Een Amerikaanse Sloppy Joe is een soort broodje hamburger met rul rundergehakt. En wordt zo lekker door dat gehakt in de typische Sloppy Joe saus te laten garen.
Ergens rond 1950 bedacht
Een Sloppy Joe hoort bij het Amerika van de vorige eeuw. Nu Amerika zo in de ban is van healthy food zal dit broodje wellicht wat aan populariteit verliezen maar ik zie eigenlijk niet zo waarom want tegenwoordig wordt het met mager gehakt gemaakt en de saus is nou ook niet direct vet of wat dan ook.
According to legend, a cook named Joe at Floyd Angell’s café in Sioux City, Iowa, added tomato sauce to his “loose meat” sandwiches and the “sloppyjoe” sandwich was born. And the rest, as they say, is history!
Sloppy joes are popular with most children and are a favorite in lunch rooms in schools all over the country. They’re also a favorite of parents when dinner time approaches, since sloppy joes are easy and inexpensive to make.
Ik vind het ketsleuk om dit soort gerechten die een soort “erwtensoep status” hebben in andere landen uit te proberen. En daarom lag de Sloppy Joe al enige tijd op mij te wachten. Ik vond het prima smaken, ik heb het broodje gegeten met de rode kool salade zoals op de foto en een schep aardappelsalade. En dan heb je een prima zomerse maaltijd 🙂
Het recept van The chunky chef
Op de sites van Amerikaanse food bloggers vindt je legio Sloppy Joe recepten. Dit recept van thechunkychef.com kwam mij als authentiek en goed voor. En dat was een goede keuze, want het smaakte opperbest. Je kunt het wat pittiger maken door wat chilivlokken of hot sauce aan de sauce toe te voegen. Maar het smaakt zo ook prima.
Amerikaanse Sloppy Joe
Ingrediënten
- 1 el boter
- 1 el olijfolie
- 1 pond (mager) rundergehakt
- 1/3 groene paprika, in stukjes
- 1/2 grote uit, gesnipperd
- 1 el tomatenpuree
- 2/3 cup ketchup en 1/3 cup water
- 1 el bruine suiker
- 1 tl mosterd
- 3/4 tl chili melange
- 1/2 tl Worcestershire sauce
- 1/2 tl zout
- 1/4 tl chili vlokken (optioneel)
- scheutje hot sauce
NB 1 cup = 250 ml
Instructies
- Verhit de olie en boter op middelhoog vuur en bak dan in een minuut of vijf het gehakt rul. Schep het gehakt uit de pan en fruit dan de ui en paprika totdat de ui zacht is geworden. Fruit dan de knoflook even mee.
- Doe nu het gehakt terug in de pan en een eetlepel tomatenpuree. Laat even meebakken en voeg dan de ketchup, water, chili melange, mosterd, bruine suiker, Worcestershire sauce, zout, peper en eventueel wat chili vlokken toe.
- Roer alles goed door en laat dan een kwartiertje pruttelen zodat de saus ook wat indikt.
- Haal van het vuur en serveer met geroosterde hamburger broodjes