Ajam Smoor is kip gestoofd in ketjap saus

by Jan Scherders
Ajam Smoor

Ajam Smoor is een Indonesisch gerecht waarbij je een hele kip of kippenpoten aanbakt en dan in een ketjap saus gaar smoort.

Ajam Smoor recept Jeff Keasberry

Tot nu toe maakte ik altijd de Ajam Smoor volgens het recept van Bep Vuyk (zie verderop). Maar gisteren het recept van Jeff Keasberry geprobeerd. En dat was echt super lekker. Ik had een hele kip met vel in zessen verdeeld en deze keer waren de kippen van onze poelier echt behoorlijk zwaar, maar liefst 1,8 kilo. Meestal zijn ze een pond lichter.

Daarom deze keer mijn grote gietijzeren pan gebruikt die ik meestal gebruikt voor 2 kleine kippen. Maar deze grote kip paste er net in 😉 Dus stukken kip aangebakken in ruim olie en toen alles zo gemaakt als in onderstaand recept, ik heb alleen de maizena weggelaten. Ik heb de kip net als mijn vader vroeger placht te doen lang op een klein pitje laten pruttelen, misschien wel twee uur. Dan krijg je een heerlijk malse en gare kip. En dan krijg je een ajam smoor net als bovenstaande foto.

En door de combinatie van ketjap manis, nootmuskaat en een paar theelepeltjes palmsuiker krijgt de kip en de saus een fantastische, zoetige smaak.

In onderstaand recept geeft Jeff Keasberry aan om er boontjes bij te eten maar ik had op advies van een Indische vriend er orak arik bijgemaakt. Ik had dat nog nooit gemaakt maar dat bleek een supercombinatie met deze ajam smoor te zijn.

Ajam Smoor
Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Ajam Smoor Jeff Keasberry

Ajam Smoor is een Indonesisch gerecht waarbij je een hele kip of kippenpoten aanbakt met wat uien / knoflook en dan in een ketjap saus gaar smoort.

Ingrediënten

  • 1 kip in zes stukken gesneden
  • 2 el olie
  • 1 grote ui in dikke schijven
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 el boter
  • 1 tl nootmuskaatrasp
  • ½ blokje kippenbouillon
  • 125 ml water
  • ½ tl peper
  • 4 el eetl ketjap
  • ½ tl azijn
  • 1 tl maizena
  • zout
  • beetje (palm)suiker

Instructies

  • Bak de stukken kip in olie gaar, laat uitlekken.
  • Fruit ui en knoflook licht in de boter. Doe hierbij nootmuskaat, de kippenbouillon met het water, de peper en de ketjap. Zet de pan laag op het vuur. Nu de kip erbij, de azijn en de maïzena om het een mooi papje te maken. Roeren, op smaak brengen met zout en wat suiker.
  • Ben je nu klaar, nee, je bent nooit klaar met Indisch eten. Er kan altijd nog een schaaltje bij.
  • Doe boontjes met beetje uitgebakken spek en gedroogde gebakken uitjes en een kom rijst. Ja, zo is goed. Indische Keukengeheimen, Jeff Kaesberry

 

 

 

 

 

0 comment
0

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment