Deze poepsimpele witlofsoep maak je met witlof, prei, aardappel en melk en heeft een buitengewoon aangename zoete smaak.
Soepje uit het oude kookboek van Escoffier
De witlof is bij onze supermarkt regelmatig in de aanbieding. Meestal per vier stuks. En daarom ben ik maar eens in het aloude kookboek van Escoffier naar een witlofsoep gaan zoeken. En ja hoor, er stond bij de landelijke groentesoepen weer zo’n mega simpel recept in onder de titel Soupe à l’ardennaise. Ik kwam het soepje ook tegen in de DeDikkeVanDam, en Johannes van Dam noemt het Ardeense witlofsoep. Hij is het met mij eens dat dit een erg lekker soepje is, zijn recept is tikje anders dan dat van Escoffier. Ik houd het bij Escoffier.
Hoe maak je deze heerlijke witlofsoep?
Paar stronkjes witlof, het wit van een prei en een aardappel fijnsnijden. Dan in de boter stoven, gekookte melk en zout erbij, dat nog even koken en dan pureren. Eventueel afmaken met boter. Dat doet Escoffier meestal met dit soort soepen, ik meestal niet. Maar als je van een meer romige soep houdt dan net als Escoffier wat boter door de soep roeren als je de pan van het vuur hebt gehaald.
En wat zo verrassend was, dit soepje had een hemelse zoete smaak!! Uiteraard dat eens met Tante Rinie besproken en die legde me uit dat stoven en in melk koken het bitter uit de witlof haalt. En dat het wit van de prei suikers bevat die bij langer stoven vrijkomen. Dus deze combinatie van ingrediënten en bereidingsmethoden is eigenlijk super en als je het weet dan is het resultaat eigenlijk goed te begrijpen. Escoffier en Tante Rinie weten zoiets, wij nu ook 🙂
Soepen met melk of room beter niet invriezen
Als je het oorspronkelijke recept van Escoffier maakt (met vier stronkjes witlof) dan eindig je met drie liter soep. En dat zijn wel zo’n 10 borden soep. En die zul je vaak niet nodig hebben. De vraag is kun je deze soep invriezen ?
Het wordt vaak afgeraden om soep met melk of room in te vriezen omdat je kans maakt dat de soep gaat schiften. En omdat deze soep met melk gemaakt is lijkt het geen goed plan om deze soep in te vriezen. Ik heb daarom de hoeveelheden van Escoffier gehalveerd, zodat je eindigt met ongeveer 1,5 liter soep. Wil je toch die grote pan met drie liter soep, dan simpelweg alles verdubbelen.
P.S. Ik heb toch maar eens een paar bakjes witlofsoep ingevroren en toen ik het weer ontdooide was de smaak prima. Volgens mij gaar alles goed als je de soep eerst goed afkoelt en dan pas invriest en daarna langzaam ontdooien. Afijn, mijn ervaringen.
Echte budgetsoep
Onderstaand het recept voor deze licht gebonden soep. Dit is naar mijn mening toch wel een echte budgetsoep, want je maakt de soep met een paar stronkjes witlof, een prei, een aardappel en wat melk. Lijkt mij ook een gezond bordje soep.
Ardenner witlofsoep
Ingrediënten
- 2 stronkjes witlof
- 1 middelgrote prei witte deel, in ringetjes
- 1 middelgrote aardappel
- flinke klont boter
- ¾ liter melk
- zout
- 50 gram boter optioneel voor een meer romige soep
- dun gesneden stokbrood optioneel
Instructies
- Snijd van de stronken een heel klein plakje van het kontje af, de kant waar de blaadjes aan elkaar zitten. Snijd ook een stukje van de andere kant af, de gele uiteinden. Deze zijn bitter en het is lekkerder als je daar een puntje vanaf snijd. Pluk dan de blaadjes en scheur die grof. En snijd het hardere deel wat klein.Snijd het witte deel van de prei in stukken. Schil de aardappel en snijd die in blokjes.
- Neem nu een kookpan en smelt daarin een flinke klont boter. Dan alle groenten in de pan en een klein kwartier op matig vuur stoven met de deksel op de pan.
- Ondertussen kun je in een andere pan de melk tegen de kook aanbrengen.
- Voeg nu de warme melk en zout naar smaak bij de gestoofde groenten en laat de groenten een kwartier zachtjes koken (totdat ze gaar zijn).
- Dan de soep pureren. Nog even proeven voor de zekerheid en dan kun je de soep op tafel zetten. Tenzij je van een meer romige soep houdt. Dan de pan van het vuur halen en met 50 gram roomboter afmaken.
- Escoffier adviseert om er dunne sneetjes stokbrood bij te serveren.