Amerikaanse Sloppy Joe

by Jan Scherders
Amerikaanse Sloppy Joe

Een Amerikaanse Sloppy Joe is een soort broodje hamburger met rul rundergehakt. En wordt zo lekker door dat gehakt in de typische Sloppy Joe saus te laten garen.

Ergens rond 1950 bedacht

Een Sloppy Joe hoort bij het Amerika van de vorige eeuw. Nu Amerika zo in de ban is van healthy food zal dit broodje wellicht wat aan populariteit verliezen maar ik zie eigenlijk niet zo waarom want tegenwoordig wordt het met mager gehakt  gemaakt en de saus is nou ook niet direct vet of wat dan ook.

According to legend, a cook named Joe at Floyd Angell’s café in Sioux City, Iowa, added tomato sauce to his “loose meat” sandwiches and the “sloppyjoe” sandwich was born. And the rest, as they say, is history!

 

Sloppy joes are popular with most children and are a favorite in lunch rooms in schools all over the country. They’re also a favorite of parents when dinner time approaches, since sloppy joes are easy and inexpensive to make.

Ik vind het ketsleuk om dit soort gerechten die een soort “erwtensoep status” hebben in andere landen uit te proberen. En daarom lag de Sloppy Joe al enige tijd op mij te wachten. Ik vond het prima smaken, ik heb het broodje gegeten met de rode kool salade zoals op de foto en een schep aardappelsalade. En dan heb je een prima zomerse maaltijd 🙂

Het recept van Thechunkychef

Op de sites van Amerikaanse food bloggers vindt je legio Sloppy Joe recepten. Dit recept van thechunkychef.com  kwam mij als authentiek en goed voor. En dat was een goede keuze, want het smaakte opperbest. Je kunt het wat pittiger maken door wat chilivlokken of hot sauce aan de sauce toe te voegen. Maar het smaakt zo ook prima.

Amerikaanse Sloppy Joe

Amerikaanse Sloppy Joe

Een Amerikaanse Sloppy Joe is een soort broodje hamburger met rul gehakt. En wordt zo lekker door dat gehakt in de typische Sloppy Joe saus te laten garen.  Hoofdgerechten Amerikaanse Sloppy Joe European Afdrukken
Voor: 4-6
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ingrediënten

  • 1 el boter
  • 1 el olijfolie
  • 1 pond (mager) rundergehakt
  • 1/3 groene paprika, in stukjes
  • 1/2 grote uit, gesnipperd
  • 1 el tomatenpuree
  • 2/3 cup ketchup en 1/3 cup water
  • 1 el bruine suiker
  • 1 tl mosterd
  • 3/4 tl chili melange
  • 1/2 tl Worcestershire sauce
  • 1/2 tl zout
  • 1/4 tl chili vlokken (optioneel)
  • scheutje hot sauce

NB 1 cup = 250 ml

Bereiding

  • Verhit de olie en boter op middelhoog vuur en bak dan in een minuut of vijf het gehakt rul. Schep het gehakt uit de pan en fruit dan de ui en paprika totdat de ui zacht is geworden. Fruit dan de knoflook even mee.
  • Doe nu het gehakt terug in de pan en een eetlepel tomatenpuree. Laat even meebakken en voeg dan de ketchup, water, chili melange, mosterd, bruine suiker, Worcestershire sauce, zout, peper en eventueel wat chili vlokken toe.
  • Roer alles goed door en laat dan een kwartiertje pruttelen zodat de saus ook wat indikt.
  • Haal van het vuur en serveer met geroosterde hamburger broodjes

Opmerkingen

Wat betreft de chili melange...de Amerikanen gebruiken vaak wat ze chilipoeder noemen. Dat is een mild specerijenmengsel vooral populair in de tex-mex keuken (chili con carne enzo). Maar niet te vergelijken met het Indiase rode chilipoeder. In onze supermarkten staat een potje Chili melange van Jonnie Boer/Euroma en dat vindt ik een prima keuze voor zo'n chilimelange.

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment