjes met alleen de gemberbolletjes (en dus geen suikersiroop).

Babi pangang saus met stemgember

Ik ben nu toch ook maar eens stemgember gaan gebruiken. Daarnaast doe ik net als Ciska Cress 2 dl water en een klein blikje tomatenpuree. En wat betreft de kruiderij knoflookpoeder, gemberpoeder, sambal oelek en wat zout. En ik houd het op één theelepel sambal, want ik vind de twee theelepels van Ciska Cress te veel van het goede.

Dan het zoetzure. Dat komt tot stand door de toevoeging van gembersiroop, azijn (of citroensap) en wat suiker. ik ben uiteindelijk uitgekomen op 2 eetlepels gembersiroop, 2 eetlepels azijn (of citroensap) en twee theelepels suiker. Dat vond ik een mooie zoetzuur balans. Als je een potje stemgember met suikerstroop hebt dan kun je overwegen om die suikerstroop in plaats van de gembersiroop te gebruiken.

Ik doe wel net als Lonny Gerungan wat ketjap in de saus. Ik vind één eetlepel genoeg en niet de 2-3 eetlepels die hij erin doet.

Recept babi pangang saus

Onderstaand recept is mijn huidige recept op basis van mijn nieuwe testjes. Maar als je het wat zoeter of juist niet wil, of meer tomatensmaak dan kunt je dat dus heel makkelijk aanpassen. Gewoon proeven als de saus bubbelt en dat wat aanpassen. Door de toevoeging van een eetlepel ketjap krijg je die roodbruine kleur, laat je dat weg dan krijg je meer de kleur van een tomatensaus.

Babi pangang spek met atjar tjampoer
Babi pangang spek met atjar tjampoer

Met dit recept maak je ruim 3,5 deciliter saus. Ik denk dat de meeste mensen voor 1,5 kilo babi pangang meer saus willen hebben. Voor circa 3/4 liter verdubbel je alles en voor ruim een liter saus alles maal drie. Dan heb je denk ik ongeveer de plas saus die je bij de Chinees krijgt. Maar als je niet alles in één keer opeet (en een deel van het vlees invriest) dan is het handiger om iedere keer een portie saus te maken die past bij de hoeveelheid vlees.

Babi Pangang Saus

Hier mijn recept voor babi pangang saus. Dit recept kun je overigens ook prima voor ajam pangang gebruiken.
Gang: Saus
Keuken: Wereldkeuken
Porties: 350 ml

Ingrediënten

 • 1 blikje tomatenpuree
 • 2 dl water
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 1 tl gemalen gember
 • zout naar smaak
 • 2 tl (palm)suiker
 • 1 tl sambal oelek
 • 2 el gembersiroop of de suikersiroop van het potje stemgember
 • 2 el azijn of citroensap
 • 4-5 bolletjes stemgember
 • 1 el ketjap manis
 • 1 el Maizena aanlengen met wat saus

Instructies

 • Meng de tomatenpuree en het water en zet dit op het vuur. Voeg dan zout, gemberpoeder, knoflookpoeder, suiker en sambal toe en laat even borrelen.
 • Dan de gembersiroop en azijn erbij. Rasp de gemberbolletjes (of voeg ze toe en pureer de saus even).
 • Maak een papje van 1 eetlepel maïzena met wat saus en bind de saus daarmee. Laat de saus nog enkele minuten zachtjes verder pruttelen.
 • Vindt je de saus dan nog te dun meng dan nog wat maïzena en wat saus en voeg dat weer toe.

Dit vind je misschien ook leuk

4 comments

Marijke Luijks-Brands 26 maart 2023 - 15:17

Hallo Jan,

Op zoek naar babi pangang saus kwam ik op jouw site terecht.
ik heb net je babi pangang saus gemaakt en deze is erg lekker! Sambal heb ik iets minder toegevoegd maar is toch ‘pittig’.
Helaas had ik geen stemgember maar verse gember voldoet ook. Ik ga de saus gebruiken bij 2 kleuren paprika.
Ik ga meer recepten proberen van je!

Reply
Jan Scherders 26 maart 2023 - 15:52

Tsja, ik heb ook al proberende mijn babi pangang saus gemaakt. Het is denk ik heel persoonlijk wat je zoet-zuur-pittig voorkeur is.
Evenzo goed, dank voor je bericht!!

Reply
Piet 3 mei 2023 - 09:44

Jan een blikje is dat een klein (70gr) of groot blikje (140gr). Want ook 140gr is maar een klein blikje, toch?

Reply
Jan Scherders 3 mei 2023 - 10:44

Een klein blikje is 70 gram.

Reply

Leave a Comment