Indonesische Hete Kip gemaakt van een hele braadkip. Recept van de Koninklijke Marine.
Ajam Pedis heeft een pittig-zoet-zure smaak. Ik begin maar eens met het recept dat in het Indonesische Kookboek van de Koninklijke Marine staat.
Ajam Pedis
Ingrediënten
- 1 kip van 1 kg
- 2 grote gesnipperde uien
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 2 eetlepels sambal manis
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 theelepels suiker
- ¼ pakje margarine
- 3 eetlepels olie
- 1 eetlepel asem
Instructies
- De kip dichtschroeien in de margarine en dan de kip eruit halen. Fruit in de olie de uien en knoflook. Hierna de sambal toevoegen. Dan het citroensap, suiker, (zout) en ketjap erbij. De kip in deze saus ca. 20 min. gaar laten stoven. De kip uit de saus halen en onder de grill een donkerbruin kleurtje geven. Saus laten indikken en over de kip gieten.
Notities
2) Lonny Gerungan heeft een ietwat andere bereidingswijze: verwarm de oven op 200 graden en snijd de kip in de lengte doormidden en strooi er zout en peper overheen. Voeg de kip op een rooster in de oven en bak in 15 minuten bruin. Maak dan de saus en wentel de kip door de saus en rooster ze in de oven nog 5 minuten aan elke kant. Lonny doet er trouwens 4 eetlepels sambal brandal in plaats van de twee eetlepels sambal manis bij
3) De verschillende Ajam Pedis recepten verschillen niet zo veel, maar de een gebruikt sambal manis, de ander sambal brandal (Lonny) en weer een ander sambal trassi (BepVuyk). Dus je kunt een beetje kiezen