Ajam Ketjap

by Jan Scherders
Ajam Ketjap

Ajam Ketjap is een Indonesisch gerecht waarbij je een hele kip (of kippenpoten) aanbakt en dan in een ketjap saus gaar smoort.

Ajam Smoor of Ajam Ketjap?

Ik ben erachter gekomen dat men in Indonesië iets anders onder Ajam Smoor verstaat dan wij. Eigenlijk komt het hier op neer dat wat wij Ajam Smoor noemen in Indonesië Ayam Kecap heet. En Ayam Semur is een soort kip stoofpot met aardappelen. En is eigenlijk een beetje van de Nederlanders afgekeken. Ik kom te zijner tijd met een Ayam Semur recept. Voor nu heb ik het gerecht dat in de Nederlandse boekjes Ajam Smoor heet toch maar Ajam Ketjap genoemd, net zoals men dat in Indonesië doet.

Ajam Ketjap recept Jeff Keasberry

De stukken kip aangebakken in ruim olie en daarna heb ik alles gemaakt als in onderstaand recept, ik heb alleen de maïzena weggelaten. Ik heb de kip net als mijn vader vroeger placht te doen lang op een klein pitje laten pruttelen, misschien wel twee uur. Dan krijg je een heerlijk malse en gare kip. En dan krijg je een ajam ketjap net als bovenstaande foto. En door de combinatie van ketjap manis, nootmuskaat en een paar theelepeltjes palmsuiker krijgt de kip en de saus een fantastische, zoetige smaak.

In onderstaand recept geeft Jeff Keasberry aan om er boontjes bij te eten maar ik had op advies van een Indische vriend er orak arik bijgemaakt. Ik had dat nog nooit gemaakt maar dat bleek een supercombinatie met deze ajam ketjap te zijn.

Ajam Ketjap – Jeff Keasberry

Ajam Ketjap is een Indonesisch gerecht waarbij je een hele kip (of kippenpoten) aanbakt met wat uien / knoflook en dan in een ketjap saus gaar smoort.

Ingrediënten

  • 1 kip in zes stukken gesneden
  • 2 el olie
  • 1 grote ui in dikke schijven
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 el boter
  • 1 tl nootmuskaatrasp
  • ½ blokje kippenbouillon
  • 125 ml water
  • ½ tl peper
  • 4 el eetl ketjap
  • ½ tl azijn
  • 1 tl maizena
  • zout
  • beetje (palm)suiker

Instructies

  • Bak de stukken kip in olie gaar, laat uitlekken.
  • Fruit ui en knoflook licht in de boter. Doe hierbij nootmuskaat, de kippenbouillon met het water, de peper en de ketjap. Zet de pan laag op het vuur. Nu de kip erbij, de azijn en de maïzena om het een mooi papje te maken. Roeren, op smaak brengen met zout en wat suiker.
  • Ben je nu klaar, nee, je bent nooit klaar met Indisch eten. Er kan altijd nog een schaaltje bij.
  • Doe boontjes met beetje uitgebakken spek en gedroogde gebakken uitjes en een kom rijst. Ja, zo is goed. Indische Keukengeheimen, Jeff Kaesberry

 

Dit vind je misschien ook leuk

Leave a Comment