Authentieke Indiase kip korma

by Jan Scherders

Indiase kip korma is mild, maar zeer smakelijk. We volgen de klassieke korma bereiding van dit populaire Indiase kipgerecht.

De klassieke bereiding van Indiase kip korma

Dharamjit Singh schreef zo’n 50 jaar geleden een prachtig boek over de klassieke bereidingen van Indiase gerechten. Daarom is het denk ik wel terecht als we dit een authentieke Kip korma bereiding noemen.

De essentie van een korma bereiding is dat je de kip aanbraadt en dan de kruiden toevoegt en dan steeds kleine hoeveelheden vocht toevoegt en weg bakt. Op deze manier trekken de kruiden en specerijen als het ware in het kippenvlees.

Je laat de kip dus niet garen in een grote plas saus maar je bakt de kip (net niet) droog en begint dan met geduld en beetje voor beetje het vocht toe te voegen. En steeds weer dat vocht wegbakken. En als de kip dan zacht en sappig is laat je die nog een tijdje in een oven doorwarmen.

Het resultaat is in mijn mond een buitengewoon smaakvol kipgerecht, met zachte en sappige stukjes kip en zeer subtiele smaken. Wel kruidig maar zeker niet pittig. Je zou het kunnen eten met rijst en een groentecurry van bloemkool en aardappelen (Aloo Gobi).

Authentieke Kip Korma - Dharamjit Singh

Indiase kip korma is mild, maar zeer smakelijk. We volgen de klassieke korma bereiding van dit populaire Indiase kipgerecht. 
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indiaas
Porties: 4

Ingrediënten

Marinade

  • 1 goede kip van ca 1250 gram ontveld en in 12 stukken
  • 150 ml yoghurt
  • 5 tenen knoflook gehakt
  • 1 ui fijngehakt
  • 1 tl paprika
  • 1 el verse gember geraspt
  • ½ tl zout

Voor de korma bereiding

  • 2 tl komijn geroosterd en gemalen
  • 2 tl bruin mosterdzaad geroosterd en gemalen
  • 6 el ghee (geklaarde boter)
  • 2 el korianderblaadjes gehakt
  • 2 el munt blaadjes gehakt
  • 1 el kurkuma
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 1 el wit maandzaad gemalen
  • 2 kardamoms gemalen (alleen de zaadjes)
  • 1 tejpatta blad (indiaas laurierblad) gemalen
  • 1 tl versgemalen zwarte peper

Garnering / Afwerking

  • 1 ui in dunne plakjes
  • 1 stukje gember van ongeveer 5 cm julienne gesneden

Instructies

Marinade

  • Wrijf de kip droog en snijd deze in 8-12 stukken. Maak kleine inkepingen in de kip en zet de kip minstens een uur in een marinade van yoghurt, de gehakte knoflook, één gehakte ui, zout, paprika en de gehakte gember.
    Eigenlijk moet de ui/gember/knoflook een soort pasta zijn, dus je doet dat het beste eerst in een keukenmachine, eventueel met een beetje yoghurt.

Aromatics aanbakken

  • Rooster het komijnzaad en mosterdzaad kort in een klein pannetje zonder boter of olie. Laat het een beetje afkoelen en maal dan fijn
  • Snijd 1 ui in hele fijne ringetjes en bak die in twee eetlepels ghee. Haal de ui uit de pan en zet opzij, dit is voor de afwerking/garnering
  • Snijd ondertussen het stukje gember in julienne reepjes en bak die even aan in de overgebleven boter. Als de gember “crisp” is voeg dan ook de eerder gebakken uiringen toe. Zet opzij, dit is voor de afwerking/garnering
  • Doe nu de gehakte korianderblaadjes en de gehakte munt blaadjes in dezelfde boter en bak totdat ze droog zijn.
  • Voeg dan de kurkuma, de gemalen komijn, het gemalen mosterdzaad toe tezamen met een eetlepel ghee en bak een minuutje op laag vuur. Schep uit de pan met een schuimspaan en zet opzij (niet de boter)

De Kip bereiding Bereiding

  • Voeg nu de stukken kip toe (en eventueel nog wat ghee) toe aan de pan met ghee en braad de kip aan (zorg dat de kip niet aanbrandt door de pan te bewegen of de kip zo nu en dan om te scheppen)
  • Als de marinade drooggebakken is, voeg dan de gebakken aromatics weer toe tezamen met 4 eetlepels heet water. Roer alles door mekaar en bak droog
  • Voeg nu de derde uit toe, fijngesnipperd, en bak die bruin. Voeg nu het maanzaad toe en bak enkele seconden
  • Gaar nu de kip door met enige regelmaat 3-4 theelepels heet water toe te voegen en dat vocht weg te bakken (de kip mag niet helemaal droog worden). Dit duurt ongeveer 20-25 minuten. Nu moet de kip zacht en gaar zijn
  • Aromatizeer nu met gemalen kardamom, gemalen tejpatta en wat versgemalen zwarte peperen schep alles een keer door mekaar
  • Doe nu de deksel op de pan en zet de pan in een “slow to moderate” oven )bijvoorbeeld hete lucht 120 graden) voor ca 25 minuten. Dit is om de kip een zogenaamde “dum” te geven
  • Haal de kip uit de oven en bestrooi die met de gember en uiringen

Notities

NB Voor uitleg Ingrediënten voor Indiase recepten klik de link. Voor het malen van de specerijen gebruik je het beste een kleine koffiemolen. 

 

 

 

 

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment