Amerikaanse coleslaw

by Jan Scherders
Amerikaanse coleslaw

Amerikaanse coleslaw is heerlijk bij de BBQ, maar bijvoorbeeld ook bij geroosterde drumsticks of op een visburger. Ideaal voor restverwerking.

Restverwerking van kool en wortelen

Ik had afgelopen weekend de nodige potten Atjar tjampoer en piccalilly gemaakt, met  het oog op de naderende herfst. En toen had ik nogal wat witte kool en wortelen over. Een deel van de witte kool ging de nasi goreng djawa in en toen heb ik eens gegoogeld voor wat met de rest te doen en kwam op coleslaw terecht.

Bij coleslaw denk je misschien in eerste instantie alleen aan de BBQ maar er zijn best meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld met geroosterde drumsticks. En toen herinnerde ik mij dat ik ooit een recept had gezien met visburgers en dan met coleslaw. En ik had nog een paar stukjes schelvisfilet in de vriezer liggen. Dus ik heb coleslaw gemaakt 🙂 En mijn visburger smaakte eigenlijk beter met deze koolsla dan met ijsbergsla 😉

Recept voor Amerikaanse coleslaw

De Engelsen doen dat meestal met witte kool en wortelen, de Amerikanen doen daar meestal ook wat rode kool bij. En dat kleurige geheel sprak me toch het meeste aan. Dus we gaan Amerikaanse coleslaw maken en ik volg dan het recept van Spend with Pennies. Onderstaand mijn vertaling van het Amerikaanse recept.

Als je dit soort salades met hele kolen maakt en dan zelf schaaft dan kosten ze bijna niks. Ga je de gemaksgroenten van de supermarkten gebruiken dan betaal je de hoofdprijs. Ik heb dus mijn salade met een halve witte kool, een paar wortelen en een kwart rode kool gemaakt.

Selderijzaad is lekker op salades. Dat had ik niet in huis maar wel selderijzout, dat is een mix van selderijzaad en zout. Dus ik heb wat selderijzout op mijn koolsalade gestrooid en verder geen zout.

Amerikaanse coleslaw

Amerikaanse coleslaw is heerlijk bij de BBQ, maar bijvoorbeeld ook bij geroosterde drumsticks of op een visburger. Ideaal voor restverwerking.
Porties: 6

Ingrediënten

 • 3 cups geschaafde witte kool
 • 2 cups geschaafde rode kool
 • 1 cup geraspte bospeen

Dressing

 • ½ cup mayonaise zie Notities
 • 1 el witte wijnazijn
 • ½ el appelazijn
 • 2 tl suiker
 • ½ tl selderijzaad
 • peper en zout naar smaak

NB 1 cup = 250 ml

  Instructies

  • Maak de dressing. Schaaf en rasp de groenten. Meng alles en doe dan in een afsluitbare bak en zet minstens een uur in de koelkast om de smaken te laten mengen. Je kunt het enkele dagen bewaren in de koelkast.

  Notities

  Je kunt dit recept als je wilt wat “gezonder” maken door een deel van de mayo door yoghurt te vervangen. Dat is ook wat ik gedaan heb, ik had nog maar een restje mayo in de pot zitten en dat heb ik aangevuld met yoghurt totdat ik 1/2 cup had. 
  Als je geen rode kool hebt dan neem je wat meer witte kool en wat meer wortel. Voor dezelfde 6 cups coleslaw. Maar ik vind die rode kool erbij wel leuk.

  Dit vind je misschien ook leuk

  Leave a Comment