Andijvie salade met kip en ansjovis

by Jan Scherders
Andijvie salade met kip

Deze andijvie salade met gebraden kip, ansjovis, croutons, geraspte kaas, een beetje zout-zure dressing en eierdooiers is verrassend en erg lekker.

Als ik shoarma eet dan eet ik dat altijd met andijvie en dan blijft het grootste deel van die zak andijvie ongebruikt, en ook de pitabroodjes worden niet allemaal gebruikt. Dus hoe maak je de dag erop iets met andijvie en pita broodjes?

Korstig brood

Deze salade uit de NYT maak je in principe niet met pita broodjes maar met korstig brood en de bedoeling is dat het dan croutons worden. Maar bij een fattoush salade gebruik je ook pita brood en zo kwam ik op het idee.

Ik heb de salade nu zowel met pita brood als met stokbrood gemaakt. En ik moet eerlijk toegeven dat je met stokbrood een mooie krokante crouton krijgt en dat dus wel het lekkerste is (zie foto). Maar met pita brood smaakt de salade ook prima.

De mengeling van andijvie, gebakken kip, ansjovis, beetje zout-zure dressing en heel verrassend de eieren maken het een stevige salade met veel smaken, en daardoor zeker op een zomerse dag een toffe (maaltijd)salade.

Andijvie salade met kip

Andijvie salade met kip en ansjovis

Deze andijvie salade met gebraden kip, ansjovis, croutons, geraspte kaas, een beetje zout-zure dressing en eierdooiers is verrassend en erg lekker. Maaltijdsalades Andijvie salade met kip en ansjovis European Afdrukken
Voor: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

 • 600 gram kipfilet of kippendijen
 • zout en peper
 • 6 el olijfolie
 • 4 ansjovis filets (of meer als je dat lekker vindt)
 • 1/4 brood (korstig brood) in stukjes geplukt OF: een paar pita broodjes in stukjes
 • 1 knoflookteen, uitgeperst
 • 1 el lichte sojasaus
 • 1/4 cup citroensap
 • 1 krop andijvie (of romaine sla) - OF: een flinke zak gesneden andijvie
 • 1 cup peterselie (vind ik persoonlijk optioneel)
 • Parmezaanse kaas om erop te schaven
 • 4 eierdooiers

Bereiding

Verwarm je oven voor op 190 graden.
Bestooi de kip met zout en peper en bak die dan in een ovenvaste (koeken)pan met een paar eetlepels olijfolie eerst 7-8 minuten aan de ene kant en dan nog eens een minuut of vijf aan de andere kant.
Als de kip mooi bruin is, schuif de kip dan naar één kant van de pan en voeg dan de ansjovis toe en laat die even op laag vuur meebakken. Als de visjes zo'n beetje uit mekaar beginnen te vallen dan voeg je nog wat olie toe en dan kan ook het (pita) brood erbij. Strooi wat zout en peper over het brood en schep alles dan door mekaar.
Zet dan de pan in de oven voor zo' klein kwartier. Dan moet de kip gaar zijn en de croutons goudbruin. Ondertussen maak je de dressing door het citroensap, de sojasaus, de knoflook en wat zout en peper te mengen.
Meng ook de andijvie en de peterselie en spreid die uit over een schaal. Besprenkel met dressing en schaaf er wat kaas overheen. Je kunt eventueel ook nog wat olijfolie over de andijvie sprenkelen.
Als de kip klaar is snij je die in plakken en leg dan de kip en de croutons op de andijvie. Het leuke is om er dan vier eierdooiers op te laten glijden. Geeft echt kick aan de salade!!!

Opmerkingen

1 cup = 250 ml

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment