Authentieke Griekse Tzatziki saus

by Jan Scherders
Griekse Tzatziki saus

Griekse Tzatziki saus is een yoghurtsaus die lekker is bij vele gerechten. Bijvoorbeeld errug lekker met souvlaki en pita brood!!

Griekse Tzatziki is een soort dipsaus

Als je op Wikipedia bij Tzatziki kijkt dan kun je lezen dat in Zuid-Europa er een familie van verwante yoghurt gerechten is, waarbij yoghurt, knoflook en komkommer de gemene deler zijn. Daarnaast kunnen verschillende specerijen en fijne kruiden worden toegevoegd. Het Griekse Tzatziki en het Turkse Cacik behoren allebei tot deze familie van yoghurt gerechten.

Het Griekse Tzatziki is een dikke, romige saus, eigenlijk een dipsaus. In andere Zuid-Europese landen wordt vaak water aan de yoghurt toegevoegd en zo wordt het een dunnere saus. Bijvoorbeeld de Turkse Cacik saus. Deze saus wordt meestal als een bijgerecht geserveerd en wordt met een lepel gegeten.

Volgens Wikipedia zijn er met name in de Balkanlanden ook versies van dit yoghurt gerecht, waarbij het als een koude soep wordt gemaakt. Maar in dit verhaaltje focus ik mij op de Griekse yoghurtsaus; dik, romig, met flink wat knoflook en daarnaast rijkelijk olijfolie en azijn.

Authentieke Griekse Tzatziki

Volgens de Griekse food blogs die ik geraadpleegd heb zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn voor een authentieke Griekse  Tzatziki  saus en dat zijn:

 • vol vette Griekse yoghurt
 • komkommer
 • knoflook, minstens 1 knoflookteen voor iedere 125 gram yoghurt
 • azijn erbij en geen citroensap

De smaak … it tastes sour and creamy, with a crunchy bite. One can also taste a light background acidity from the vinegar and of course garlic flavor and aroma.

Overigens, als je er iets van verse kruiden in wil doen, dan geen dille. Dat doen Grieken niet. Wat men wel doet (op Cyprus) is er wat verse munt doorheen doen.

Zelf Griekse Tzatziki saus maken

Bij het maken van tzatziki is één ding belangrijk en dat is dat niet al dat water wat in een komkommer zit in de tzatziki saus terecht komt. Je schilt de komkommer en verwijdert de zaadlijsten. Dan rasp je de komkommer met een grove rasp. Daarna doe je de rasp met een beetje zout in een fijne zeef of een zeef met een kaasdoek erin. En laat dan een uur staan om uit te lekken. Dan vocht wat er nog inzit eruit knijpen.

Vervolgens de knoflook, yoghurt en royaal olijfolie en azijn mengen. Op smaak brengen met wat witte peper en zout. Tenslotte, de komkommer er doorheen roeren. Je laat de tzatziki het beste nog een uurtje of zo in de koelkast zetten om de smaken te laten mengen.

Ik volg eigenlijk in grote lijnen dit recept. En ik houd me dus aan de idee dat de tzatziki echt garlicky moet zijn, wil je dat niet dan doe je 1-2 teentjes knoflook in. Maar mijn voorkeur gaat uit naar een yoghurt/komkommersaus met een duidelijke knoflooksmaak.

Al bij al heb je dus al snel ruim een halve liter Tzatziki en tenzij je een grote familie hebt doe je daar meerdere dagen mee. Dat is ook geen probleem, de saus blijft zeker 2-3 dagen goed. Ik plan daarom meestal wat Griekse gerechten zodat ik meerdere dagen van mijn Tzatziki saus kan genieten 🙂

Authentieke Griekse Tzatziki saus

Tzatziki is een yoghurtsaus die lekker is bij vele (mediterrane) gerechten. Als je wat minder van knoflook houdt doe dan twee teentjes knoflook.

Ingrediënten

 • 1 komkommer (met wat zout) geschild,en dan heel fijn gehakt of geraspt
 • 500 ml Griekse yoghurt
 • 3-5 teentjes knoflook (of naar smaak) uitgeperst
 • 4 el extra vierge olijfolie
 • 1-2 el rode wijnazijn
 • ½ tl zout
 • versgemalen witte peper

Instructies

 • Bij het maken van tzatziki is één ding belangrijk en dat is dat niet al dat water wat in een komkommer zit in de tzatziki saus terecht komt. Je schilt de komkommer en verwijdert de zaadlijsten. Dan raspt je de komkommer met een grove rasp . Daarna doe je de rasp met een beetje zout in een fijne zeef of een zeef met een kaasdoek erin. En laat dan een uur staan om uit te lekken. Dan vocht wat er nog inzit eruit knijpen.
 • Voeg de yoghurt, knoflook puree, een halve theelepel zout, wat versgemalen witte peper, de olijfolie en de wijnazijn toe aan een flinke kom en klop alles met een garde door mekaar en de yoghurt luchtig. Meng nu de komkommer door de yoghurt.

Notities

Ik houd me aan de idee dat Griekse tzatziki echt garlicky moet zijn, wil je dat niet dan doe je 1-2 teentjes knoflook in. Maar mijn voorkeur gaat uit naar een yoghurt/komkommersaus met een duidelijke knoflooksmaak.

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment