Authentieke Griekse Tzatziki saus

by Jan Scherders

Griekse Tzatziki saus is een yoghurtsaus die lekker is bij vele gerechten. Bijvoorbeeld errug lekker met souvlaki en pita brood!!

Griekse Tzatziki is een soort dipsaus

Als je op Wikipedia bij Tzatziki kijkt dan kun je lezen dat in Zuid-Europa er een familie van verwante yoghurt gerechten is, waarbij yoghurt, knoflook en komkommer de gemene deler zijn. Daarnaast kunnen verschillende specerijen en fijne kruiden worden toegevoegd. Het Griekse Tzatziki en het Turkse Cacik behoren allebei tot deze familie van yoghurt gerechten.

Het Griekse Tzatziki is een dikke saus, eigenlijk een dipsaus. Maar in andere Zuid-Europese landen wordt vaak water aan de yoghurt toegevoegd en zo wordt het een dunnere saus. Bijvoorbeeld de Turkse Cacik saus. Deze saus wordt meestal als een bijgerecht geserveerd en wordt met een lepel gegeten. Volgens Wikipedia zijn er met name in de Balkanlanden ook versies van dit yoghurt gerecht, waarbij het als een koude soep wordt gemaakt.

Recept Griekse Tzatziki

Volgens de Griekse food blogs die ik geraadpleegd heb zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn voor een authentieke Griekse  Tzatziki  saus en dat zijn:

  • vol vette Griekse yoghurt
  • komkommer
  • knoflook, minstens 1 knoflookteen voor iedere 125 gram yoghurt
  • azijn erbij en geen citroensap

En je moet de tzatziki het beste nog een tijdje, bijvoorbeeld een nacht, in de koelkast zetten om de smaken te laten mengen. Zelf ben ik een fan van het recept dat ik op The Mediterranean Dish vond. Onderstaand recept is daarop gebaseerd.

Recept afdrukken
No ratings yet

Authentieke Griekse Tzatziki saus

Tzatziki is een yoghurtsaus die lekker is bij vele (mediterrane) gerechten. Als je wat minder van knoflook houdt doe dan twee teentjes knoflook.

Ingrediënten

  • 1 komkommer geschild,en dan heel fijn gehakt of geraspt
  • 1 tl zout
  • versgemalen witte peper
  • 1 tl witte wijnazijn
  • 4-5 teentjes knoflook of naar smaak
  • 500 ml Griekse yoghurt
  • 2 el extra vierge olijfolie

Instructies

  • Voeg een halve theelepel zout toe aan de komkommer rasp en meng alles goed. Plaats het dan in een zeef met een kaasdoek erin en plaats in een kom. Schep na een half uur of zo de komkommer uit de kaasdoek en doe in de kom met yoghurt.
  • Voeg de yoghurt, knoflook puree, halve theelepel zout, wat versgemalen witte peper, de olijfolie en e wijnazijn toe aan een flinke en klop alles met een garde door mekaar en de yoghurt luchtig. Meng nu de komkommer door de yoghurt.
  • Voeg eventueel nog een (paar) eetlepel(s) gehakte dille toe en meng goed.

Notities

In sommige recepten doen ze 4 eetlepels olijfolie en wel 1-2 eetlepels wijnazijn. Maar mijn bevalt deze versie waarbij royaal knoflook wordt toegevoegd. Je kunt natuurlijk ook 1 of 2 teentjes doen zoals in veel andere recepten. 

Gerechten met tzatziki als bijgerecht

In Griekenland wordt tzatziki bij veel gerechten geserveerd. Denk maar aan souvlaki en de Griekse salade. Maar in Griekenland kent men ook het gebruik van de mezze, dat is een selectie van kleine hapjes of appetizers. En de Griekse tzatziki vaak als onderdeel van zo’n mezze schaal gebruikt en is dan een dipsaus voor groenten of brood. Hier mijn suggesties:

  • Kofta Kebab
  • Wat ook errug lekker is om wat lamskoteletten te grillen (op de BBQ) en dan een Fattoush salade en Tzatziki saus. Mega lekker.
  • Kip souvlaki
  • Platbrood met zalm

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment

Rating recept